Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 15 april 2022 13:00 (648 keer bekeken) 2
Quest XS - DF - Milan SL, Quest 3.0, bekijks, koffie, zijwind en zitje, non - non, fietsroute, stroomlijn, Invictus Games, fietshelm
Vergelijking Quest XS met DF en Milan SL
Wim heeft een vergelijkend lijstje gemaakt van de voor- en nadelen van de Milan SL MK7 met de DF én een vergelijking tussen de Milan SL MK7 en de Quest XS.
Quest 3.0
In het Laidback Bike Report was de positieve vorm van de Quest 3.0 al te zien. Op Facebook staan wat foto's. Mogelijk aan het eind van dit jaar het eerste prototype op de weg.
Velomobiel met veel bekijks in India
De Alpha 7 veroorzaakt een kleine opstopping in Bangalore.
Op Velomobile World zijn nog meer links te vinden van mysterieuze voertuig.
Milan (koffie)
Kevin stopt regelmatig bij fietscafé 14 The Road in Gouda.
Nu hebben ze daar een topniveau espressomachine (La Marzocco multigroep, met goeie bonen), en afgelopen najaar tijdens één van de hete dagen gaf Kevin ze eens de tip om een dubbele espresso gewoon op ijsklonten te laten lopen, zodat je een knettersterke maar niet zoete ijskoffie krijgt. Hebben ze voor hem gedaan, maar zelf ook geprobeerd, en ze vonden het dusdanig lekker dat ie op de kaart moest. Ze vroegen hoe het heet, dus zei Kevin 'weet ik niet, maar ik zou het koffie Milan noemen'. Past goed, want Milan is niet alleen de (roof-)vogel (de wouw, niet de WAW - bijna homofoon) of de fiets waar hij op dat moment mee was, maar ook een leuke stad in het warme thuisland van de espresso.
Bij zijn weten is dit het eerste fietscafé met een naar een ligfietsmodel vernoemde koffie en niet alleen dat, het appelgebak met slagroom is ook helemaal top.
Snoek, zijwind en zitje
De Snoek heeft bij heel hoge snelheden last van zijwind. Sandiway vergelijkt het gedrag met de DF in filmpje deel 1 (zijwind) en deel 2 (het zitje).
Zie ook de commentaren op Facebook.
Non, non
Jean Philippe Martin heeft een cartoon van Jean-Jacques Sempé ietwat veranderd, maar het idee blijft intact: flic (agent, smeris) vindt de Strada-rijder daar maar niets (fb).
Fietsroute
De Royal Canal Greenway in Ierland is verkozen tot Fietsroute van het Jaar 2022. De concurrenten van deze route waren de Badischer Weinradweg (Duitsland), Vlaanderenroute (België) en de LF Waterlinieroute (Nederland). Mocht je dit jaar een fietsvakantie in Ierland hebben gepland, dan is dit misschien een goede tip om eens naar te kijken. Meer informatie over deze fietsroute is te vinden op de site van Waterways Ireland.
Oil shear fluid
Hier wordt, in 2013 (!), verklaard hoe Todd Reichert en zijn team de stroomlijn kunnen verbeteren aan de hand van oliedruppels. Oliedruppels zakken als er, niet gewenste, turbulentie ontstaat. Een klein insect veroorzaakt ook een bepaalde luchtstroming die zichtbaar wordt m.b.v. de oliedruppels.
Zie het filmpje met de uitleg van Todd en het verhaal op Facebook.
Shear = schering.
Invictus Games
De komende week, van 16 tot 22 april, vinden de Invictus Games plaats bij Den Haag. Dit is een internationaal multisportevenement voor militairen en veteranen, die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger.
Ook het ICE-trike team is aanwezig. Misschien kan je daar ook eens langs gaan om een proefrit te maken op een trike.
Oh, oh, de fietshelm
VeiligheidNL (kenniscentrum voor letselpreventie) meldt: twee derde van de verkeersslachtoffers die in 2021 op de SEH-afdeling (Spoedeisende Eerste Hulp) werden behandeld was een fietser. De stijgende trend vooral veroorzaakt door enkelvoudige fietsongevallen (ongevallen waarbij geen andere verkeersdeelnemer is betrokken). Een kwart van de fietsslachtoffers met ernstig letsel had hersenletsel. De fietshelm vermindert kans op hersenletsel substantieel.
Dat is wel erg kort door de bocht, daarmee is de oorzaak van de enkelvoudige fietsongevallen niet weggenomen.
De infrastructuur:
-
Fietsers moeten vaak korte haakse bochten nemen (een zware en fel optrekken e-bike is in het nadeel: een balanceeract). Er staan paaltjes of betonblokken om auto's of scooters te weren (ook: een balanceeract om die te mijden). Einde fietspad? Haakse bocht, en maar enkele meters om te zien of je veilig kan oversteken.
