Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 07 januari 2022 13:00, bijgewerkt op 13 januari 2022 14:02 (1822 keer bekeken) 6Reacties

Kantelen, fietspad, XL, rit, onzin, regels, kapjes, beurs, Drymer, LEL, boodschappen, inspiratie

Aerotilt

De Aerotilt, een kanteltrike ('Nederlands') gemaakt door Daniele, heeft als basis een RaptoBike. In deze video is te zien hoe het kantelmechanisme werkt.

Beneveld fietspad

Ergens in een van de Spaanstalige landen is dit fietspad (fb) aangelegd.
Wie haalt de snelheidsprijs op dit stukje fietspad zonder de doorgetrokken streep te overschrijden? Wat doet dat verkeersbord daar?

Velodreamer Piligrim XL

Alexey Ganshin is bezig met het ontwerpen van een nieuw type velomobiel naast de Velodreamer Piligrim de enige in Oekraïne gebouwde velomobiel. Deze Piligrim (Pelgrim) wordt straks de Piligrim S als deze Velodreamer Piligrim XL (fb) ooit werkelijkheid wordt. Nog twee foto’s (fb).

Eindejaarsrit

Vladimir rijdt met zijn fat trike samen met anderen de traditionele jaarlijkse tocht naar het strand van de Oostzee op de laatste dag van het uitgaande jaar.

Knoppen voor groen licht onzin?

Je komt aanrijden en het verkeerslicht voor fietsers staat op rood: uiteraard. Gelukkig kan je op het knopje drukken zodat het licht binnenkort op groen staat. Toch?
Er zijn mensen die twijfel hebben (je meent het?!) of dit zo werkt, en vermoeden dat de knoppen als voornaamste doel hebben de illusie van controle te geven.
Dat is uitgezocht, ze werken werkelijk, maar wie gelooft dat nou? Zie maar eens bij wie dit bericht staat: de autobranche (Topgear). ;)

Nieuwe regels

In het Verenigd Koninkrijk worden aan het einde van de maand een aantal verkeersregels (fb) aangepast. De regel dat voetgangers voorrang hebben op afslaand verkeer, kennen we in Nederland natuurlijk(?) al langer. Maar toen we de regels er nog eens op wilden naslaan, wat betreft de plek van de fiets op de weg, kregen we bij het openen van wetten.nl de volgende onderhoudsmelding:
Per 1 januari 2022 is een groot aantal regelingen gewijzigd. Mogelijk zijn deze wijzigingen nog niet doorgevoerd in de geconsolideerde tekst en ziet u een oude versie van de tekst. Raadpleeg bij twijfel de bekendmaking. ...
Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke bekendmaking!?! We hopen dus dat we op moment van schrijven geen grote wijzigingen van verkeersregels in eigen land hebben gemist, waar we ons als fietsers aan zouden moeten houden!

Spiegelkappen uit de 3D-printer

Axel Herfurth heeft een paar mooie spiegelkapjes (fb) met zijn 3D-printer gemaakt. Axel hoopt de spiegels deze week, inclusief foto's op de website van Velomobile SH te kunnen toevoegen. Een set van 2 spiegels gaat €45 kosten, maar bestel niet te snel, want er is nog een verbeterde versie in de maak.

Fiets en Wandelbeurs

De eind februari geplande Fiets en Wandelbeurs gaat door de coronapandemie niet door. Samen met de E-bike Xperience, die parallel hieraan zou plaatsvinden, verhuist het evenement naar volgend jaar.

Drymer going out of business

Wij hadden dit bericht afgelopen maandag al, maar Honza ('Nederlands' *) heeft terecht ook de specifieke Drymer producten genoemd: de Drymer Business, de Two en de Glider (en de Hilgo).

* Google vertaalt 'out of business' als 'failliet', beter zou zijn: 'gaat uit bedrijf' of 'stopt'.

