Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 18 december 2020 13:00 (1312 keer bekeken) 9Reacties

Mededeling, fietsbrug, plannen, vierwielerrace, sneeuw, jarige fietst, luchtfietsband, sneakpeak, serieproductie, unboxing, OBT 2019, Zebra-Safe, Fiets en Wandelbeurs, zoekplaatje

Belangrijke mededeling van onze minister-president

De mededeling (fb): '… en een rondje, in je eentje hardlopen of fietsen, kan natuurlijk altijd en is ook aan te raden'.

Steile of vlakke fietsbrug?

Rijkswaterstaat, ook wel bekend van het jarenlang afsluiten voor fietsers van de Houtribdijk / Markerwaarddijk en de Afsluitdijk, heeft plannen om hoge fietsbruggen aan te leggen over kanalen, iets specifieker: voor de Paddepoelsterbrug (en de Gerrit Krolbrug) in Groningen, ter vervanging van een beweegbare, lage, brug die al in 2018 stuk gevaren werd.
Voordeel: fietsers hoeven niet meer te wachten voor de openstaande brug en het is goed voor je conditie (ja, we bekijken het positief).
En heeft het protest tot nu toe zin gehad? Nee! Maar er is mogelijk nog wat beweging mogelijk voor dit te steile plan.

Afsluit(dijk)plan nog niet af

In de Fietsflits:
'Goed nieuws: Na actie van de Fietsersbond met de NTFU, het Fietsplatform en Wandelnet is in de Tweede Kamer een motie met algemene stemmen aangenomen waarin bepaald is dat opnieuw gekeken moet worden naar een oplossing voor de Afsluitdijk.
Zes jaar dicht voor fietsers kan echt niet. Beleidsmedewerker Wim Bot van de Fietsersbond: ‘Ik maak echt zelden mee dat een motie met algemene stemmen wordt aangenomen. Het is een duidelijk signaal. We hebben een aantal mogelijkheden geopperd waardoor fietsers vanaf 2022 toch over de Afsluitdijk kunnen.
Beste oplossing: tijdelijke bruggen voor fietsers bouwen. Duur, maar de uitgestelde opening kost toch al veel geld en fietsers zijn het waard.' Ondertussen moeten we onze verbeelding maar even de vrije loop laten gaan. Wat dacht je van fantaseren over een mooie LF-route?'

Maf plan

'De routes naar twee fietsoversteekplaatsen op Urk moeten zo worden aangepast dat fietsers hun snelheid moeten verlagen.' Dus, bochten in het fietspad maar geen snelheidsremmers voor het autoverkeer…

Vierwielerrace

Even wat luchtigers met auto's. In het Goodwood Road and Racing circuit mag de jeugd in hun Austin A40 Dorset Convertible (?) racen, ja trapauto's (fb). Het jaartal is onbekend.

Mango in de sneeuw

Randy test voorzichtig zijn velomobiel over aangevroren sneeuw zonder speciale winterband. Een (achter-)band met spikes zal zeker een veiliger rijgedrag opleveren.

Jarige fietst

Op 107 jarige leeftijd viert Robert Marchand zijn verjaardag… op zijn fiets!
De meer dan een eeuw een oude fietser, blaast zijn kaarsjes uit door zichzelf met een fietstocht te verwennen: zo'n vijftien kilometer over een groene route in de Ardèche, tussen Privas en Le Pouzin en omringd door enkele tientallen supporters.
Onze pet af voor deze prestatie!

Luchtfietsband 175 jaar

175 jaar geleden werd de 'luchtband' uitgevonden. Op 10 december 1845 werd het Britse patent nr. 10990 verleend aan de Schot Robert William Thomson (fb) (ook uitvinder van de vulpen!). Het betrof een gevulkaniseerde luchtband, die hij het 'Aerial Wheel' noemde. Daar zijn we hem nog dankbaar voor, want die massieve rubbere banden waren niet je dat.
Echter Thompsons liet het patent verlopen waarna de de eveneens Schotse dierenarts John Boyd Dunlop in 1888 het patent op zijn naam vastlegde.

