Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 10 september 2021 13:00 (1359 keer bekeken) 17
Lucht, vantilatie, kettingloos, race, benen, EQHawk, interview, SOS, LBR, warm, boodschappen
Milan MK 7 luchtinlaat
Hier zie je de nieuwe luchtinlaat optie voor de Milan. Deze inlaat is uitgesneden op het stuwpunt net voor de 'beker van de trompet' van de trapasmast. De luchtuitlaat zit binnenin tussen de benen, en geeft aangenaam en constant briesje. Al het water dat binnenkomt, wordt afgevoerd door het gat aan de basis van de 'trompet'.
's Winters is het gat aan de binnenkant gewoon dicht te plakken met tape.
Trisled Aquila 3 ventilatie
Ook bij Trisled is er aandacht voor ventilatie. Ook hier een opening op het stuwpunt, maar binnen wordt de lucht zoveel mogelijk verdeeld over een groot oppervlak en richting de ruiten gestuurd om het beslaan ervan te voorkomen.
Dit is zo gedaan dat de kreukelzone stijfheid niet aangetast wordt (veiligheid).
Kettingloos
Ja, daar is het idee alweer: het vervangen van kettingen.
Het Duitse bedrijf Schaeffler heeft 'een innovatief nieuw aandrijfsysteem voor elektrische fietsen' onthuld dat traditionele fietskettingen en riemen vermijdt voor een volledig elektrisch aangedreven systeem: Schaeffler Free Drive.
De generator is op de trapas van de fiets is geïnstalleerd. De trapbeweging van de berijder drijft de generator aan en zet de energie om van mechanische naar elektrische energie.
Schaeffler claimt dat de Free Drive ongeveer 5% minder efficiënt is dan kettingaandrijvingen… Misschien toch iets voor vracht- of bakfietsen, omdat er dan bij het ontwerp geen rekening gehouden hoeft te worden met de kettingloop.
Wie is sneller?
Altijd leuk, als de (lig-)fietser wint van de auto. Victor en Matty rijden door een heet Wenen naar de finish. En de winnaar is?
Aantrekkelijke benen
Doug (fb) deelt een ontmoeting in 2015 met een vrouw die zijn benen erg mooi vond. Ze hebben nu 2 kinderen:
Doug stopte bij Buddy's Pizza na een zware avond op zijn werk.
Mijn begroeter (een leuke jonge vrouw) zei tegen me: "Ik vind je auto mooi. Wat is het?"
"Een fiets, maar een hele snelle fiets."
"Ik heb achter je gereden op Michigan Avenue, en je gaat 50-60 km/uur. Hoe kun je zo snel trappen?"
"Ik heb benen om voor te sterven. Als je mijn benen zou zien, zou je je vriendje, je familie en alles wat je dierbaar is, verlaten om bij mij te zijn."
"Echt?"
Ik met een strak gezicht: "Ja."
Ik zie haar mijn benen bekijken, bedekt met een lange zweetbroek. "Daarom draag ik vandaag geen korte broek."
EQHawk tweezitter
Op de website van Honza Galla zijn interessante foto's van de vierwieler van Pima te zien. Het prototype van de EQHawk zal in de komende tijd worden afgewerkt zodat de nodige praktijktests kunnen worden uitgevoerd.
TVL
Maarten Vandebroek Van de Limburgse Liggers is voor een interview aangeschoven aan de tafel in de studio van TVL. In een bijna 10 minuten durend item, vertelt hij over allerlei aspecten van het ligfietsen. In een fragment is ook nog een wel heel bijzondere ligfiets te zien.
Help
Jan laat deze week een paar leuke add-on's voor de Alpha 7 zien. Maar daarnaast brengt hij in de video ook slechter nieuws. Helaas hebben ze ook hier problemen met het verkrijgen van onderdelen, in dit geval met name van Sturmey-Archer. Mocht je alternatieven kennen voor de 90 mm-naven, neem dan contact op met Jan via het e-mailadres van Velomobile World of laat een boodschap achter in de commentaren onder de video.
Laidback Bike Report
Alweer een maand voorbij, dus weer een nieuwe aflevering van het Laidback Bike Report, met o.a. hierin:
- Larry Varney joins us for his health update
- Recumbent News with Honza Galla
- Dr. Craig Cornelius presents Designing and Comparing Tilting Trikes
- Discussion with Craig, Peter Stull and Honza Galla
- Peter Stull-How to transport your trike
- Review Team-Tim Segard reviews the Cruzbike S40
- Sports Report with Denny Voorhees
- Mike Mowett reports on HPRA races at Waterford in MIchigan
- Larry Seidman reports on Nebraska Senior Games and Steamboat Triathalon
- Denny wraps up the sports
Als het warm is
Ergens in Nederland duikt Bart in het diepe (fb).
