Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Wie heeft er ervaringen voor een ligfietsvakantie in Zweden?

Datum 30 april 2013 12:44

lighans

antwoorden (1)

cornelese

Ik ben in Augustus 2001 van Göteborg naar Stockholm gefietst via Borås, Jönköping en Söderköping. Omdat ik weinig tijd had, heb ik zoveel mogelijk de E4 gevolgd dwz, niet de hoofdweg zelf maar de parallelweg (ligt ver buiten het zicht van de hoofdweg, tot 10 km). Deze wegen zijn redelijk rustig omdat ze alleen door lokaal verkeer en landbouwvoertuigen worden gebruikt. Ik ben zo in vier dagen van west naar oost gefietst.
Op de terugweg had ik wat meer tijd en heb ik zoveel mogelijk de fietsroutes gevolgd. De meeste routes maken een rondje, door de provincie of om een meer, maar door af en toe een stukje af te snijden was het mogelijk om van Enköping naar Alingsås te over de verschillende routes.
De fietsroutes gaan over rustige wegen. Deze zijn regelmatig onverhard maar tot 40 km/u goed berijdbaar. De kwaliteit van de bewegwijzering verschilt nogal per route maar schijnt steeds beter te worden. Ook maak je nog al eens een omweg.
Pas op met fietspaden in de dorpen en steden deze beginnen en eindigen op de meest onverwachte plaatsen, gaan over in een voetpad (stoeprandjes) of buigen vlak voor je het dorp uitrijdt plotseling een woonwijk in. Af te raden zijn de gecombineerde fiets/voetpaden, deze zijn vaak te smal voor een volgepakte fiets en een voetganger samen, zodat een van beiden de weg op moet. Omdat je vaak op de stoep moet fietsen moet je bij elke kruising de stoep af en weer op en de trottoirrand is wel iets verlaagd maar meestal is er nog wel een rand van 5cm. Als het dus niet te druk is kan je beter op de weg blijven fietsen.
De afstand tussen de campings is soms erg groot (meer dan 50 km), maar je mag in Zweden vrij kamperen.

Fietsvervoer met de trein (SJ) is niet meer mogelijk maar de fiets kan wel vooruit gezonden worden door de SJ, duur en kost veel tijd.
Sommige bussen nemen fietsen mee. Op fietsdrager voorop of achterop bus of in het bagageruim.
Neem zelf reserve onderdelen mee. Er zijn redelijk veel fietsenmakers in Zweden maar alleen in de steden en die liggen soms ver uit elkaar.
De wegen zijn rustig en breed. Er wordt daardoor redelijk hard gereden maar ze halen zeer ruim in. Op een 11 meter weg (1.5m vluchtstrook en 4m rijbaan) gaan ze nog over de linkerbaan langs je heen (met 100kmu dat wel). in de dorpen remmen ze wel af voor fietsers en stoppen bij oversteekplaatsen.
Een probleem is wel dat er bij sommige 2+1 en 2+2 wegen geen parallelweg is en een rustige route vele kilometers om is, zodat je soms noodgedwongen over een soort autoweg fietst waar de vluchtstrook op bruggen soms maar 50 cm breed is en het overige verkeer 90 of harder rijdt.

Het Weer/Kimaat in de zomer:
Westkust: zeeklimaat dus hollands weer, 't kan vriezen en 't kan dooien; En regenen, stormen, miezeren (dagenlang) 10 of 30 graden zijn, alles kan.
Oostkust (Stockholm en zuidelijker): vaak mooi weer 20+ en zonnig.
Midden en Noorden: landklimaat, warm en droog, maar door de noordelijke ligging iets koeler dan Z.O..

Prijzen:
Camping 60 tot 100 kronen per tent.
Jeugdherberg 100 tot 150 kronen per bed (leden).
Levensmiddelen vergelijkbaar met Nederland, muv rundvlees, alcohol, cola, koffie en tabak . Vis en met name zalm is echter goedkoper. Ook licht bier(2.5%) is goedkoop.

cornelese, 06 dec 2001 00:00