Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Wat zijn de nadelen van een nieuwsgroep t.o.v. een mailing lijst?

Datum 30 april 2013 12:44

berg

antwoorden (1)

avatar

Wat sommige mensen een nadeel vinden is dat er bij een nieuwsgroep minder sprake is van een 'gemeenschap', wat je bij een mailing list wel hebt. Iedereen kan namelijk zonder veel moeite de nieuwsgroep lezen, voor een mailing list moet je wat meer moeite doen aangezien je je daarop moet abonneren alvorens de discussies te kunnen volgen.
Dit heeft als bijkomend nadeel dat er zo af en toe wat reclameberichten (spam) in de nieuwsgroep worden gezet.
Nog een nadeel is een verhoogde kans op spam in je mailbox, in het geval je zelf berichten plaatst in de nieuwsgroep. Dit is echter te voorkomen door niet je volledige e-mail adres in te vullen (bijvoorbeeld: "NOSPAMj.jansen@hotmail.com").
Overigens zal de hoeveelheid spam in de praktijk wel meevallen voor deze nieuwsgroep, aangezien deze groep niet zo heel bekend is en er niet zo heel veel berichten in worden geplaatst. Dit maakt 'm minder aantrekkelijk voor 'spammers'.
Verder is de nieuwsgroep op dit moment veel minder populair dan de mailing lijst. Op de mailing lijst worden iedere dag tussen de 10 en 30 berichten geplaatst. Op de nieuwsgroep zijn dat er een handjevol.
Een laatste nadeel is de extra configuratie die nodig is. Bijna iedereen heeft z'n e-mail programma al ingesteld, dus mailing lijsten zijn geen probleem. Maar voor het volgen van een nieuwsgroep moet iets meer moeite worden gedaan (instellen news server etc.). Voor gebruikers van Outlook en Netscape Messenger is het vrij makkelijk, daar zit de functionaliteit al ingebouwd. Maar mensen die andere e-mail software gebruiken dienen (meestal) een extra programma te installeren om de nieuwsgroep te volgen. (Tenzij ze ervoor kiezen de nieuwsgroep via Google te volgen, zie de vraag "Kan ik de nieuwsgroep ook lezen via een website?").
Voor de configuratie van de software, zie de andere vragen in deze VVV.
Van: Sander van den Berg

berg, 13 sep 2001 00:00