Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 05 november 2021 13:00, bijgewerkt op 05 november 2021 17:14 (1531 keer bekeken) 8
Velomotion, Froo2CV, test Milan SL MK7 en Snoek, assleutel, water, uitlijning ketting, Alpha 9 bijna productieklaar, keuzes
Velomotion
Recumbent.news wil een aantal 'minder bekende merken' tonen. Hij start met de Velomotion, een eenmansbedrijf van Igor Ralič.
Mocht je het merk vaag bekend voorkomen? In januari hadden we ook al eens een link staan naar Recumbent.news.
Froo2CV
De klassieke Citroën 2CV (bijnaam: eend) is al jaren een inspiratiebron voor vormgevers, hier is de vormgeving te zien op deze elektrisch aangedreven bakfiets: de Froo2CV ('Nederlands'). Deze bakfiets, op de driewieler Doniselli Duomo uit 1929, ook al een klassieker, heeft ook nog eens de originele Citroën-voorwielophanging; loodzwaar voor een fiets.
Zie ook Facebook.
Eigenlijk van dit redactielid de vormgeving van deze versie (fb) beter geslaagd (HPV).
Bij het zoeken naar meer gegevens kom je ook de opvolger tegen van de Froo2CV: nu met de klassieke Fiat 500 of de Fiat 500 Topolino, de laatste met een Topolino aanhanger.
Test Milan SL MK7
Saukki heeft 600 km met deze (leen-)Milan gereden, en vindt hem heel goed, met een paar kleine aanmerkingen.
Deze Milan is best wel snel, comfortabel en behoorlijk stabiel in bochten. De Milan heeft leuke details zoals het serviceluik en de luchtinlaat (NACA-duct) op de BM-kap (Battle Mountain hood). Andere dingen verwonderen hem, zoals de niet zo goed aansluitende kap en serviceluik, het moeizaam kunnen openen en sluiten van het vizier (BM-kap), weinig bodemvrijheid en dat dikkere banden de stuuruitslag beperken (draaicirkel vergroten).
De Milan is meer een snelle velomobiel dan een praktische velomobiel (als in: toerfiets met wat meer bagageruimte).
Test Snoek
Gaëtan van Cycles JV & Fenioux heeft een verslag geschreven over de Snoek.
De Snoek reageert op elke pedaalslag, alle energie gaat naar het achterwiel. Een vrij hoge snelheid is gemakkelijk haalbaar, 45 bij tegenwind op mooie weg, en het gaat bij wind mee nog veel beter: 55-60 km/uur. Verkeersdrempels worden gemakkelijker genomen dan met de Milan SL. Alleen in bochten geeft het zitje wat te weinig steun, dat voelt in het begin wat verwarrend.
De Snoek (fb) is een mooie en efficiënte velomobiel met een veelbelovende toekomst!
Compacte en lichte assleutel
Als fietser wil je zo weinig ruimte innemende spullen meenemen.
Een steeksleutel is zoiets, dus heeft Marcus Endberg voor de as een lichte en kleinere versie gemaakt. Wel is deze versie korter, m.a.w. het moment (de kracht die je op de asmoer uitoefent) is dan ook kleiner. Moet je nu weer gereedschap meenemen om de arm te verlengen en dat moment te vergroten?
Verkoelend water
Johan daalt in Zwitserland met zijn DF XL de Satteleggpas af op een wondermooie herfstdag. Je moet op je tochten altijd voldoende water meenemen, maar dat water is ook nuttig om de remmen af te koelen!
Uitlijning ketting, Policumbent
Een nieuw patent * van de Politecnico di Torino beoogt supersnelle, door mensen aangedreven voertuigtechnologie (de Phoenix van Policumbent) naar conventionele fietsen te brengen.
Het betreft de uitlijning van de ketting tussen het voorste kettingblad recht loopt naar het achterste kettingwiel. De ketting loopt op deze manier niet scheef (uitlijnfout) tussen beide kettingwielen.
* Italiaans gesproken. Via instellingen bij YouTube kan je de ondertiteling op bijvoorbeeld Engels zetten (Nederlands kan ook al is de vertaling daarvan over het algemeen beduidend slechter).
Nog een filmpje van de European Speed Battle 2021.
Alpha 9 bijna productieklaar
Eind vorige week heeft Velomobile Worldwide de plug van de Alpha 9 teruggestuurd naar Daniel Fenn voor de laatste modificaties. Komende week wordt de productie van de Alpha 9.0 serie gestart (fb).
Politieke keuze
Elke politicus kent het woord "bikelash" (letterlijk: fietsafranseling). Het herbestemmen van de openbare ruimte van motorvoertuigen voor wandelaars en fietsers zal onvermijdelijk tot woede-uitbarstingen leiden.
Toch blijkt het dat kiezers burgemeesters die verantwoordelijk zijn voor ambitieuze herinrichting van de wegen keer op keer worden herkozen, vaak met een overweldigende meerderheid.
Aldus The Guardian ('Nederlands').
Waar is de fiets op COPD26?
En die niet alleen, trein of wandelen is geen velden of wegen te zien.
Op de klimaatconferentie COP26 (Conference Of the Parties) ontbreekt op de vervoersdag (10 november) de fiets ('Nederlands') als klimaatneutraal vervoersmiddel. Die dag staat wel vooral in teken van elektrische auto's. Misschien kan premier Boris Johnson dit verklaren. Hij zegt het ene te doen, maar in de praktijk…
De elektrische auto's als dé oplossing voor de klimaatcrisis?
