Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Verslag Europese Kampioenschappen Roeifietsen 2003

Gepubliceerd op 22 september 2003 00:00 (67 keer bekeken) 0Reacties

De Europese Kampioenschappen Roeifietsen werden gehouden op 20 en 21 september op Neeltje Jans in Zeeland. In de 220-klasse (de grootste klasse) was dit keer de race om de eerste drie plaatsen in het algemeen klassement zeer spannend. Wedstrijdverslag en resultaten zijn te vinden in het uitgebreide (pers)bericht.

~persbericht~

Fun en topsport op 5e EK

Met een deelnemersveld van 51 renners uit 6 landen is het eerste lustrum van de Europese Kampioenschappen Roeifietsen in Zeeland een groot succes. Het mooie weer, de comfortabele accomodatie van hoofdsponsor Roompot Vakanties en het sportieve gedrag van de deelnemende roeifietsers heeft bijgedragen aan een goede sfeer, waardoor we ook dit jaar weer kunnen terugkijken op een geslaagd evenement.

Gelijk al knallen in het criterium

Het EK gaat zaterdag al direct spectaculair van start met het criterium over twee ronden. Ymte Sijbrandij zet onmiddelijk een hoog tempo in waarbij slechts vier man er in slagen aan te haken: Derk Thijs, Theo Homan, Ed Komen en Reinier Bloem. Ymte put zijn gezelschap uit door continu demarragepogingen te doen. De achtervolgers weten alleen door zich het snot voor de ogen te roetsen steeds nèt bij te houden. Al lang voor de finish besluit Ymte de eindsprint aan te gaan. Achtervolger Derk Thijs is hier dusdanig door verrast dat hij in eerste instantie geen kans ziet te volgen. Theo Homan komt echter langszij, waarna Derk Thijs toch nog kans ziet een rol te spelen in de eindspurt. Ymte die tot dat moment de wedstrijd bepaald heeft, wordt eindelijk achterhaald en zo eindigt het criterium met een eerste plaats voor Theo, een tweede voor Derk en een derde plaats voor Ymte.

Sprint over 500 meter

Voor Rob Bourgonje is de 500 meter sprint meteen al einde oefening. In zijn strijd tegen John Poot schiet bij een snelheid van zo'n 47 km/uur zijn voet van het pedaal en komt hij ten val op het niet al te gladde asfalt. John weet ternauwernood overeind te blijven en mist op een haar zijn tegenstander. Hoewel de pijnlijke schaafwond op Rob's been hem voor verdere deelname uitschakelt, vallen de verwondingen naar omstandigheden mee.
Gedurende de verschillende heats verliest Theo Homan van Frank Ettema, Derk wordt eruit gereden door Nico Rienks en Ymte Sijbrandij wint de voorrondes. De finale van de 500 meter sprint volgt morgen.

Pezen tijdens de uursrace

Direct na het startschot gaat Ymte er als een haas vandoor. De rest van de race lukt het niemand dichterbij Ymte te komen. Pas in de vierde ronde doet Theo een poging door werkelijk alles uit de kast te halen. Hij levert zoveel vermogen dat zijn longen er pijn van gaan doen en zijn spieren tot het maximum worden gebruikt. Hij rijdt alsof het de laatste wedstrijd van het EK is, maar ondanks zijn inspanningen weet hij niet zichtbaar in te lopen op Ymte. Ymte Sijbrandij wordt eerste, Theo Homan tweede en Derk Thijs derde.

Long distance race

De zondag gaat van start met de long distance race over 80 kilometer. De race heeft in eerste instantie een opvallend grote kopgroep van veertien man. In de loop van de race ontstaat een groep van zes man die de verdere race bepaalt: Ymte Sijbrandij, Reinier Bloem, Theo Homan, Ed Komen en Arthur ten Katen.
Gedurende de rit zijn er talloze ontsnappingspogingen, maar de groep van zes man blijft bij elkaar. Aanvankelijk neemt Ymte de koppositie in, maar Derk steekt kort voor de streep toch nog Ymte voorbij, waarmee hij deze maal de eerste plaats verovert. En daarmee staan weer dezelfde namen in de top, zij het in een andere volgorde. Ieder van hen is nu een keer eerste, tweede en derde geweest en dat betekent dat de uiteindelijke kampioen bepaald wordt door de finales van de 500 meter sprint.

Finales 500 meter sprint

De finale van de sprint wordt gewonnen door Erwin Duizer, afkomstig uit de turnwereld. Hij pakt net voor Nico Rienks de eerste plaats.
Bij de potentiële winnaars ligt Theo Homan ligt er als eerste uit en behaalt een zevende plaats in de sprints, Derk pakt de vijfde plaats en Ymte de vierde. Ymte Sijbrandij is hiermee de overall winnaar van het EK en is Europees Kampioen Roeifietsen 2003.

Toerklasse

Niet iedereen hoeft zonodig te racen en daarom is er ook dit jaar weer een toerklasse. De deelnemers aan deze klasse konden ontspannen twee mooie tochten maken van 50 kilometer op zaterdag en 70 kilometer op zondag. Echt langzaam verloopt de toertocht nu ook weer niet: het ploegje van vijf deelnemers blijft bij elkaar tot de eindstreep en blijkt nog altijd een gemiddelde van zo'n dertig kilometer per uur te hebben gereden.

Na afloop van de sprints zet de hele karavaan zich in beweging richting café-restaurant Bestevaer, waar iedereen op het zonnige terras bij kan komen van een bewogen weekeind en waar de prijsuitreking plaats vindt. En zo eindigt het vijfde Europees Kampioenschap Roeifietsen. Hulde aan alle deelnemers die weer gezorgd hebben voor mooie en sportieve wedstrijden. Volgend jaar weer!

Danny Siepman, namens
International Rowingbike Federation
Latijnse Schoolstraat 2
4331 BR Middelburg
The Netherlands

tel: +31 (0) 118 634166
fax: +31 (0) 118 612511

e-mail: irof@rowingbike.com
Zie ook:

Redactie

Reacties (0)