Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Flevobike Cargobike

Gepubliceerd op 02 september 2021 20:48, bijgewerkt op 02 september 2021 20:55 (893 keer bekeken) 10Reacties

Flevobike verrast ons met een bijzonder prototype van hun vrachtfiets. Volledig groen en uiteraard ontwikkeld door dit bedrijf dat inmiddels een specialist is in uit uitvoeren van fietsconcepten. De keuze is gevallen op een kettingloze versnelling die volledig automatisch werkt. De fiets en het concept beantwoorden aan het doel dat het verplaatsen met de fiets intuitief kan gebeuren en dat het echt als zeer praktisch werktuig inzetbaar moet kunnen zijn.

flevobike golo go lo vrachtfiets container vrachtvervoer ligfiets

Foto

Toepassingen Flevobike oppert in de het bericht op linkedin dat de fiets eigenlijk meer is dan alleen een vervoeroplossing voor vracht. Het zou als suggestie ook de busjes die gebruikt worden door monteurs of personen die regelmatig beroepsmatig met spullen onderweg zijn. Dus eigenlijk een transport oplossing. De opzet en opbouw van de fiets sluit aan bij het doel en kan dus behoorlijk divers zijn.

Aandrijving

De versnelling van de fiets is kettingloos en wordt Accudrive genoemd. De versnelling wordt volledig automatisch gekozen en geeft naar keuze een extra kracht, dus bijvoorbeeld 30 procent op de kracht die de berijder levert. Dat werkt erg intuitief, meer vermogen is sneller rijden, minder hard trappen is rustiger en langzamer rijden. Dit systeem waarbij de generator in de trapas zit en motoren in de achterwielen wordt serieel hybride genoemd.

Op dit moment is zelfs een versie van de aandrijving in ontwikkeling die met achteruit trappen het remmen of volledig automatisch achteruit rijden mogelijk maakt. Dat kan op dit moment ook maar het is nog een schakelaar. De leverancier van het systeem ontwikkelt verder en het wordt dus mogelijk om dus volledig schakel-loos te rijden en ook met een beweging van je trappers of pedalen achteruit te gaan.

Europallet

Het concept biedt een diversiteit in de vervoersoplossingen en opbouw waarbij de fiets eigenlijk van alles kan zijn.
Echter ook Flevobike ziet dat in er in het transport wereldwijde standaarden zijn en een van de meest gebruikte oplossingen is de euro pallet. Die euro pallets (ook wel euros genoemd) worden te kust en te keur voor vele doelen gebruikt en het is voor een vervoersoplossing dus van groot belang dat hierop wordt aangesloten. Het concept wat Flevobike nu heeft houdt rekening met de europallet maten.

Vormgeving en prototypes

Het eerste prototype rijdt inmiddels en een eerste serie fietsen is in aanbouw. Bij het prototype is gekozen om de eerste opzet en vormgeving van de fiets relatief eenvoudig te houden. Uiteraard kan de fiets met een mooie kunststof kappen of opbouw worden gemaakt maar dat is voor het testen niet nodig. Op de foto bij het artikel is een van de eerste modellen te zien die in aluminium is uitgevoerd.
Mooie ontwerpen zouden in een later stadium kunnen worden ontwikkeld.

Partijen gezocht

Op dit moment wordt gebouwd aan een nul-serie van 6 fietsen. Maar concreet is Flevobike ook aan het zoeken naar partijen die interesse hebben in het project, voor zowel marketing, distributie in landen of uiteraard in bedrijven die bestellingen willen doen of partner willen worden in de ontwikkeling. Als u hierover informatie wenst raden we aan om contact op te nemen met Flevobike.

Meer informatie is te vinden op de website golo.bike.

Redactie

Reacties (10)

avatar

Wat is volledig groen? Is dat alleen de bestuurder, zonder andere energiebron in het voertuig? Is lees dat in het voertuig wel een energiebronnen aanwezig zijn. 1 of 2 Kumpan 52V-1500Wh of 52V-2000Wh batterijen. En dan is het niet meer volledig groen. Dan staat er elders een kolen- of biomassacentrale te draaien om die batterijen op te laden. Of doet de bestuurder dat thuis op zijn hometraincentrale?

PietV, 03 sep 2021 10:19

A.C.B.

beste Piet misschien ver gezocht. Maar windenergie en zonne-energie (bestaat al)kun je toch redelijk groen noemen en daar kun je toch een accu mee opladen en vervolgens uit wisselen met een lege accu. Dan heb je geen een kolen- of biomassacentrale voor nodig. Maar 100% groen gaat het nu nog niet worden en hebben daar ontwikkeling voor nodig. Stapje voor stapje word het steeds beter. Maar hebt u een idee hoe ik en de rest Nederland en mogelijk de wereld volledig groen over de weg kan verplaatsen. Stuur dan een pb (gat in de markt). Zodat ik straks naar mijn werk , woon werk 2 x 50 km op een dag binnen gangbare reistijd kan verplaatsen. vr groet Alexander.

