Ervaringen met knooppuntroutes
Gepubliceerd op 26 september 2003 00:00 (209 keer bekeken) 0
Natuurlijk is nog niet iedere fietser voorzien van GPS op zijn fiets. Maar alternatieven om makkelijker je weg te vinden zijn er ook. In het uitgebreide bericht meer over knooppuntroutes.
Piet Mooren schreef:
Ik heb afgelopen paar maanden regelmatig gebruik gemaakt van knooppunten-routekaarten van "Noord- en Midden-Limburg" en "Kempen en Maasland-grensstreek limburg-Kreis Heinsberg".
Ik heb ze gebruikt puur voor het uitzetten van fietstochten maar ook voor het bereiken van een bepaald reisdoel. Tochten van een paar honderd kilometer uitzetten door de mooiste streken via rustige wegen kosten amper meer tijd dan het opschrijven van een aantal nummers plus het optellen van de bijbehorende afstand.
Ik kan maar een ding zeggen. Als je gaat fietsen in streken waar deze knooppuntenroutes bestaan, Belgie en (delen van) Limburg en Noord-Brabant (recentelijk blijkbaar ook in een deel van Friesland en ik hoop dat er nog meer provincies in Nederland volgen), zorg dan dat je deze kaarten hebt. Uitzetten van een tocht kost je slechts enkele minuten (en je weet gelijk vrij exakt de te rijden afstand). Het volgen van de uitgezette route is een koud kunstje (vooral de belgische borden zijn erg goed zichtbaar geplaatst). De wegen gaan vooral over de rustigere wegen waar het bovendien leuk fietsen is.
Wil je een keer naar een bepaalde plek dan kies je een kortere weg door sommige knooppunten kort te sluiten (deze truc kun je ook toepassen om alsnog een kortere route te kiezen). Verdwalen is eigenlijk onmogelijk (en dat kun je van sommige "normaal" uitgezette/bewegwijzerde fietsroutes niet zeggen).
Afgelopen zondag in het belgische Kempen en Maasland gefietst. De avond tevoren een tochtje van 72 km uitgezet, want helaas hadden we slechts een halve dag ter beschikking (onderweg ca 15 nummers op een klein stukje papier nodig). De volgende dag ca 50 km door de belgische bossen gefietst over fantastisch mooie/brede fietspaden en ca 20 km over het open platte land via rustige landwegen. Resultaat: 72 km op de teller zoals gepland! En de rit natuurlijk gekompleteerd met koffie en vlaai in een "hoeve" onderweg.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV's en kosten 5 euro per stuk. Enigste nadeel dat ik tot nog toe ondervonden heb is dat je op de kaarten niet kunt zien of dat het om een asfaltweg gaat of om een verharde "zandweg" (iets lastiger igv 20 inch wielen). Echter een echt slechte weg ben ik nog niet tegengekomen. Wel staat er duidelijk aangegeven wanneer autoverkeer op de aangegeven weg verboden is.
Een aanvulling werd snel gegeven door Gert Beumer; "Ze staan ook duidelijk vermeld op op de kaarten in de ANWB fietsatlas.
Dan heb je heel Nederland in 1:75000 in de kast staan. Plannen is idd
een koud kunstje maar het word wel een mooie route ipv snel van a naar b."
Koen gaf aan dat je de routes kunt gebruiken maar dat ze niet super doorgaand zijn. http://groups.yahoo.com/group/ligfiets/message/33624?expand=1
Koen gaf aan in Belgisch Limburg te wonen. Dit gebied is zeer bezig de touristische mogelijkheden voor fietsers uit te breiden. Het resultaat schijnt zeer goed te zijn http://www.toerismelimburg.be/fietsroutenetwerken.html
Een artikel is te lezen op http://www.tourjour.nl/PERSBERICHTEN/2002_PERSBERICHTEN/02_01/020426_belgie.htm
Reacties (0)