Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 13:00 (2142 keer bekeken) 7Reacties

DF4, bulten, fietskentekens (D), op trailer, Vennbahn met de FlevoTrike, spoorpad, stilstand, Challenge Wizard, spiegels, DoortrappenWeek, ligfietsshirts, zoekplaatje

InterCityBike vierwieler (DF4)

Er is een update over de vierwielvelomobiel van InterCityBike die door Pjotr en Ymte is doorontwikkeld. Op het Duitse Velomobil Forum is het uiterlijk zichtbaar. Zo te zien kan er veel bagage mee, en zijn de wielkasten allemaal open! Uiteraard zullen er te zijner tijd een tourkap en wielkappen verkrijgbaar zijn.
Eerdere vrijdagberichten in 2015, 2016, 2019 en dit jaar 1 en 2.

Bulten

Nee, niet die van een kameel, maar voetbulten. Specifiek voor die andere vierwieler, de Quattrovelo!
Sinds deze week is het mogelijk om de voetgaten van de QV af te sluiten met een door Velomobiel.nl ontwikkeld luik met bulten. De bulten zijn met PU gemaakt , zodat ze kunnen indeuken als je over een drempel of zo rijdt. Dan blijven ze heel en maakt geen geluid. Prijs is (voorlopig) 100,-. Levertijd (afhankelijk van populariteit) 1 a 2 weken.
Foto's hiervan zijn beschikbaar in de Velomobiel.nl-groep bij MeWe.

Fietskentekens in Berlijn?

De politie van de Duitse hoofdstad Berlijn wil een kenteken voor fietsen verplichten, omdat de fietsers 'zich steeds agressiever gedragen en ruim de helft van de ongevallen door de fietsers zelf worden veroorzaakt'. Zo willen ze met de kentekens de fietser sneller opsporen, 'daar sommigen zich, na het ongeluk, de plaats van het delict snel verlaten'.
Toch benadrukt de politie dat het verkeer nog steeds draait om het beschermen van zwakkere deelnemers.
Het voorstel is afgewezen door de Verkehrsclub Deutschland (VCD) en de Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club (ADFC).
Zie de Berliner Morgenpost, 'Nederlands'.

Ook in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam was er sprake van invoering van fietskentekens (in 2012).

Velomobiel op trailer

Wat doe je als onderweg de schakel van de ketting breekt, en de afstand tot je huis groot is. Een abonnement op, in dit geval, de ANWB biedt uitkomst. Op de trailer verdwijnt de Quest bijna uit zicht (ook kleurtechnisch!), en de vering van de trailer zakt geen millimeter in.
Ook FietsNED levert deze service.

Vennbahn met de FlevoTrike

In september maakte Eric met zijn FlevoTrike een campingtrip naar Luxemburg, waarbij hij gebruik maakte van de Vennbahn. De Vennbahn is een tot fietspad geconverteerd treintraject, dat vanuit Aken via de Belgische Oostkantons naar Troisvierges leidt. Mocht je dit traject ook eens willen verkennen, let dan wel op je snelheid, want er geldt een snelheidsbeperking van 30 km/h. E-bikes en e-scooters mogen zelf maar 25, resp. 18 km/h!

Van spoorweg tot fietspad

Op de site Bicycle Dutch is een mooi voorbeeld te zien van hoe ook in ons land, oude, in onbruik geraakte infrastructuur kan worden omgebouwd naar een nieuwe bruikbare vorm. Jammer dat het hier 'slechts' een oud spoortracé betreft, maar autowegen worden helaas niet zo snel afgedankt.

Na vijf jaar stilstand

Na bijna vijf jaar stoft Stefan (aka Stony), inmiddels 10 kg zwaarder, zijn Mango weer eens af. Zijn gemiddelde snelheid is ook wat gezakt, en wel met 10 km/uur.
Wat viel hem op? Niemand toetert meer naar hem! En inhalen doet men nog steeds, ook al is er een tegenligger (ah, vertrouwd!). Wel was Stefan vergeten dat de fietspaden er ten opzichte van de naastliggende autoweg beroerd bij liggen. Dus de autoweg op... Aaah, heerlijk!
Nee, dat komt wel weer goed met Stefan!

Challenge Wizard

Op het Forum van de Wereldfietsers, staat een video van een Challenge Wizard van 1998 van de tovenaar oftewel the wizard of Oh!
Tevens komen de voor- en nadelen van de ligfiets langs.