Sneakpeak DF4

In een niet al te scherpe video (gemaakt met een Nokia 3310?) is de huidige stand van zaken te zien van de DF4 * van InterCityBike: de vierwiel velomobiel (fb) met aandrijving op één van de achterwielen.
* of ICB 4.

Serieproductie Snoek

Bij Velomobiel.nl zijn ze bezig met de voorbereiding om de serieproductie van de Snoek te starten. Hier staan deel 1 en deel 2.

Unboxing QV

Saukki kreeg een enorme doos met daarin zijn nieuwe Quattrovelo. Wij mogen meekijken als hij de doos opent.

Oliebollentocht 2019

De Oliebollentocht kon dit jaar al geen doorgang vinden, maar de huidige lockdown (en geen intelligente versie daarvan) slaat echt alles plat. We kunnen dromen dat het komend jaar stapje bij beetje beter gaat worden. In de tussentijd hebben de leden van de NVHPV het fraaie mondkapje van onze vereniging mogen ontvangen.
Jan heeft een mooie compilatie gemaakt van de Oliebollentocht van vorig jaar.

Zebra-Safe fietsdetectie

Paul fietst dagelijks over het nieuwe MaasWaal-pad naar zijn werk. Op dit pad is een Zebra-Safe-installatie aangebracht. Dit systeem detecteert fietsers en hierop gaan er op het dichtbijgelegen kruispunt lampen branden in het wegdek om automobilisten te attenderen op kruisende fietsers.
Een mooi systeem, maar op zijn Quattrovelo werkt het niet. Hierop heeft hij contact opgenomen met de gemeente Cuijk als eigenaar van het kruispunt en de installatie.
Vervolgens heeft Paul met een ambtenaar van de gemeente en de uitvinder van het Zebra-Safe systeem, de heer de Lie contact gezocht en een middag gaan kijken waarom het niet werkt. De sensoren (het systeem werkt met infrarood licht en twee sensoren waar je doorheen rijdt) ziet zijn fiets wel maar wordt niet getriggerd, mogelijk omdat een velomobiel één groot vlak is en een gewone fiets veel meer triggerpunten heeft (voorband, voorvork, achterkant voorband, spatbord, enz, enz). Snelheid speelt geen rol, dat bleek ook uit de test.
Paul en de heer de Lie vroegen zich af, of meer velomobilisten dit probleem herkennen bij dit type installatie, of dat het juist heel goed werkt. Ze zijn voornamelijk te vinden in de Randstad. In Papendrecht is een zogenaamde 'turbokluifrotonde' waar dit systeem ook is geïnstalleerd.
Als je hier ervaringen mee hebt mag je het Paul laten weten via dit e-mailadres.

Fiets en Wandelbeurs

Vanwege de coronacrisis zijn de beurzen van februari naar mei 2021 doorgeschoven. De nieuwe data zijn:

  • Fiets en Wandelbeurs Gent, locatie: Flanders Expo Gent, 1-2 mei 2021;
  • Fiets en Wandelbeurs Utrecht, locatie: Jaarbeurs Utrecht, 7-8 mei 2021.


Zoekplaatje

Tijd voor het laatste zoekplaatje van dit jaar. Waar is onderstaande foto gemaakt? Als je er nog nooit bent geweest, wordt het waarschijnlijk een lastige.

Zoekplaatje 18-12-2020

Weinig herkenningspunten deze keer

Redactie

Reacties (9)

avatar

Maf plan. Nadeel van obstakels, bochten ed bij overgangen vind ik dat je daar dan dus op moet letten en dus minder kan letten op de weg die je over wilt steken.

Mauricem, 18 dec 2020 14:22

avatar

Ik denk een welbewust en overwogen besluit. Als de fietsers vanaf de brug met hoge snelheid, nabij de rotonde, de rijbaan over kunnen racen in de veronderstelling dat ze voorrang hebben, dan gaat het altijd fout voor de zwakkere in het verkeer. Bestuurders op de rijbaan moeten wel voorrang verlenen, maar ook kunnen verlenen. Er rijdt daar o.a. veel vrachtverkeer.
Bovendien vragen bochten aandacht en houdt de fietser scherp. Een win/win situatie voor alle verkeersdeelnemers.