Reacties (8)
Wat betreft het patent op de kettinguitlijning; In 2015-2016 hebben Bram Smit en ikzelf, t.b.v. de Velotilt een derailleursysteem ontwikkeld met een verschuivende cassette. Toen wij dat publiceerde, reageerde Sinnerbikes, met de mededeling, dat een van hum medewerkers (al eerder) ook zo een systeem had ontwikkeld. In 2017 kreeg ik bezoek van studenten van de TU-Delft, om te kijken hoe het werkte, met als gevolg dat het daarna in hun recordfiets zat. Een jaar later reed ook Policumbent er mee.
Op de in aanbouw zijnde Different, zal ook dit derailleur systeem zitten
Overigens in tegenstelling tot wat er staat in de tekst; een kettingspanner blijft nodig.
Piku, 05 nov 2021 16:36
Dat krijg je als je ogen vastzitten op de ondertiteling (Italiaans is voor mij abacadabra), je (ik) kijkt niet echt: er is toch echt een kettingspanner te zien.
Overigens; ik zie ook nergens dat een kettingspanner niet gebruikt wordt (in de Engelse ondertiteling). Dus ', en dat zonder kettingspanner' heb ik uit de tekst gehaald.
Wat betreft het patent: ere wie de ere toekomt.
TeJayLigFts, 05 nov 2021 17:13
Ik had ook al zo'n déjà vu moment toen ik die Policumbent video zag. Op mijn YouTube kanaal heb ik in 2015 een video gemaakt met het systeem van Jan de Vries die het systeem werkend laat zien. Ik heb daar volgende tekst bij gezet.
Kijk en vergelijk: https://youtu.be/sq8MNivNdi4
twilwel, 05 nov 2021 21:36, bewerkt op 05 nov 2021 21:38
Uitlijning ketting, Policumbent
.
De Italiaan zegt dat ze de sliding cassette niet uitgevonden hebben maar een innoverende aansturing ervan patenteerden.
.
Er is een misverstand ontstaan door een vertaalfout. De Engelse ondertiteling, op 3.23, schrijft namelijk; “concept of the translating cassette is not a novelty” ; moet zijn ‘SLIDING cassette is not a novelty‘.
.
De vertaalcomputer kent het woord SLIDING CASSETTE domweg niet want als je de Duitse vertaling aanzet wordt de vertaling weer niet correct.
.
De spreker/vertaling gaat daarna verder met “.....a novelty our innovation consists in the elctromechanical system... etc “. Kennelijk hebben ze dat gepatenteerd, jammer dat ze het patentnummer niet vermelden want dat had de materie meteen duidelijk gemaakt.
.
Maar ook Jan de Vries heeft de sliding cassette niet uitgevonden en dat beweert hij ook niet in zijn patent tekst, in tegendeel.
.
Net als de Italianen verbeterde hij het systeem. Zijn patent, nummer WO03064242A1 (ga naar www.espacenet.com) gaat over de verbeteringen die hij bedacht zoals de fraaie lagers op de assplines waardoor de cassette veel lichter kon schuiven. Dus zijn patent ging idd over wat Harry hier boven vertelde met “..bestaande sliding cassette systeem kon echter niet onder last schakelen en dat kan het systeem van SinnerBikes die in 2002 uit ontwikkeld is (samen met een student van Hogeschool Drenthe) dus wel".
.
Voor zover ik na heb kunnen gaan is het eerste sliding cassette patent uit het jaar 1894, nummer US531220, en daarna volgenden 10 tallen, of veel meer, patenten van variaties daarop.
.
In 1899 verscheen er een hightech uitvoering van: https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/002688181/publication/US619572A?q=US619572
.
In 2004 verkreeg een Amerikaan een patent voor een fiets met sliding cassette gearbox en daar werd Shimano de eigenaar van: https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/034862052/publication/US2005215367A1?q=US2005215367A1
enduro, 06 nov 2021 12:50, bewerkt op 07 nov 2021 08:50
Nu ken ik de as in de VM's niet maar een ringsleutel is wat anders dan een steeksleutel. Het gaat dus alleen werken als je er rondom bij kan.
peter2807, 06 nov 2021 15:57
Als een sliding cassette zo mooi is (lijkt me wel) waarom zit die nog steeds niet in onze mooie fietsen? Sinds 2002 / 2004 is er toch genoeg tijd verstreken om de productie op te schalen en markt rijp te maken zou je zeggen. Of is het heel veel duurder in productie? Wat houd dit moois vandaan van ons als consument?
Flevo-Whike, 07 nov 2021 23:42, bewerkt op 07 nov 2021 23:43
Het patent van Politecnico di Torino, zou wel IT201800008285A1 kunnen zijn: link
Bietrume, 08 nov 2021 16:26
Dat lijkt idd het patent te zijn, chapeau Simon.
.
Misschien gaat hij in productie want patenttabblad 'Description' zegt o.a. 'The object of the present invention is to provide a new, particularly precise, simple and inexpensive motorized gearbox'.
.
In tabblad 'Citations' (referentie patenten) wordt ook het patent van Jan de Vries genoemd.
enduro, 08 nov 2021 18:39