Spiegels

Omdat je op een ligfiets niet al te makkelijk kan omkijken, zijn spiegels 'a must'!
Honza van Recumbent News toont diverse types: de standaard spiegels, de hand- en helmspiegels. Daarnaast een camera achterop de helm die video doorgeeft aan de smartphone, of een 'radar' die via leds de positie van auto's achter je toont.
Ook staan er een paar links naar zelfbouwprojecten geschikt voor de 3D-printer.

DoortrappenWeek

Vanaf maandag tot en met vrijdag kan je, tussen 13:00 en 13:45 uur kijken naar webinars onder de titel 'DoortrappenWeek'.
Het programma Doortrappen betreft het veiliger fietsen tot je 100ste. En de laatste aflevering gaat over: driewielfietsen… Jawel.
Maar dan alsjeblieft niet zo (lichtgewond)!

Ligfietsshirts

Saukki biedt vele type shirts, jacks, sweaters aan met een ligfietslogo. Bijzonder is dat de shirts in vele kleuren verkrijgbaar zijn. Dus, welke past bij jouw ligfiets?
Ehm, er zijn alleen mannen- en unisexshirts. Kom nou, Saukki!

Zoekplaatje

Gezien niemand het heeft aangedurfd om een gok te wagen en ons (proberen) te vertellen waar en bij welke molen Hein zijn fiets had geparkeerd, geven we maar een hint: de molen staat (nog net) in de provincie Utrecht.

Redactie

Reacties (7)

jbwvandijk

Molen staat volgens mij in Tienhoven. Vr gr

jbwvandijk, 23 okt 2020 15:05

avatar

Fijn dat de ANWB en FietsNED een service biedt om je velomobiel op te halen hoewel het natuurlijk veel mooier is om zelf een kettingponsje en schakeltje bij je te hebben.....maar toch een mooie ontwikkeling.
Verder kiest de ANWB toch vooral voor automobilisten. Kortgeleden werd het dorp Winsum tot leukste dorp van Nederland uitgeroepen terwijl uitgerekend dààr slechte fietspaden liggen: Geen goede noord-zuidverbindingen en nog steeds geen 'fietsroute-plus` naar Groningen.

xanderniezing, 23 okt 2020 19:21

martinR

Als ik even doorklik bij Saukki kom ik zwangerschaps-t-shirts tegen. Die zijn zeker bedoeld voor vrouwen denk ik zo.

martinR, 23 okt 2020 19:23

avatar

Gelukkig kunnen we met een gerust hart ook zonder bevruchting shirts bij Saukki bestellen.

Grastakkur, 23 okt 2020 22:38, bewerkt op 23 okt 2020 22:38

CV

Stefan lijkt dan ook niet in NL te rijden. In Duitsland is het grootste gevaar Nederlanders, en hoe verder van de grens, des te minder er daar van zijn natuurlijk.

Jammer al dat velomobiel nieuws wat verscholen zit achter een inlogpagina. Waarom staat zoiets dan niet in de nieuwssectie op de eigen website?

Qua velomobiel met pech; heeft iemand het al eens voor elkaar gekregen een VM te slepen, net zoals je met een werkende auto een kapotte auto kunt slepen? En dan bedoel ik niet op een aanhangertje.

CV, 24 okt 2020 08:41

dobunl

Ervaring met slepen: ik had een E-Orca gekocht en H. wilde mijn Quest wel overnemen. Na de Quest passend te hebben gemaakt gingen we proefrijden. Bij Zwammerdam sloeg de secundaire ketting van de Orca vast. De trappers konden niet meer bewegen, maar de fiets rolde nog wel. R., die er ook bij was, suggereerde om te slepen en spotte het koord van mijn rugzakje. Daarmee kon de Orca worden vastgemaakt aan de tilbeugel van de Quest en is H. met de Orca aan een touwtje naar Gouda gereden. H. + Carbon Quest wegen samen hooguit 95 kg, de Orca met mij erin zit op minstens 140 kg.

dobunl, 25 okt 2020 12:41, bewerkt op 25 okt 2020 17:31

avatar

De molen, dat is de Trouwe Wachter in Tienhoven. Heb wel een kleine voorsprong, ben in mijn vrije tijd vrijwillig molenaar in de provincie Utrecht.

RMRuitenbeek, 27 okt 2020 12:24