De wedstrijden op Cycle Vision
Gepubliceerd op 02 april 2004 00:00 (104 keer bekeken) 0
Op het programma voor Cycle Vision staan een Rally en het WK. In het uitgebreide bericht een uitleg over de nieuwe regels en uitleg over de bestaande regels, oproep aan fabrikanten of sponsors.
Hoe gaat het weekeind eruit zien en wat doen we met de wedstrijden?
We gaan een Rally houden voorafgaand aan het evenement. Deze rally is een toertocht met hindernissen. Stukjes door terrein en opdrachten onderweg. De engelse fietsers hebben vaak rallys en deze mensen wilden graag eens dit ook in Nederland laten plaatsvinden. Frans van Schoot, degene die lokaal heel erg bekend is zal met de engelsen gaan samenwerken. Een rally combineert behendigheid en snelheid van de berijder en handelbaarheid van de fiets. Maar ook moet de rijder precies kunnen zijn, een bepaalde afstand moet in een bepaalde tijd worden afgelegd, er kan tegen een helling op gestart moeten worden, stukjes op slechte weg of door terrein worden gereden, kortom een bepaling of een fiets die het dagelijks gebruik echt makkelijk is speelt zeer mee. Verassingen gegarandeerd!
Het WK ligfietsen valt dit jaar samen met Cycle Vision, er wordt dus gereden om de wereldtitels. Maar niet alleen voor de eer, ook voor het geld. De eerste fiets(er) die tijdens de 3-uurs tijdrit 200 km rijdt verdient een bonus van € 1500. Met de huidige stand van techniek is dit haalbaar, maar gemakkelijk zal het niet zijn. Een strijd tussen het ELAN en M5 team? Of gaan de Zwitsers er met de hoofdprijs vandoor. Is de stroomlijnfiets van het RazzFazz team uit Duitsland op tijd klaar?
Wedstrijdregels
Bij het wielrennen volgens de UCI regels wordt er naar gestreefd de
techniek uit te sluiten als invloed op het winnen van wedstrijden. Dit
door strenge regels te hanteren die de uniformiteit van de fiets
waarborgen. Bij de ligfietsen willen we juist wel de technische
ontwikkeling stimuleren en is de fiets het belangrijkst. In principe
geen regels dus, de snelste wint.
Ongestroomlijnden? Dus toch regels? Ja, maar dan toch zo min mogelijk.
Daarom zijn voor de normen voor ongestroomlijnd opgerekt. Waren
staartstroomlijnen al toegestaan in deze klasse, dit jaar kun je ook de
voorkant van je fiets tunen, zolang je maar via beide zijkanten van de
fiets in kunt stappen. Dus, laat je creativiteit werken en maakt
gestroomlijnde pedalen, buikspoilers of een neuspunt op je fiets.
In deze categorie Fast commuter, of snelle forenzenfietsen hebben de volgende definitie gekregen. Zelfstartend en zelfstoppende fietsen. In een zittende positie moet de rijder beide voeten op de grond kunnen zetten.
Er is een makkelijke, ongehinderde doorgang van twee kanten mogelijk van de fiets in de wedstrijduitrusting.
De categorie staat toe dat er een voor- en achterstroomlijn wordt toegepast. Maar geen doorlopende stroomlijn. Tentstroomlijnen, deuren of verwijderbare stukken stroomlijn zorgen voor de overtreding van de tweede regel.
Waarom wordt de nieuwe categorie geintroduceerd?
Welnu, de ligfietswedstrijden zijn er om fietsontwerpen te stimuleren en ook voor de sport. De nieuwe categorie hoopt een aanzet te geven in de ontwikkeling van praktische forenzenfietsen.
De ongestroomlijnden hebben dus geen eigen bonusprijs meer?
De praktische reden om deze bonusprijs te laten vervallen is dat vele klassen en categorieën de wedstrijdadministratie erg moeilijk maken. In de praktijk is de indeling ongestroomlijnd moeilijk en voor zeer veel discussie vatbaar. In feite komen we dan in een Uci reglement terecht van een woud van regels. In principe proberen namelijk een heleboel fietsen gestroomlijnd te zijn door zithouding en hoogte.
Maar zonder mensen geen fietsen en de wedstrijden moeten wel leuk blijven voor de deelnemers. Dus behalve prijzen voor de snelste rijders ook bonusprijzen voor veteranen, jongeren, dames, roeifietsers, tandems, ongestroomlijnden en multitrack fietsen.
Waarom wordt de nieuwe regel nu al ingevoerd?