Een alternatief zoekplaatje? De redacteur van de dag heeft geen idee waar het is.
Winkelen met de Alpha 7
Ook met deze Alpha 7 kan je boodschappen doen. Wie had anders verwacht?
Reacties (17)
Shimano rollerbrake naven worden alleen voor tweezijdige ophanging gemaakt. 'Jammer dus voor de velomobielen''zou je zeggen.
Maar zouden met wat aanpassing ook van vaste lagers voorzien kunnen worden. Zoals groefkogelagers 12-21 (http://www.biemans-lagers.nl/maattabellen.php)
De demontabele remplaat schuift sowieso al over de as 12 mm.
Zouden jullie Sturmey A. mooi tuk hebben Jan!
MichielAdriaan, 10 sep 2021 22:06
Naven met assen voor tweezijdige ophanging zijn totaal ongeschikt voor éénzijdige ophanging. Zowel de as als de naaf is totaal verschillend van bouw en sterkte. Kunnen dus niet worden omgebouwd of aangepast naar éénzijdig. Bovendien heeft Shimano geen naven met remtrommels van 90 mm en de daarbij behorende ankerplaten.
PietV, 11 sep 2021 08:33
Piet:VelemobielWorld presteert het ook om (t.b.v. een DF) een stuk uit een trapas te slijpen en de uiteinden dan weer kaarsrecht en met de cranks precies weer op de goede plaats aan elkaar te lassen!
Dan is wat ik beschrijf een peuleschil op een draaibank lijkt me.
Als bezwaar zie ik eerder dat de Shimano's wat zwaarder (aan)lopen. Ik las in een PDF van Fietsclubbrabant.nl 2% verlies op een verder optimale stadsfiets.
Dat zou me dan mee vallen (ik neem aan ook getest op 2 wielen). En wordt minder op het geheel bij een beter gestroomlijnde fiets.
MichielAdriaan, 11 sep 2021 10:43
Excuzes (ik krijg voorgaande tekst niet gekopieerd) het is 2 Watt per naaf, dus is i.d.d. wel wat meer dan. Ben bang dat dit ook bij hogere snelheden zal toenemen...
MichielAdriaan, 11 sep 2021 10:50
Als je wat wilt verspanen op een draaibank heb je voldoende materiaal nodig. De Shimano as is veel te dun en de Shimano naaf te weinig materiaal om grotere lagers te plaatsen. Bovendien ontbreekt de remtrommel in de naaf. Je kunt met een draaibank geen materiaal erbij draaien. Dus geen peulenschil. Een stier laten kalveren is eenvoudiger.
Bij een éénzijdige ophanging heb je een zwaardere astap nodig met een daarbij behorende naaf.
PietV, 11 sep 2021 13:32
Nee heb ik ook geschreven, as 12mm dezelfde maat als van de SA en grotere lagers uiteraard, lijkt me nogal wiedes!
Doorsnee vd naaf is bijna 25mm dus hoezo niet genoeg materiaal?
Kijk eerst even meneer Vis!
MichielAdriaan, 12 sep 2021 13:21
U moest eens weten wat voor kunstige assen Flevobike destijds draaide voor de FAW!
15 cilidrisch in de veerpoot tot aan het eerste lager, dan conisch verlopend naar 12 voor het tweede!
Bent u daar nog meneer Vis?
MichielAdriaan, 12 sep 2021 14:17
Meneer Leemans,
Ik had gekeken en gemeten. Ik rij met SA met éénzijdige montage. De astap is 20 mm dik tegen de veerpoot. Bij het eerste lager 15 mm
(lager 15 - 28) en het laatste stukje pas 8 mm, voor het tweede lager 12 mm lager (12 - 28.
De assen van Shimano zijn 10 mm. Alleen de snelspanassen 12 mm met een boring van 5 mm. Die zijn te zwak voor éénzijdige montage.
De naafdiameter van Shimano zijn te dun voor 28 mm diepgroef rollagers. Bovendien levert Shimano geen naven met remtrommels. Of gaat Velomobile World plotseling over op rollerbrakes.
Even nadenken voor je wat schijft.
PietV, 12 sep 2021 15:03
Geen idee wat u met een ''astap'' bedoelt maar de diameter van de as (moet ik ''doorsnede'' zeggen?) is echt maar 12 (o.a. v.d. DF).Men neme de schuifmaat...
