Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Welke prijs is normaal voor een tweedehands ligger?

Datum 30 april 2013 12:43

lighans

antwoorden (1)

lighans

Ik zelf gebruik als stelregel de formule: 0,8 tot de macht de leeftijd keer de nieuwprijs of in formulevorm:
prijs=(0,8^n jaren)*nieuwprijs
Dit werkt aardig voor ligfietsen tot 4 á 5 jaar oud. Daarna vlakt de grafiek af. Ligfietsen zijn in vergelijking met gewone fietsen behoorlijk waardevast. Oude ligfietsen zijn nog waardevaster. De reden van de waardevastheid van ligfietsen zit hem omdat tweedehandsies gewilde objecten zijn bij starters. Een andere reden is de trendongevoeligheid van ligfietsen. de meeste mensen hebben hun fiets gekocht met een degelijk gebruiksidee voor ogen, niet om hip te zijn. Sinds kort zijn er kleine wijzigingen van modellen per jaar (zie bijvoorbeeld de "oude" Jester en de Jester 2001), waardoor héél misschien in de toekomst die trendgevoeligheid ook in de tweedehandsmarkt te merken zal zijn.
Als je eenmaal een prijs hebt uitgerekend is het type fiets, de staat van het frame en de onderdelen, of er populaire attributen op zitten, ook nog van grote invloed op de prijs. Een voorbeeld is de Challenge hurricane die toen hij pas geintroduceerd werd tweedehands bijna even duur was als nieuw. Een oude Rouland in redelijke staat kan nog altijd een paar honderd gulden opleveren, simpelweg omdat er verzamelaars zijn die hem graag willen hebben. Hetzelfde geldt voor de populaire tweedehands Jouta en FlevoBikes.
Verder vermoed ik zelf dat een ligfiets met dure onderdelen sneller in prijs daalt dan een fiets met standaardonderdelen.
De alu-alleweder (zoals gebouwd door flevobike en nu door alligt) is ook tweedehands populair. Vooral nu worden ze regelmatig aangeboden door de overstappers naar de Quest en Limit of door de aanschaf van een nieuwe Alligt Alleweder. Let op mijn woorden: als de Flevobike Versatile komt regent het alu alleweders!
Ook hier is de prijs hoog door de prijzen van de polyester velomobielen. 1000 of 1200 euro zijn normale prijzen voor goed onderhouden alleweders.
De carbon of polyester alleweders (resp. Limit en Quest) zijn redelijk waardevast. Voorbeeld: vijf jaar oude Limit met 50.000 km voor 2750 &#8364 nieuwprijs: >6900 &#8364
Op dit moment zijn de Questen en Mango's zo waardevast dat oude Questen (alle leeftijden) tegen de nieuwprijs worden aangeboden. Heeft mede te maken met de lange wachttijden voor deze VM-en.
Ligtandems zijn geen goed verkopende tweedehandsies. Dus als je op zoek bent naar een tandem en je eisen zijn niet te specifiek, zou ik zeker bij de markt kijken. De prijs halveert snel of minder. Dit is niet zo zeer leeftijdsafhankelijk (vaak zijn de meeste goed onderhouden en met goed weer bereden), maar vaak de reden dat het gevaarte in de weg staat. Het aanbod is echter niet groot. Als je verkoopt kan je ook de duitse markt overwegen, daar is de vraag naar ligtandems hoger.

Hans Huijgen
Van: Hans Huijgen

lighans, 19 nov 2007 00:00