A.C.B., 03 sep 2021 23:58

avatar

Het wordt gelukkig beter. Op jaarbasis lever ik 1500 kW aan het elektriciteitsnet. Maar in de winter neem ik elektriciteitsnet die voor tenminste 75% wordt opgewekt door fossiele brandstof met nog een deel van de zeer vervuilende biomassa. De toename van het elektrisch rijden gaat gepaard met toename van elektriciteit van gascentrales. Volledig groen is op spierkracht. Beter een ligfiets dan een elektrisch ondersteunde. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/09/elektriciteitsproductie-stijgt-in-2020-naar-recordhoogte

PietV, 04 sep 2021 09:18

CV

250 kg laadvermogen! Wow. Sinds wanneer gaat dat op zulke wieltjes?

CV, 06 sep 2021 00:06

ArnoldStokkelHoorn

Alleen maar toe te juichen, dit soort innovaties ! Waar ik me echter nog steeds en ook steeds meer over verbaas: Waarom is er geen bescherming tegen weer en wind voor de persoon die de trappers aandrijft ? Zou wellicht ook beter zijn voor de stroomlijn (....) zodat deze zal verbeteren. Tevens geeft dat een beetje extra bescherming bij een onverhoopte aanrijding. Kom, ontwerpers, doe daar eens wat mee. Dat zal het vak van fietskoerier vast ook wat aantrekkelijker maken.

ArnoldStokkelHoorn, 06 sep 2021 11:09

avatar

Dat staat reeds in het bericht vermeld:
Vormgeving en prototypes
Het eerste prototype rijdt inmiddels en een eerste serie fietsen is in aanbouw. Bij het prototype is gekozen om de eerste opzet en vormgeving van de fiets relatief eenvoudig te houden. Uiteraard kan de fiets met een mooie kunststof kappen of opbouw worden gemaakt maar dat is voor het testen niet nodig.

PietV, 06 sep 2021 18:52

Andre

@Arnold Stokkel.
Die weersbescherming komt er ook wel, maar eerst een goede fiets.
Een goede weersbescherming ontwikkelen die het op en af stappen niet veel lastiger maakt en ook in de herfst en winter goed werkt is niet makkelijk maar we verwachten wel dat het ons gaat lukken.

@CV
Sinds Leo van Alligt wielen heeft ontwikkeld die dat aan kunnen en sinds Schwalbe en Kenda speciale cargobike banden maken ;-)

@Piet Vis,
Volledig groen is inderdaad altijd een discutabele uitspraak.
Bij Flevobike wekken we met onze zonnepanelen in ieder geval ruim 21MWh elektriciteit per jaar op die we niet allemaal zelf op maken.
Met het overschot kunnen we wel een paar accu's op laden ;-)

Andre, 06 sep 2021 22:05, bewerkt op 06 sep 2021 22:07

Theo_van_Soest

Volgens [url=] https://sustainability.emory.edu/wp-content/uploads/2018/02/InfoSheet-Energy26FoodProduction.pdf[/url] kost elke joule voedsel zo'n 7-8 joule fossiele brandstoffen voor productie, transport, opslag en bereiding. De menselijke motor is weinig efficiënt, pakweg 20%. Dus elke joule die je zelf in je fiets stopt heeft al minstens 25 joule fossiele brandstoffen gekost.
De e-bike heeft een rendement van ongeveer 50% (inclusief laden en ontladen). De kolencentrale 40%. Elke joule heeft dan 5 joule fossiele brandstoffen gekost.
Dus de e-bike is vijf keer groener dan jezelf. Maar je eigen gezondheid is best wel wat beweging waard. Beperkte ondersteuning is een hele goede keuze voor het milieu.

Theo_van_Soest, 15 sep 2021 18:57

avatar

Wat een heerlijke reactie Theo. Mag ik je quoten op mijn blog Kampeerwijzer?

Belle, 19 sep 2021 18:42

avatar

Mooie vergelijking Theo (van Soest) . De meeste mensen in NL kunnen echter zonder meer te eten prima meer fietsen :-)
En vervangt die vrachtfiets vervoer dat anders mens aangedreven was vervoerd of anders met fossiele brandstof aangedrijving was vervoerd.Waarschijnlijk dat laatste. Dus met het antwoord of de vrachtfiets groen is kun je inderdaad alle kanten op. Waar vergelijk je het mee? Een accu kan met groene stroom opgeladen worden. Die is nu nog niet voldoende aanwezig in NL. Daar moet veel aandacht naar toe. Dat er ondertussen al oplossingen worden bedacht om vervoer daarmee "groener" te kunnen uitvoeren lijkt me geen slechte zaak.

quest200, 12 okt 2021 10:39