Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

GPS op de fiets?

Gepubliceerd op 10 maart 2002 00:00 (116 keer bekeken) 0Reacties

(bron: gedeeltelijk Vogelvrije fietser, maart/april 2002, Fietsersbond, zie voor meer info www.fietsersbond.nl bron: computertotaal juli/augustus 2001 "GPS en PDA's" Een gps is een apparaat ter grootte van een mobieltje dat navigeert op satellieten rond de aarde. Het handige van het apparaat is dat je niet alleen weet waar je bent, maar dat je er ook de afgelegde route op kunt vastleggen inclusief markeringen.

Deze markeringen kunnen zijn bijvoorbeeld cafe, bezienswaardigheden of kampeerterrein.
SNP organiseert fietsreizen op gps. Fietsroutekaart en beschrijving zijn bij gps overbodig geworden. Kaartlezen en fout rijden daarmee ook. De route wordt op een schermpje getoond, en een fietser gaat in beeld mee. Maar de mogelijkheden zijn breder. GPS laat toe dat routes gemakkelijk worden uitgewisseld op internet. Bijvoorbeeld bij de onderstaande links en http://route.coolbegin.com/

De systemen kunnen ook op PDA worden aangesloten. http://www.tomtom.com
en http://www.garmin.com plus http://www.psion.nl geven informatie.
Een handleiding voor het gebruik is te vinden op: http://www.merema.tmfweb.nl/gpstracks.html
En een nederlandse dealers van bovenstaande apparatuur: http://www.navicar.nl/ en http://www.grooters.nl/navigatie.html
De gegevens van locaties zijn te vinden via http://www.mappy.com deze download meteen naar pda.
Datzelfde doet www.mapblast.com en www.mapquest.com (deze heeft waarschijnlijk door de naamgeving voor een bepaalde groep ligfietsers een voorkeur).

Conclusie is dat het product vooral voor liefhebbers van techniek leuk is. Ook kunnen mensen die niet zo goed kunnen kaartlezen, of die heel vaak onderweg zijn in onbekende gebieden er wat aan hebben. De gps module met Psion of Palm pda bieden mogelijkheden die niet beperkt blijven tot de auto.
Problemen met voeding kunnen wellicht worden opgelost met het schema van de acculader op de dynamo. (zie een eerder bericht http://www.ligfiets.net/nieuws/bericht.php3?id=307&volledig=1) Nog veel meer links overigens zijn te vinden op http://www.vermeulens.nl/fred/gps/gps.htm

Verder zijn er producten van gps met pocket pc platformen. Hiervan is geen beschrijving gegeven. Misschien iets voor een geinteresseerde om hierover iets te schrijven voor hpv nieuws?

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)