Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Koop van een ligfiets veranderd

Gepubliceerd op 19 januari 2002 00:00 (34 keer bekeken) 0Reacties

Er zijn per 1 januari andere regels van kracht voor wat betreft de koop van fietsen. Belangrijk nieuws voor ligfietsdealers, makers, en kopers.

De informatie die wordt verspreid moet kloppen. Een lichte fiets die bij aflevering veel zwaarder blijkt te zijn moet naar het opgegeven gewicht worden teruggebouwd. Dit kan duur uitpakken voor makers die de zaken mooier voorstellen dan ze zijn. Verder zorgt deze regelgeving ervoor dat de bewijslast voor garantiegevallen in een periode van twee jaar bij de dealer komt te liggen. Alles wat bij normaal gebruik binnen deze twee jaar stuk gaat valt onder de garantie. Het een en ander houdt in dat de garantie in ieder geval twee jaar lang moet worden gegeven op normaal gebruik.
Het bewijs van misbruik is nu omgedraaid en dit is moeilijk te bewijzen.
Onderdelen die verslijten moeten dit normaal doen. Zeer goedkope onderdelen van hele slechte kwaliteit die vroeger uitgesloten konden zijn van garantie vallen hier nu wel onder.
Feit is dat volgens de fietsfabrikanten de fietsen hierdoor wel iets duurder worden. De consument heeft echter een veel betere bescherming.
Helaas is de uitputtende informatie nog niet op internet te vinden. Ook consumentenorganisaties en fietsersbond heeft hierover nog niet geschreven. Wij gaan ervan uit dat veel meer publicaties hierover zullen volgen.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)