Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 13 november 2020 13:00 (1623 keer bekeken) 7Reacties

Oog, stamboom, doortraproutes, bliksemsnel, FlevoTrike, Snoek, spieren, toekomst, testdag Cruzbike, Cargo Bike Talks, humor, monster, LigfietsrouteNL, zoekplaatje

Beruchte oog velo

Deze week hebben zich weer een aantal nieuwe leden aangemeld in de MeWe-groep Recumbents & Velomobiles. Eén daarvan noemt zich Flaming Eyeball Velo, en als je zijn YouTube-kanaal bekijkt, zie je snel waarom. Erg leuk ook de uitleg van wat een velomobiel nou eigenlijk is, vooral de korte samenvatting in de laatste minuut...

Fietsstamboom

In deze fietsstamboom kan je met wat moeite ook de ligfietsen vinden, en dan vooral de Amerikaanse modellen. Maar, wacht… Waar is de velomobiel?

Doortraproutes

Fietsers in Friesland, en omgeving, worden verzocht om een aantal doortraproutes te testen. Doortraproutes zijn rondjes van ongeveer 20-25 km, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en relatief veilige kruisingen. Het zijn routes in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar iedereen kan ze natuurlijk fietsen.
Van de zomer hebben zo’n 600 fietsers de eerste 16 routes getest. Nu heeft de BV Sport opnieuw een aantal testroutes in de aanbieding. Routes vanuit de volgende plaatsen: Balk, Buitenpost, Burgum, Dronrijp, Harlingen, Wolvega en Leeuwarden met drie routes: Leeuwarden - Dronrijp; Leeuwarden - Cornjum; en Leeuwarden - Goutum.

Bliksemsnel 2

We hadden het vorige week over de "Test met Bliksemsnelle baan" en hadden er weinig goede woorden voor. Een van onze liggers is er gaan kijken en heeft een video gemaakt van dit driestroken fietspad bij Doorn.
Onze ligger is ook niet echt te spreken over het pad: 'Wat als het regent en je moet met je velomobiel hard remmen, een wiel op de blauwe strook en het andere wiel op het asfalt.'

FlevoTrike in Duitsland

Eric fiets met zijn FlevoTrike in juli door westelijk Duitsland van Groningen naar Keulen (en weer terug).

Het onderste van de Snoek

Wat als eerste opvalt aan het onderzijde is dat de voetgaten in een te verwijderen plaat zijn gesneden, zodat deze, voor races, te vervangen is voor een dichte plaat.
Dan iets minder opvallend, op de foto tenminste, de Snoek heeft (side-)skirts: de zijkanten zijn verlaagd, dit geeft een verlaging van de luchtweerstand! Het nadeel, oneffenheden op de openbare weg zijn een aanslag op de Snoek.
En, ach ja, voor het eerst zien we wielen op de foto's van VeloTroll.
Ook op Facebook staan deze foto's, met een wat andere discussie.
Zie ook hier bij Velomobiel.nl.

Welke spieren bij ligfietsen?

Omdat liggers in een zittende of bijna liggende positie fietsen, moeten de spieren anders gebruikt worden. De spieren moeten dan wel eerst getraind worden.
Zo opent Christian Fenioux op zijn pagina van Cycles-JV-Fenioux ('Nederlands').
Het eindigt met: de ligfiets is gezonder en sneller en biedt onmiskenbare voordelen voor sporters die verliefd zijn op deze kleine koningin (van de fietsen).

Velomobielen in de toekomst

De Australiër Stephen Nurse heeft een studie gemaakt over de toekomst van velomobielen.
Velomobielen worden besproken in het licht van de opkomende 3D-printen, zonne-energie en structurele batterijtechnologieën die het mogelijk zouden kunnen maken dat de velomobielen, en andere type fietsen, 'bruikbaarder worden' en verder kunnen komen met minder energie.

Testdag Cruzbike

Maia organiseert op zaterdag 28 november haar eerste Cruzbike test-dag (Corona-proof). Op de testdag zijn in elk geval beschikbaar de V20, S40 en Q45.
Aanmelden met tijdstip is verplicht want we ontvangen maximaal 4 personen tegelijkertijd.

The Cargo Bike Talks

Volgende week wordt er over 'De slimme logistiek van Noord-Nederland' gesproken onder leiding van Jos Sluismans, directeur van de International Cargo Bike Festival.
De uitzending is op donderdag 19 november van 15:00 tot 15:30 uur.