PietV, 18 dec 2020 17:38

avatar

Zoekplaatje? Ik zal het niet verklappen! Fijne feestdagen gewenst.

hartenn, 18 dec 2020 18:53

avatar

Bruggen Groningen:
In 2018 werd de Paddepoelsterbrug (draaibrug) kapot gevaren door een fout van de brugwachter. Deze brug vormde een onmisbare schakel voor de LF9, het Pieterpad en forensenverkeer. Het heeft heel veel moeite gekost om de brug terug te krijgen (toezegging tot). Aanvankelijk wilde Rijkswaterstaat de brug niet vervangen maar door een enthousiast en aanhoudend actiecomite en kamervragen komt er een nieuwe brug. De meest logische vervanging is een nieuwe draaibrug die een grotere overspanning heeft i.v.m. nieuwe regels voor scheepvaart. Binnenvaartschepen moeten in de toekomst geen 3 maar 4 containers kunnen stapelen. Vaste (fietsers)bruggen zouden in de toekomst zo'n 10 meter hoog moeten worden en ook de overspanning zou langer moeten worden.
Vanwege deze Europese maatregelen moet ook de Gerrit Krolbrug vervangen worden. In het algemeen is men voor een lage tafelbrug (bru g die omhoog geduwd wordt). 'Hoe lager hoe beter' is de algemene tendens waarbij men ook denkt aan schoolgaande kinderen, minder validen, ouderen. Ook de mogelijkheden van de helling zijn lastig en al snel te stijl of te lang.
De Gerrit Krolbrug is een van de drukste fietsroutes van Europa. Het zou slecht zijn als deze brug om de haverklap open staat. Een vaste hoge brug voor fietsers heeft echter ook nadelen vanwege de lengte van de helling.
Los van voor welke oplossing men kiest, het lijkt me een goed plan om de Gerrit Krolbrug af te sluiten voor auto's. De Korreweg wordt in de toekomst een fietsstraat waarin de auto te gast is en de aanwezigheid van auto's bij de Gerrit Krolbrug leidt op dit moment tot gevaarlijke situaties.

xanderniezing, 20 dec 2020 13:52

CV

Ik denk een welbewust en overwogen besluit. Als de fietsers vanaf de brug met hoge snelheid, nabij de rotonde, de rijbaan over kunnen racen in de veronderstelling dat ze voorrang hebben, dan gaat het altijd fout voor de zwakkere in het verkeer. Bestuurders op de rijbaan moeten wel voorrang verlenen, maar ook kunnen verlenen. Er rijdt daar o.a. veel vrachtverkeer.
Bovendien vragen bochten aandacht en houdt de fietser scherp. Een win/win situatie voor alle verkeersdeelnemers.

Nee Piet. Met meer bochten denken de automobilisten... die fietsers gaan zo hard niet, kijken ze nog slechter en rijden ze er gewoon netzoveel aan. Met bijkomend nadeel dat die bochten in de winter ook nog eenzijdige slachtoffers gaan opleveren.

CV, 21 dec 2020 07:31

avatar

C V, Heb sterk het vermoeden dat je de de situatie waarover het besluit is gevallen in het geheel niet kent. Dat jij de gedachtegang van automobilisten kent verbaast me. Als fietsers en zwakkere verkeersdeelnemers op volle snelheid de Urkerweg over kunnen is bijzonder onveilig. Ben het dus niet met je eens.

PietV, 22 dec 2020 14:08

CV

C V, Heb sterk het vermoeden dat je de de situatie waarover het besluit is gevallen in het geheel niet kent. Dat jij de gedachtegang van automobilisten kent verbaast me. Als fietsers en zwakkere verkeersdeelnemers op volle snelheid de Urkerweg over kunnen is bijzonder onveilig. Ben het dus niet met je eens.

