Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een fietskar?

Datum 30 april 2013 12:43

lighans

antwoorden (4)

Wij rijden al 3,5 jaar met onze tweeling (nu 4,5) in een Dolphin
kinderkar van Winther, met een harde bodem. Dat leek ons namelijk wel
stevig en veilig, en de kinderen zitten er ook goed ondersteund in. De
rugleuning kan in 2 standen, zodat de kinderen ook min of meer kunnen
slapen. Bovendien is hij geveerd.
De kar heeft een bijgeleverd los neuswiel waarmee je hem in een
handomdraai in een soort superbuggy omtovert, heel handig zolang je weet
welke winkels je er mee binnen kunt en welke deuren te smal zijn. Na
wielen losklikken en vijf minuten schroeven losdraaien is de hele kar zo
compact dat hij in een kleine auto past.
Het koppelstuk tussen fiets en kar bestaat uit een aluminium buis aan de
kar (die het neuswiel vervangt), daaraan een dik en flexibel stuk
rubber, daaraan een gietstuk dat aan de achterbrug en -vork van de fiets
vastgezet wordt d.m.v. bouten en moeren. In het dagelijks gebruik haal
je alleen het alu-buisstuk los van het rubber.

In eerste instantie ging deze fiets achter mijn rechtopfiets, dat paste
prima. Ook aan de racefiets (rechtop) van mijn man en op onze M5
ligtandem (= veel bekijks onderweg) paste dat koppelstuk goed.
Later hebben we een heel simpel aanpassings-stuk laten maken zodat de
kinderkar ook achter de M5 Low racer, de Alleweder en de Thys roeifiets kan.
Hhet nieuwe koppelstuk bestaat uit een gebogen u-vormige metalen stuk
plaat waarin het rubber hangt. Dit stuk plaat zit gewoon om de achteras
vast, met een uitsteeksel om draaien te voorkomen.
Het vergt enig knutselen maar het lukt best.

Ik weet dat alle koppelstukken van kinderkarren anders zijn. Het is
verstandig om tevoren fiets + kar combi te beoordelen op haalbaarheid.
Wat de Dolphin betreft lukt het dus aardig.

Tip: Mocht je in de buurt van Den Haag wonen, ga dan voor advies naar
Kemper. Die hebben zowel een grote sortering ligfietsen als een grote
sortering kinderkarren (we hebben de onze daar gekocht). En bovendien
een goede ligfietsspecialist in huis: John Poot.

Ik zou overigens altijd een 2-persoons kar kopen, ook als je maar één
kind hebt. Een tweepersoons weegt weinig meer en de ruimte die je hebt
kan je altijd gebruiken (al is het maar dat het kind wat ruimte heeft
als het groter wordt ...).

Met vriendelijke groet,

Brechtje Daams

12 jul 2001 00:00

Allereerst: DOEN!
Koop een kinderkar, liefst eentje die ook als wandelwagen te gebruiken is. Heel wat mensen heb ik horen zeggen -inclusief mijzelf- "de enige fout die ik gemaakt heb, is dat ik hem niet eerder heb gekocht".

Er zijn heel wat ligfietsers met een kinderkar, dus het kan zeker. Verder zou ik van alles en nog wat kunnen opschrijven over kinderfietskarren al dan niet in combinatie met een ligfiets, maar dat
heb ik al zo vaak gedaan dat ik het maar in een website heb gezet: http://www.R-en-D.demon.nl/kees/fietskar.htm

Kees van Malssen

12 jul 2001 00:00

Net als Kees zeg ik ook "Doen!"
Sinds onze kleine naar de oppas aan de andere kant van Utrecht gebracht moest worden hebben we ook een kinderkar aangeschaft. Ze zat toen nog in de MaxiCosy en die ging prima in een Burley DeLite.
We hebben voor de Burley gekozen omdat deze heel compact en makkelijk in te vouwen is (klein huis) en er twee kinderen meekunnen (vriendje, broertje, zusje?) en daarbij nog wat ruimte over is voor (flink wat) bagage.
Ook heeft Burley de mogelijkheid om een afwijkende koppeling te monteren zodat deze geschikt is voor elke uitvalnaaf. Het asje met
snelkoppeling wordt dan vervangen door een met koppeling. Dit is een uitkomst voor ligfietsen met hun afwijkende achtervorkconstructies.
Wel moet je Condor dan een uitvalnaaf hebben.
Misschien hebben ze tegenwoordig ook wel een dergelijke oplossing voor "vaste naven".
Let er ook op dat de fietskar als wandelwagen gebruikt kan worden, dit is ideaal op vakantie of als je tijdens een tochtje nog wat wilt
wandelen.