Fiets'humor'

Hoe kan je op vijftig verschillende manieren verhalen van een fiets op het dak gooien. Op YouTube?!?

Monster

Bij het 'Motor Café Point' in Neckarhausen staat naast een beschaafd mooie DF een loodzwaar monster.

LigfietsrouteNL

Als de gratis Stack-sevice van TransIP binnenkort komt te vervallen, zijn de GPX-bestanden van LigfietsrouteNL die nu op deze server staan, natuurlijk ook niet meer te bereiken. Daarom zijn deze bestanden nu ook op een server geplaatst, die één van onze redacteurs in eigen beheer heeft.

Zoekplaatje

We zijn weer (bijna) halverwege de maand, dus willen we graag van jullie weten waar deze mooie foto is gemaakt.

Zoekplaatje 13-11-2020

Redactie

Reacties (7)

avatar

Zoekplaatje. De Groeneverbinding bij Rhoon over de A15. Met een mooie Rapto midracer. Gokje fiets is van Gideon.

ErikRapt70, 13 nov 2020 13:23

avatar

Zoekplaatje;Deze fietsbrug over de A15 is hier ter plaatse ook wel bekend als de netkous.
Maar eigenlijk is dit een makkie, de Rotterdamse editie van de OBtocht in 2017 ging over deze brug! ik heb er nog staan filmen.

lelievelo, 13 nov 2020 16:24

avatar

Misschien is het een idee om ligfietsrouteNL toe te voegen aan de “voorgeplande routes” in de fietsersbond routeplanner?

hartenn, 15 nov 2020 18:49

avatar

Bliksemsnel 2

Veel dank voor het maken van deze film. Prachtig hoe het aantoont wat slecht ontwerp dit is. Jammer van al dat geld en die moeite. We zien ook nog de invloed van het seizoen op dat pad. Natuurlijk rijden die fietsers op het blauwe stuk in het begin van de film, want men heeft geen zin in het doorploegen van de bladerenlaag. Dus het is heel goed oppassen op dat pad. Zou regelmatig een veegploeg langs moeten gaan. Ja, in het ideale geval, maar dat zal niet gebeuren.

Iemand nog een idee van de totale breedte van het fietspad en van de onderscheiden stroken?

Staat natuurlijk buiten kijf dat het uitstekend is bedoeld door de verantwoordelijken, dat men het fietsen meer op wil stoten in de vaart der volkeren. Hulde daarvoor, heus, maar toch maar niet op deze manier.
OK, we wachten op de evaluatie.

Nogmaals dank aan de vervaardiger des films.

Prima werk, Theo Zweers!

HvdK, 17 nov 2020 11:09

avatar

Goeiste Nederlands naam: SNOEK

Geweldig goed gekozen en een supervis van een fiets. Vind zelf een Steur ook een fantastische vis, maar qua naam niet geschikt.

Staat in de Nederlandse traditie van goeiste namen. Op het ogenblik draait op de televee de serie -= Vliegende Hollanders =-. Toendertijd waren ze ook keien in het geven van namen. Man-man-man, namen als de Pelikaan, Uiver, Postduif, Snip, Buizerd, Lepelaar. Beter kan niet.

Moge de Velo-Snoeken een lang leven beschoren zijn, hun watergenoten kunnen 15 jaar worden, dus ...

NB
Hare Franse Goddelijkheid noemden wij in Nederland ook een “snoek”. Hadden wel last van water, want ze roestten onder je derrière zo ongeveer weg. Maar qua vorm en technische innovatiepoging voorbeeldig. Toch?

PS
Ik vis er naast, want 1,85. Snik.
.

HvdK, 17 nov 2020 11:29, bewerkt op 17 nov 2020 11:35

Ssas.Scherrenberg

Bliksemsnel 2

"Iemand nog een idee van de totale breedte van het fietspad en van de onderscheiden stroken?"

Ja !
70 cm / 130 cm (blauw) / 70 cm
Totale breedte 270 cm

Ssas.Scherrenberg, 17 nov 2020 16:20

TeJayLigFts

Even voor alle duidelijkheid: het filmpje bij Bliksemsnel 2 is niet van mijn hand! Ik heb het alleen maar namens iemand anders op Google Photos gezet (ik heb even geen idee wat een beter oplossing zou kunnen zijn). Het ziet er op Google Photos beroerd uit, maar als je het download is beeld geweldig.

TeJayLigFts, 17 nov 2020 22:42