LEL 2022

Nee, niet 'onze' LEL over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen, maar de iets langere LEL: die van London naar Edinburgh en weer terug. Daarvan opent vandaag (tot volgende week vrijdag!) de inschrijving, dus wie wil kan zich per direct inschrijven. Voor £350 krijg je onder andere bij ieder checkpoint een warme maaltijd, warme of koude drankjes en douchegelegenheden inclusief handdoeken.

Boodschappen doen

...met een velomobiel heeft soms (gevoelsmatig) wat haken en ogen. Bijvoorbeeld of je alle boodschappen wel verstouwd krijgt, of wat er met je velomobiel gebeurt terwijl jij binnen in de winkel bent...?!
Dat laatste valt te zien in deze video, opgenomen in Bad Soden, Duitsland. Niemand kan natuurlijk garanderen dat het er overal zo aan toe gaat, maar in dit geval valt het aantal keren dat mensen 'handtastelijk' worden wel mee (= 0).

Kampeertrip

Wie nog inspiratie moet opdoen voor de komende zomer, kan dat eventueel in deze video van Marnix, die met zijn velomobiel en tent in Nieuw-Zeeland onderweg is.

Redactie

Reacties (6)

avatar

Hiervoor mocht je fietsers dus gewoon afsnijden in GB. Nog een wonder dat ik al die fietstochten daar heb overleefd.

Mauricem, 07 jan 2022 17:59

avatar

Op één punt lopen de Engelsen op ons voor. Waar wij verplicht zijn om als bestuurder "zoveel mogelijk rechts te houden" krijgen fietsers in Engeland het welgemeende advies om waar mogelijk het midden van de rijbaan op te zoeken:

Ride in the centre of your lane, to make yourself as clearly visible as possible, in the following situations:
- on quiet roads or streets – if a faster vehicle comes up behind you, move to the left to enable them to overtake, if you can do so safely.
- in slower-moving traffic - when the traffic around you starts to flow more freely, move over to the left if you can do so safely so that faster vehicles behind you can overtake.
- at the approach to junctions or road narrowings where it would be
unsafe for drivers to overtake you.

bron: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1037306/table-of-change-to-the-highway-code.pdf

wakkermans, 07 jan 2022 21:07

khoos

Over knoppen voor groen licht: in Utrecht overkomt het me dat als ik aan kom fietsen er een lampje aanspringt dat mijn fiets gedetecteerd is als ik over de lus heen ga. Maar als ik dan niet ook op het knopje druk gaat het lampje na een tijdje weer uit.

Soms vraag ik me af of de achterliggende gedachte is dat een 'gedetecteerde' fietser na N seconden wachten vast door rood is gereden en alleen een fietser die op het knopje drukt echt het geduld heeft om te wachten tot het verkeerslicht groen is.

khoos, 09 jan 2022 19:17

WimH

Ik fiets in het oosten van het land (Zutphen/Deventer) en druk nooit op knopjes, maar het verkeerlicht wordt altijd keurig op tijd groen.

WimH, 09 jan 2022 20:08

nvanderwal

Ik ken bij Tiel ook een stoplicht wat niet groen wordt als je niet op het knopje drukt. Dit knopje zit door de bocht voor dit stoplicht op een dusdanig onbereikbare plaats (als ik in mijn velomobiel zit) dat ik daar altijd op het verkeer let en oversteek als het kan.

nvanderwal, 10 jan 2022 12:12

CV

Ik ken ook stoplichten die ook mét gebruik van knopje niet groen worden. Dan neem ik altijd maar aan dat de boel defect is en fiets ik door zodra het kan.

Ze zouden de boel sowieso vaker op knipperend oranje moeten zetten.

Laatst bij een stoplicht op een niet nader te noemen fietssnelweg (huh, stoplicht op een snelweg??); licht is rood, maar geen kruisend verkeer. Ik fiets door. Daarna kijk ik achter me en zie dat het licht groen is, en het kruisende verkeer wat er toen ondertussen wel wws door rood rijdt.

Dus door 'het stoplicht niet te gebruiken' hebben we geen van allen hoeven stoppen. Anders had iedereen moeten stoppen.

CV, 14 jan 2022 19:40, bewerkt op 14 jan 2022 19:42