Nu is onze kleine inmiddels twee en vindt het fantastisch om in de kar te zitten (en te rijden). Elk uur een "stopje" inplannen en ze
blijft het leuk vinden.
Wel is slapen in de Burley lastig. De rugleuning is vrij steil en hoewel de kleine stevig in de gordels zit, valt haar hoofd opzij zodat ze aardige klappen krijgt als je over hobbels en vooral drempels rijdt. De huidige Burley's hebben wel een soort slaapstand waarbij de rugleuning iets naar achteren geplaatst wordt.

Behalve de Burley is indertijd ook Charriot in beeld geweest, maar ik weet niet meer waarom deze is afgevallen. De Liggende Hollander (Francis en Frank) was wel enthousiast over deze kar.

Sterkte in je zoektocht naar de ideale fietskar,

Peter Raadschelders

12 jul 2001 00:00

avatar

Ik bezit een Thys 222 roeifiets. Omdat ik graag eens mijn zoon van tweeëneenhalf wilde meesleuren langs de akkers en de trekkers met hun blinkende ploegen, zocht ik naar een manier om onze Dolphin kinderfietskar (waar we al twee jaar erg tevreden over zijn als fiets- en wandel- en vakantiekar) achter de Thys bevestigen. Het probleem: het standaardkoppelstuk dat bij deze fietskar wordt geleverd past niet op het roeifietsframe, dat natuurlijk nogal van een gewoon bukfietsframe afwijkt. Er is weliswaar een Dolphin koppelstuk leverbaar dat op elke achternaaf gemonteerd kan worden (de zog. Weber-koppeling), maar omdat daarbij ook een door de firma Weber aangepaste trekstang/dissel aangeschaft moet worden, is dat een erg kostbare aangelegenheid (samen rond de 400 oude hollandse florijnen).

In de ligfietsfaq is ook een bericht van Brechtje Daams te vinden die zelf een fietskarkoppelstuk heeft laten maken, dat zij behalve voor de Thys roeifiets ook voor diverse andere ligfietsmodellen gebruikt. Ik werd zelf niet goed wijs uit haar korte beschrijving en heb inmiddels een oplossing gevonden die misschien ook andere roei- en ligfietsers van pas komt. Ik gebruik daarvoor uitsluitend spullen die in de winkel gekocht kunnen worden.

Behalve het standaardkoppelstuk en de Weber-koppeling kan bij de Dolphin ook een koppelstuk voor bukfietsen met terugtrap- en trommelrem worden aangeschaft. Dat koppelstuk kostte enkele jaren geleden meen ik 70 gulden (ik weet niet meer precies hoeveel). Het is nogal lomp (een dikke metalen plaat, met twee haken om achter de framebuizen te klemmen en het koppelingsrubber) - maar toevallig is het behalve aan gewone huis-tuin-en-keukenfietsen ook goed aan het Thysframe te bevestigen. Er is namelijk een spleet in het koppelstuk uitgespaard, waardoor je het met een zogenaamde ‘uitlaatklem’ van 48 mm, twee dikke en brede metalen ringen en blokkeermoeren stevig kunt vastklemmen op de framebuis. Een uitlaatklem is een u-vormig gebogen metalen stang met schroefdraad aan beide uiteinden, die bij de doe-het-zelver te koop is (bij de Praxis voor nog geen euro). Omdat bij de Thys de framebuis bij de achtervorkuiteinden niet rond of ovaal is maar afgeplat en breed (ca 4,5 cm), kan de koppelplaat strak tegen de platte buitenzijde van de framebuis liggen (evt. rubber ertussen tegen lakbeschadiging); de uitlaatklem kan dan van de binnenzijde om de framebuis en door de spleet in de koppelplaat worden gestoken en mbv de ringen en moeren worden vastgeschroefd. De framebuis heb ik aan de binnenzijde beschermd door een halfrond, zeer stevig kunststof/rubberbuisje tussen de U-bocht van de klem en de framebuis te plaatsen. De haken die bij het koppelstuk horen heb je niet nodig (en evenmin het balkje dat bij de uitlaatklem hoort).

De techniek werkt. Het koppelstuk blijft tijdens een uurtje roeien met kind en kar in weer en wind, brug op brug af, muurvast zitten. Belangstellenden kunnen via de mailinglist om een afbeelding vragen - die kan ik mailen.

mstoffers, 25 nov 2002 00:00