Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

Pech onderweg

Gepubliceerd op 11 juli 2003 00:00 (91 keer bekeken) 0Reacties

De fietsersbond heef in zijn meest recente Vogelvrije fietser een vergelijking gemaakt van een aantal multitool gereedschappen. Deze gereedschapsetjes hebben in een compacte vorm veel mogelijkheden. Werkt het ook? In het uitgebreide bericht een samenvatting.

Er zijn 3 nieuwe multitools getest, de parktool MTB-3 van 49 euro, de Cordo biketool van 16,50 euro, en sks toolbox travel van 48,60 euro.

Niet alle multitools zijn voor de fiets toepasbaar. De bovengenoemde hebben in ieder geval wel functies. De constructie van de drie multitools lijken verder sterk op elkaar. Ze bestaan uit twee delen die je uit elkaar kunt schuiven.
Het handvat zou bij de multitools gebruikt kunnen worden als bandenlichter, dit werkt echter niet goed, bij geen van de geteste modellen. Een plastic bandenlichter is beter, deze kun je namelijk achter een spaak haken om de band eraf te krijgen. Bij een bout die moet worden verwijderd is de kans groot dat de ringsleutel niet werkt, het handvat van de multitool zit in de weg.
De spaaksleutel bestaat uit uitsparingen aan de buitenkant van de ringsleutel, daardoor kun je slechts korte slagen maken en niet ronddraaien.
Afgezien van de nadelen zijn de artikelen kwalitatief verder in orde. De parktool beviel de tester het beste, doordat de kettingpons goed te gebruiken is en ook los te maken. En bovendien is de afwerking van de parktool goed. Daarna de cordo en het minste beviel de sks toolbox. Het in- en uitklikken van de delen gaat stroef.
Conclusie is dat los gereedschap wellicht beter zal bevallen.
3 bandenlichters, solutie, schuurlinnen en plakkertjes,
pomp met als tip de zefal hp-x
binnenbanden en vouwbare buitenbanden
eventueel stukje canvas voor een stukke buitenband
sleutels voor boutjes remmen, derailleur, bagagedrager, stuur, zadel
let erop dat belangrijke boutjes ook bereikbaar zijn
kettingpons en stukje ketting
spaaksleutel
spaken met nippels
remblokjes
combinatietang die goed knipt (tip is knipex)
reserveboutjes
plastic kabelbinders (tieraps)
smeerolie
bij een vliegreis, een pedaalsleutel
Verder als eventuele aanvulling
Binnenkabels van derailleur en rem
Achterderailleur

In de opsomming werden noodspaken genoemd die de spaken zouden kunnen vervangen die bij het freewheel zitten.

Hieronder nog de link naar de topeak die in een kort artikeltje in Op Pad is behandeld. Deze multitool kent 22 functies, imbus van 2,3,4,5,6,8 mm 5 ringsleutels, een kruis- en platkop schroevendraaier, kettingpons, spaaksleutel, 2 bandenlichters, mes, flessenopener, pedaalsleutel een torque bit sleutel voor schijfremmen, en 8 mm steeksleutel voor magura remmen.

Zie ook:

Redactie

Reacties (0)