Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Wat zijn de voor- en nadelen van achterwielaandrijving?

Datum 30 april 2013 12:43

lighans

antwoorden (2)

Het voordeel van achterwielaandrijving bij ligfietsen is dat je alle versnellingen kan gebruiken. Dit itt bijvoorbeeld een racefiets of MTB (of voorwielaangedreven ligfiets) met 3X7 versnellingen waarbij bijvoorbeeld het kleinste voorblad niet met het grootste achterste kransje kan geschakeld worden omdat de hoek die de ketting maakt dan te groot is.
De ketting van achterwielaangedreven ligfietsen is dermate lang dat de hoek bij bovengenoemd voorbeeld niet ter zake doet. Dit voordeel is teniet gedaan als je uit gaat van een 3X7 versnelling met de 3 als naaf ingebouwd, maar het gaat om het principe.

Een van de nadelen van de lange ketting bij achterwielaandrijving is dat hij de stuuruitslag belemmert.

Echter, dit is alleen het geval bij lage racers, zoals de Optima Baron of M5 LR of Challenge Jester. Bij de andere ligfietsen is de ketting of met geleidebuizen of geleide wieltjes boven het wiel langs geleid. Bij hogere fietsen of fietsen met een kleiner voorwiel is dat niet nodig, want daar gaat de ketting al over het wiel heen. Nou ja, het lange ding moet wel omhoog gehouden worden, maar de lijn van de ketting heeft geen knik. Kijk voor een voorbeeld van een bovenlangsgeleide ketting eens bij de Baron of de Zephyr. Voor een hoge fiets of een fiets met kleiner voorwiel zou je bij de Nazca's of de Challenge wizard (of of of er zijn er heel veel) kunnen kijken. Hier zie je de kettinggeleiding door middel van een plastic buis.

Die kettingeleidebuizen worden ook wel als een nadeel ervaren, omdat ze enige wrijving hebben en daardoor de snelheid beinvloeden (nooit met duidelijke metingen bewezen). Het voordeel van die buizen is dat een vette ketting beschermd is. (elk nadeel heb....)

En je hebt natuurlijk ongeveer drie normale kettinglengtes nodig om één ketting te maken.

07 mei 2002 00:00

avatar

Heuvelop is achterwielaandrijving echt noodzakelijk, hierdoor heb je meer druk op het achterwiel. De geometrie van mijn hurricane XL zorgt voor zoveel druk op het achterwiel, dat het
boshellingen toelaat tot ca 20%, soms zelfs even 25%. Dit in combinatie met een 34 achterkrans en 39 voor. Het is dan wel even flink doorduwen, want eenmaal stil komen te staan, slipt het achterwiel bij de eerste 30 cm toch even flink door. Kwestie van banden ook waarschijnlijk, de test was met Comet Primo kevlar banden.

markjan, 16 apr 2003 00:00