Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Mijn Challange Furai is niet stabiel (met losse handen) met bagage (laptop). Meer problemen?

Datum 30 april 2013 12:44

hroodink

antwoorden (6)

avatar

Mijn Furai is niet stabiel als ik de laptop als bagage mee neem. De laptop heb ik aan de zijkant van de drager bevestigd. Ik kan onmogelijk met losse handen fietsen en bij zijwind voel ik het stuur bewegen. Zijn er meer mensen met dit probleem?

Hen3

hroodink, 29 apr 2009 00:00

avatar

Aanvullende informatie gevraagd:
Heb je ervaring met andere ligfietsen?
Wat is het voor een stuur dat op de Furai zit (oc/onder/boven)?
Is de fiets ook instabiel zonder bagage aan één kant? Ik kan me ook goed voorstellen dat dit de fiets instabiel maakt met aan één kant belading.
Kan je met andere ligfietsen wel zonder handen fietsen? Zo ja welke?

Ik heb op een 10 tal ligfietsen gefietst maar het is mij nog niet gelukt langer dan 25m zonder handen te fietsen. Dit was voor mij ook nooit een doel op zich. Morgen ga ik zelf de Furai uitproberen, ik ben benieuwd.

koendert, 30 apr 2009 00:00

avatar

Niet alle ligfietsen lenen zich voor het rijden met losse handen. Mij lukt het nooit op welke M5 dan ook, flevobikes dan weer wel ;-)
Op de Baron lukt het mits er een loodzwaar aerospoke voorwiel als vliegwiel dient.
Als je een vrij gevoel wilt ervaren tijdens het fietsen zou je ook eens kunnen denken aan een onderstuur. Of een contragewicht aan de andere kant van de drager.

sjef, 30 apr 2009 00:00

avatar

Ik heb ook een Challange Taifun (bj. ca 2001). Deze heb ik altijd met dezelfde bagage gereden en deze Taifun is veel stabieler. Als je tijdens het fietsen (zonder bagage) met de Furai het stuur een klein zetje geeft, komt het stuur in een soort cadans (uitslag van ca. 5 cm) en zonder correctie wordt de fiets niet meer stabiel. Met bepakking gebeurt dit spontaan en direct als je het stuur loslaat. De Taifun houdt in vergelijkbare situaties een rechte baan en het stuur komt niet in die cadans, ook niet als je het stuur een zetje geeft. Ook met een Hurricane heb ik dit gedrag nooit opgemerkt. Challange ligfietsen heeft geen verklaring voor dit verschijnsel; fiets is opnieuw uitgericht, naloop is verkleind en een nieuwe hoofdbuis is geplaatst.

hroodink, 30 apr 2009 00:00

avatar

Ik heb een Furai met 559 wielen en ik kan ook niet met losse handen fietsen. Ik ervaar dit niet echt als een probleem. Ik wijt het aan frameflex dat mijn stuur zo wiebelt. Ik heb een vast bovenstuur.
Ik dacht dat de Furai in principe een Taifun met 24" wielen was, apart dat het op een Taifun dan niet op gebeurt.

arvid, 30 apr 2009 00:00

avatar

Ik heb ook een Furai (SL versie), met lichte wielen, en heb hetzelfde probleem - maar erge last heb ik er niet van - dacht dat alle ligfietsen dat zouden hebben. Het helpt om m minder strak rechtdoor te sturen (eigen cadans laten aannemen), gr, Philip

philips, 03 jun 2009 00:00