De nieuwe regel zal zonder meer ingevoerd worden. Of dat dit jaar gebeurd of volgend jaar doet er eigenlijk niet zoveel toe. Dezelfde bezwaren zullen blijven tegen de regel en de termijn tot de WK is voor iedereen hetzelfde. De relatief korte tijd is dus een gelijke handicap. Het uitstellen van de invoering tot volgend jaar zal slechts tot vertraging van de nieuwe ontwikkelingen leiden.
Zijn er nog andere veranderingen?
De wedstrijdleiding zal er strenger op toezien dat de verfrissingen alleen aan de binnenkant van de baan gegeven worden. Het langzaam gaan rijden aan de rechterkant en het soms verliezen van de gevulde bidons zorgen voor gevaarlijke situaties. Vlak na de brug aan de linkerkant kunnen rijders uitwijken en bidons aannemen. Het aannemen of proberen aan te nemen van een bidon aan de rechterkant van de baan resulteert in diskwalificatie.
Waarom diskwalificatie, ook achteraf mogelijk is.
Het niet voldoen aan de wedstrijdregels is niet makkelijk te controleren. Iemand die begint aan een race met een helm en deze later afzet kan niet zo gemakkelijk gecontroleerd worden. Het grote aantal deelnemers aan de wedstrijden maakt het controleren namelijk zeer moeilijk. Echter de regels zijn er in het belang van iedereen, dus het is nodig een zeer strenge straf te zetten die ook achteraf toe te passen is.
Het hebben van klassen en categorieën zal niet inhouden dat iemand niet kan winnen in een eigen afdeling. Er zijn immers vele bonusprijzen voor verschillende deelnemers (onder andere op leeftijd).
Misschien dat er fabrikanten zijn die bonusprijzen ter beschikking willen stellen voor rijders met bijvoorbeeld alleen een staartpunt. Zij kunnen daarmee een klasse waarin zij graag optimale prestaties zien bevorderen. Ze motiveren bepaalde groepen (zoals nu ook al gebeurd op Cycle Vision bij verschillende prijzen die voor mannen en vrouwen worden uitgereikt). Dit motiveren heeft een tweeledig effect, allereerst een stukje reclame voor het bedrijf wat de prijs heeft uitgeloofd, en vervolgens de promotie van een categorie fietsen die zij graag ziet rijden. Fabrikanten/dealers/sponsors die deelname in een bepaalde categorie een warm hart toedragen en de deelname daarin willen bevorderen kunnen “eigen” bonusprijzen toe te laten kennen. De organisatie zal deze dan in de prijsuitreiking gaan uitreiken volgens de gangbare prijsuitreiking regels.
De ihpva verklaring:
CycleVision & IHPSC 2004
Classes
CycleVision is a single class event
In keeping with the spirit and rules of the IHPVA CycleVision is, as always, a single class event. The fastest rider wins.
The only distinction that is made in the overall ranking and individual race results is between men and women.
Bonus prizes
To stimulate further competition bonus prizes are given for juniors (under 18), veterans (over 50), handbikers and ‘fast commuters.’ This last class is the successor to the traditional unfaired class.
A vehicle in this class must comply with two basic rules:
1. It must be self starting and stopping. In a seated position the rider should be able to put either foot to the ground.
2. It must allow easy, unobstructed access from both sides of the vehicle in racing configuration.
This class allows both front and tail fairings but not a continuous fairing, body socks, doors or hinged fairings as these violate the second rule. Examples of exixting vehicles in this class are the Kingcycle and the Lightning F40 (both without socks.)
Why a new class?
HPV racing is as much about vehicle design as it is about sport. The new class definition aims to stimulate the further evolution of fast commuter bikes.
Why no longer an unfaired class?
The practical reason for discontinuing the unfaired class, or rather not giving bonus prizes, is that multiple classes complicate the race administration. A more principal reason is that the definition of an unfaired HPV is difficult and arbitrary. In fact the whole point of recumbents in racing (and their ban from UCI events) is their improved aerodynamics over that of upright bicycles. In that sense an unfaired recumbent does not exist. The addition of a tail fairing is a minor improvement compared to the change from upright to recumbent. Recognizing that aerodynamic efficiency is the defining property of racing recumbents the new rule imposes no restrictions on aerodynamics.
Why now?
Now is as good a time as any. The principal objections to a rule change will be the same next year. Everybody has the same chance to alter the design of their bikes within the limits of the new rule, even if only a few probably will. Waiting for another year will just delay innovations.
Reacties (0)