Om de snelheid (?) van de fietsers er uit te halen bij een gevaarlijke oversteek van een zijweg worden soms dubbele sinusvormige obstakels in het fietspad aangelegd, terwijl de fietsers voorrang hebben. Als dank even een achtbaangevoel (ook aan de andere kant van de zijweg)! - Op fietspaden liggen de putdeksels liggen vrijwel nooit even hoog als het wegdek, terwijl de autoweg spiegelglad (vlak) is.
- Mollenkuilen in het fietspad: de een of andere koekenbakker ploft er wat koud asfalt in met als gevolg dat het resultaat nog dramatischer is.
Boomwortelbulten worden soms wat afgeschraapt. Maar de autoweg er naast ziet er smetteloos uit (behalve dat daar soms grof asfalt wordt gebruikt). - Bij kruispunten (haakse bochten) of rotondes lijkt het er soms op dat je als fietser door ravijnen rijdt, er valt nauwelijks iets te corrigeren als het iets uit de hand loopt, de stoepranden zorgen ervoor dat er altijd schade is (aan lijf en leden of fiets).
- Straatklinkers die in de lengterichting van de weg gelegd zijn: slipgevaar. Klinkers, wanneer het moet (!), altijd in de dwarsrichting (verstek) of als visgraat legverband leggen.
- Te smalle fietspaden. Of optisch smal, de fietspaden versmallen door de randbelijning ver van de echte fietspadrand te schilderen.
Oh, en de onderbroken middenbelijning hoeft niet centimeters dik (oké overdreven, maar wel een kans op een uitglijder bij vochtig of vriezend weer) te zijn: niet aangenaam fietsen met driewieler. Fietsbanden zijn, in tegenstelling tot autobanden, smal, en staan onder 'hoge druk'. Je hoort niet alleen de onderbroken middenlijn, je voelt het ook (het hele fietspad lang). De kans dat je die middenlijn niet raakt is met een driewieler vrijwel onmogelijk. Dus in vervolg de middenbelijning maar weer schilderen.
Natuurlijk zijn sommige ouderen niet meer zo trefzeker op de fiets, jongeren zijn gauw afgeleid (smartphone), laat staan op een fiets met trapondersteuning.
Eigenlijk zou je een harnas moeten dragen als fietser (de filosofie van VeiligheidNL, helm, volgend). Maar die is er al: een velomobiel (en die heeft ook andere voordelen)!
Hou ons ten goede: wij zijn over het algemeen tevreden over de fietspaden, maar veiligheid is niet per ongeluk, maar ook per infrastructuur.
Aanzienlijk genuanceerder is dit verhaal, en het laagste aantal verkeersdoden sinds 2015.
Veel plezier op rondje Texel, het Paastreffen, Paaszaterdagtoertocht Mooi Twente of waar dan ook.
Reacties (2)
Mooie opsomming over de gevaren op het fietspad! Niet alles, maar wel behoorlijk compleet.
tdt, 15 apr 2022 13:48
Oh, oh de infrastructuur. Met verbetering van de infrastructuur valt zeker wat te winnen m.b.t. ongevallen en de daarmee gepaard gaande verkeersslachtoffers. Maar alle verbeteringen die snelheid verhogend werken, zullen daaraan weinig bijdragen. Bij verhogen van de snelheid neemt ook de kans op zwaarder of dodelijk letsel toe. Bekend is dat de oorzaak van alle ongevallen voor meer dan 95% aan menselijk falen ligt. Bij fietser volgens een Belgisch onderzoek voor circa 80%.
Snelheidsremmers op fietspaden blijven noodzakelijk om de aandacht van de fietser te prikkelen bij aandachtspunten als kruisingen en oversteken. Een lagere naderingssnelheid is veiliger.
Op te lange en rechte fietspaden blijven fietsers vaak niet scherp genoeg en gebeuren veel eenzijdige ongevallen.
Zo ook de studie van fietsers in of uit de voorrang. Uit de voorrang is voor de fietsers veiliger. https://files.fietsersbond.nl/app/uploads/sites/30/2020/06/19080416/Fietsberaadnotitie-Fietsoversteken-in-de-voorrang.pdf
Maar er wordt teveel gegist over de oorzaak van fietsongevallen. De registratie laat zwaar te wensen over. Met name de omstandigheden waaronder eenzijdige fietsongevallen hebben plaatsgevonden. Is een dodelijk ongeval van een oudere fietser het gevolg van een blackout, onwel wording, hart- en vaatziekte, diabetes of een TIA. Bij een tweewielige fiets heeft de overledene bijna altijd verwondingen. Dus een dodelijk verkeersongeval.
Fietsers zijn de laatste 2 jaar de grootste groep verkeersslachtoffer. Zowel dodelijk als gewond. Per gereden kilometer circa 8 x dodelijke dan als automobilist en geschat circa 20 x meer risico de zwaarder letsel.
Jammer dat we als fietsers in redelijkheid nooit te weten komen wat de oorzaken van verkeersongevallen zijn. Te veel vooroordelen, ook m.b.t. de infrastructuur.
PietV, 16 apr 2022 09:05