Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 25 december 2020 13:00 (1138 keer bekeken) 5Reacties

Kerstgedachte, ruimer, M5 Kalisvaart, fietsbrug, Podbike Frikar, groepssnelheid, Greame, poll, zoekplaatje

Kerstgedachte

Op een decemberdag wandelde een eenzame fietsster in nergens niks. Wilco reed bij op de Lek(!)-dijk en kon het niet over zijn hart verkrijgen om door te rijden, en als velomobielrijder heb je van alles bij je.

Na gedane zaken reed hij nog even met haar mee tot haar vriend weer terug was: 'De barmhartige Stradaritaan' *.
* even geleend van André.

Ruimer dan je denkt

Een Harry Potter ervaring: je stapt in een tweepersoonstentje en binnen gekomen heb je het idee dat je in een luxueuze balzaal terecht bent gekomen.
Dit is ook het geval als je in deze fietscaravan (fb) stapt.

M5 Kalisvaart

Speichenschloss heeft een M5 Kalivaart (fb) uit 1985 aangeschaft.
Slechts 15 van deze racer werden in die tijd gebouwd. Wie zich graag met de kwestie van de velomobielen bezighoudt, zal merken dat er technisch gezien weinig veranderd is in de afgelopen 35 jaar. Het hier getoonde voertuig is met zijn 35 kg nog steeds concurrerend. De toestand kan goed beschreven worden met 'smetteloos' en 'normaal patina zonder noemenswaardige gebreken'.

Fietsbrug

Nadat we vorige week nieuws hadden over fietsbruggen in Groningen, hebben we deze week wat (gelukkig) positiever nieuws uit buurprovincie Friesland. De één jaar oude, van biocomposiet vervaardigde, fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl lijkt namelijk boven verwachting goed te presteren, voor zover men van presteren spreken mag. De met sensoren volgestopte brug vervormt bijvoorbeeld nauwelijks, waardoor men nu al durft te stellen dat de brug langer zal meegaan dan de voorheen verwachtte 50 jaar.

Podbike Frikar

In de meest recente nieuwsbrief van Podbike stond te lezen, dat er inmiddels een aantal onderdelen van de Frikar in productie zijn genomen. Verder zijn er nog op een aantal punten verbeteringen aangebracht, naar aanleiding van de feedback van testrijders.
Grootste uitdaging is momenteel de, door COVID-19 veroorzaakte, langere levertijd van benodigde onderdelen. Zodra er voldoende onderdelen voorradig zijn, kan de assemblage door een partner in Duitsland worden opgenomen.
Naast de vertragingen door Corona, is ook nog wat tijd verloren gegaan bij het oplossen van technische uitdagingen. Het voornemen om wereldwijd een flink aantal bestellingen uit te leveren, zou daardoor wel eens een beetje te optimistisch kunnen zijn ingeschat. Meer details omtrent de distributie zal worden gedeeld, als men weer wat dichter bij de eerste levering is.
Meer over de ups & downs in het afgelopen jaar, is te lezen in het blog van Podbike.

Groepssnelheid

Group Velocity, groepssnelheid, was een 4-persoonsfiets - ontworpen en gebouwd om het door mensen aangedreven landsnelheidsrecord, in de tachtiger jaren, te verbreken. Het project was een poging van een kleine groep toegewijde studenten van verschillende afdelingen van het MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Zou je sneller kunnen fietsen als je meer mensen meetrappen? Het frontale oppervlak blijft, theoretisch, hetzelfde. Echter wat vergeten werd, is de turbulentie (drag) die de verscheidene fietsers veroorzaken. En dan komt de stroomlijn van de kuip 'in zicht'.
En wielrenners dan die in elkaars windschaduw (slipstream) fietsen? Die zitten niet aan elkaar vast, maar worden 'meegetrokken'.

Greame in 1995

Greame Obree test in 1995 een open ligfiets, waar later een stroomlijn omheen gezet wordt, om het toenmalige HPV record scherper te stellen.
De video komt uit het BBC-programma Tomorrow's World, dat tot begin 2013 gemaakt werd.

Poll

Horace wil graag weten welke stuurinrichting je prefereert: stuurknuppels (tank style) òf bovenstuur (handlebar).

Zoekplaatje

Zoekplaatje 18-12-2020 (2)

Uitzicht in oostelijke richting

We hebben de afgelopen week welgeteld één reactie gekregen op ons zoekplaatje. En Nico wilde niet zeggen waar het was, dus tijd voor een paar hints.

 • Op bijgaande foto kijk je de andere kant op en zie je het fietspad liggen van waaruit de foto van vorige week, met daarop vermoedelijk nr. 26, is gemaakt.

 • Het zou zomaar kunnen dat het zoekplaatje is gemaakt vlak voor of na een bezoek aan een leverancier. De fotograaf heeft dan wel niet de kortste weg van/naar huis gekozen.

 • Dat Nico het weet, geloven we best, want hij woont een stuk dichterbij (plm. 40 km, in vogelvlucht) dan de maker van de foto, al zal ook Nico ongeveer een uurtje moeten fietsen om er te komen.

 • Dit is het laatste vrijdagbericht van dit jaar. Wij wensen jullie allemaal een prettige kerst en een virusarm gelukkig nieuwjaar.

  Redactie

  Reacties (5)

  lighans

  Ik wil graag de FB pagina van de kalisvaart openen, maar die doet het bij mij niet. Kan aan mijn instellingen liggen. Maar is er een link buiten FB om?

  lighans, 26 dec 2020 13:34

  TeJayLigFts

  Mmmm, heel vreemd Hans. Het is een openbare groep, en ik kan het wel bekijken.
  Probeer deze link eens!

  TeJayLigFts, 26 dec 2020 19:40

  avatar

  Is het zoekplaatje bij de spoortunnel onder het Drontermeer? (Ter hoogte van de bouw van de nieuwe Reevesluis)

  bouma, 26 dec 2020 23:09

  avatar

  Het blijft toch een interessant onderwerp, die fietsbruggen. Ik herinner mij dat we precies een jaar geleden met ruim 150 velomobielen over de Dafne Schippersbrug reden tijdens de OB 2019. Bij Winschoten/ Blauwe Stad schijnt de grootste fietsbrug van Europa te ontstaan.

  xanderniezing, 27 dec 2020 21:14

  A.C.B.

  Ter info foto's en filmen op de plofsluisbrug niet te vergeten bij Nieuwegein / Houten tijdens oliebollen tocht 2019

  A.C.B., 29 dec 2020 14:31