De (passende) lagers heb ik er gelijk al bij gezet hierboven (21-12 mm), moet daarvoor waarschijnlijk even op de draaibank ja, god,god...
Andere spaaklengte zeker ja en de Shimano assen kunnen worden afgehaald!
Jan zegt (in duidelijk Nederlands) dat schijfremmen afvallen, niets over rollerbrakes. Ook hecht hij vermoedelijk meer aan remvermogen dan aan ''90mm'', wedden?
MichielAdriaan, 12 sep 2021 16:55
Een astap is een stalen pen, voor éénzijdige wielbevestiging, waarop de wiellagers worden geschoven. De pen begint met de grootste diameter aan de voertuigzijde, met een kleiner diameter bij het dragende (grootste) lager en de kleinste diameter bij het toplager. Een normaal begrip in de voertuigwereld.
In tegenstelling bij assen met tweezijdige bevestiging, waarbij de wiellagers symmetrisch op de as zijn geplaatst, wordt bij éénzijdige as bevestiging, zoals bij vele Velomobielen, de lagers asymmetrisch geplaatst. Het grootste lager, als meest dragende lager, meer naar de hartlijn van het wiel en het kleinere lager als toplager aan de buitenzijde.
Het is geheel onmogelijk, om een Shimano voorwielnaaf met een snelspan-as van 12 met een snelspan van 5 mm er in, geschikt te maken voor éénzijdige wielophanging met trommelrem.
Als je het zeker wilt weten, neem contact op met Jan Wijnen van Velomobile World. Je krijgt hetzelfde antwoord.
PietV, 12 sep 2021 18:16
Dat laatste ga ik niet doen want het is hun probleem en niet het mijne, ik doe alleen suggesties. Zoals gevraagd door meneer Wijnen.
De as van mijn DF is geheel cilindrisch en bij mijn weten is het door jou beschreven 'Flevobike' systeem na de FAW voor velomobielen (en daar richt VW zich op) niet meer toegepast. Wel zie je het nog in (fiets)pedalen zitten.
MichielAdriaan, 12 sep 2021 18:39
Mick, met je schuifmaat meet je de diameter. De doorsnede is het oppervlak (pi keer diameter). Helaas wordt doorsnede vaak als synoniem gebruikt voor diameter, dat leidt regelmatig tot verwarring. Zo zijn er mensen die elektriciteitskabels van 2.5 mm doorsnede benoemen. Wat wordt er dan bedoeld, een diameter van 2.5 mm of een doorsnede van 2.5 mm2?
RGerritsen, 13 sep 2021 19:25
Nou dat lijkt me dan nogal duidelijk: 2,5 mm is een afstand van A naar B, terwijl die laatste een vierkante 2,5 mm is, dus een oppervlakte betreft!
Zijn er nog meer dingen waarvan je zegt ''die houden mij bezig'' Reinier? (-:
MichielAdriaan, 13 sep 2021 21:33
Overigens heb ik het binnenste lager van een eenzijdige SA 90mm trommelrem vergeleken met het buitenste. En die zijn precies het zelfde: Voor kritiek daarop richte men zich tot Sturmey A.! ;-)
MichielAdriaan, 13 sep 2021 21:54
Heb op de site gekeken van Sturmey Archer. Thans worden de HSB 516 (rechts) en de HSB 517 (links) geleverd. Met een 12 mm as voor de trekspanning en 12 mm binnenschalen van de lagers. Tussen de binnenschalen de noodzakelijke afstandbus en de nodige bussen vóór en achter de ankerplaat ter versterking van de as. Ben er geen voorstander van. Voordeel is wel dat de beide lagers in beide richtingen de axiale krachten opvangen. https://www.sturmey-archer.com/files/catalog/files/184/PART%20LIST%20-%20XL-SD.pdf
Hier een filmpje van de vervanging van de lagers. https://www.youtube.com/watch?v=SuyzhGf2e1c&ab_channel=PaulMartin
PietV, 14 sep 2021 09:21, bewerkt op 14 sep 2021 09:22
Niet om ruzie te zoeken Piet, maar ik zie op de exploded view voor beide lagers hetzelfde onderdelennummer staan (3). Dat verwijst naar 'bearing 6001zz'.
Lijkt me inderdaad minder sterk dan wat Flevobike destijds deed: een as met 15mm binnen en 12 buiten!
MichielAdriaan, 15 sep 2021 01:55
Ik heb genoten van jullie discussie. Op mijn stadsfiets heb ik rollerbrakes. Ik red me er mee. Maar toepassen op een velomobiel, niet voor mij.
hartenn, 16 sep 2021 08:16