Jammer voor je Piet, maar voor ik zulke commentaren post kijk ik altijd in Streetview naar de situatie. En die valt alles mee;
https://www.google.nl/maps/@52.6579293,5.6318156,3a,75y,138.33h,85.08t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBjcwlY8FnGNTZiqos5Iakg!2e0!7i16384!8i8192

Het gaat in dit geval om de fietsers die in noordelijke richting gaan, komende vanaf de brug om vervolgens de Urkerweg over te steken. Automobilisten kunnen voor ze de oversteekplaats oprijden meer dan 100 meter (!!) van dit fietspad overzien. Als je dus die fietsers niet ziet als automobilist, dan heb je gewoon niet goed gekeken, al dan niet met te hard gereden voor de situatie.

Het betreft trouwens een bromfietspad. Ter plekke is nog een extra -in principe totaal overbodig bord!- aangebracht om aan te geven dat het gaat om fietsers en bromfietsers van beide zijden. Aan het asfalt te zien wordt er echter aardig Verstappen-stijl door de bocht gescheurd...

Dat ik de gedachtegang van dat smaldeel van de automobilisten ken zou je helemaal niet moeten verbazen. Als je iets meer fietst boven de 25 km/h kom je er achter dat een flink deel van de automobilisten hun papiertje in zou moeten leveren.

Nogmaals; aanrijdingen op die rotonde hebben 1 oorzaak; automobilisten die niet kijken. Het heeft gans niks te maken met de snelheid van de fietsers, ook al rijden die 40 km/h. Zelfs met 40 km/h doe je 11 seconden over die (zeker) 100 meter die de automobilisten kunnen overzien.

En daarom ook is de titel boven die stukje in het vrijdagbericht goed gekozen; 'Maf plan'

CV, 25 dec 2020 02:15, bewerkt op 25 dec 2020 02:16

avatar

Vind het nog steeds een weloverwogen besluit. Aan het asfalt te zien wringen zich veel vrachtautocombinaties over die rotonde. Verstappen-stijl is jouw mening. Die combinaties en autobussen hebben een andere snelheid op de rotonde. En een dode hoek. Weinig grote vrachtwagen combinaties gereden?
Als daar een mafkees op de fiets met volle snelheid vanaf de brug komt en voorlangs wil kruisen heeft ie zelfmoordneigingen.
Nogmaals voorrang moet je verleend worden. Te veel fietsers nemen voorrang.
Dat veel bestuurders van personenauto's matig tot slecht kijken is een feit. Maar het genomen besluit draagt bij aan een grotere veiligheid van fietsers.

PietV, 27 dec 2020 15:51, bewerkt op 27 dec 2020 15:53

CV

Vind het nog steeds een weloverwogen besluit. Aan het asfalt te zien wringen zich veel vrachtautocombinaties over die rotonde. Verstappen-stijl is jouw mening. Die combinaties en autobussen hebben een andere snelheid op de rotonde. En een dode hoek. Weinig grote vrachtwagen combinaties gereden?
Als daar een mafkees op de fiets met volle snelheid vanaf de brug komt en voorlangs wil kruisen heeft ie zelfmoordneigingen.
Nogmaals voorrang moet je verleend worden. Te veel fietsers nemen voorrang.
Dat veel bestuurders van personenauto's matig tot slecht kijken is een feit. Maar het genomen besluit draagt bij aan een grotere veiligheid van fietsers.

Nee, als te veel automobilisten geen voorrang verlenen moet daar harder tegen opgetreden worden. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een camera die bekeuringen uitdeelt aan automobilisten die geen voorrang verlenen.

Dode hoek is ook zo'n farce; verbannen die onzin. De vrachtwagen zonder dode hoeken bestaat al >20 jaar. Cabine laag plaatsen en een paar extra spiegels. Dan nog; als je in zo'n grote vrachtwagen zit heb je nog meer uitzicht en kun je nog verder kijken of er een fietser aankomt, dus kun je nog minder verrast zijn.

Fietsertje pesten is niet goed voor de veiligheid van de fietser, maar voor de autolobby. Pest alle fietsers weg en er gaan geen fietsers meer dood...

CV, 27 dec 2020 21:00