Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 09 oktober 2020 13:00, bijgewerkt op 10 oktober 2020 14:50 (1848 keer bekeken) 5Reacties

Omslagpunt, Wim Schermer, verplicht op fietspad (B), Snoek gespot, velomobieltreffen, Riga, foto, Ancora un giro 2021, onbreekbaar, tot slot

Vertraagd omslagpunt

"Al ongeveer 10 jaar in het bezit van een velomobiel, en mijn vrouw - een bukker - wil er nog niet eens een voet inzetten. Echt niet. Ultralichte Italiaanse racefietsen zijn het enige voor haar.
Nou, twee weken geleden schoten we een video voor de LBBR (LaidBack Ride Report) en ik had een 'petite' rijder nodig… dus met tegenzin bood ze zich aan…
Na 100 mijl heeft ze het helemaal door. En nu zit ik met de gebakken peren, omdat ik haar dit zo lang onthouden heb…
Het enige probleem is nu welke en welke kleur (fb) (komt dat bekend voor?)."

Wim Schermer slaat op hol

Ineens staan er weer een aantal berichten op zijn blog (en goed om te horen/lezen!).
We starten met…

  • Twee bandentesten, namelijk de Maxxis DTH vouw, gevolgd door de Alienation R1 20".
  • Natuurlijk is er kritiek op de testmethodiek, die Wim aanvaard en aanpast of weerspreekt.
  • Als laatste is er een schaalmodel voor de Different (zie het Vrijdagbericht bij Anders). Want je kan nog zo'n mooie techniek gebruiken, het uiterlijk is ook belangrijk!
  • Piet, Jan en Wim wilden wel eens weten hoe zo'n Velayo (achterwielbesturing, en een vergelijkbaar systeem zit in de Different) rijdt, maar veel rijden ervan niet in Nederland. Dus reizen zij af naar Noord-Brabant waar er in ieder geval één Velayo rondrijdt.

Einde 'lange weg naar huis'

De tocht van Jörg tussen China en Duitsland, via de zijderoute, eindigt na 45 dagen bij de grens met Kazachstan in Khorgas.
Om de Quattrovelo te kunnen verschepen, moet er nu wel een stukje teruggereden worden.

Velomobielen in België verplicht op fietspad

De Wegcode (voor Nederlanders het verkeersreglement) in België is sinds 1 oktober aangepast met als gevolg dat velomobielen in het vervolg het verplichte fietspad op moeten, en niet de keuze hebben om de weg gebruiken (net zoals momenteel in Nederland)!
Wat de fietsers betreft, wordt artikel 2.15.1 van de Franse versie gewijzigd om te bepalen dat “cycles” (rijwielen) en “quadricycles” (vierwielers) voortaan worden gelijkgesteld met “bicyclettes” (fietsen) en niet langer met “cycles” (rijwielen). Dit leidt tot de schrapping in artikel 9.1.2, 1°, van de woorden: “De drie- en vierwielers zonder motor waarvan de breedte, lading inbegrepen, minder is dan 1 meter, mogen eveneens het fietspad volgen”, aangezien deze woorden overbodig zijn geworden.
Verdwenen is het woord driewieler (lees hier even de velomobiel), dus hier zou juridisch nog een puntje aan te zuigen zijn. De minimale breedte om op de weg te rijden is minimaal 1 meter geworden voor de uitgezonderde meerwielige fietsen.
Is dit een oplossing? Vleugels als 'lading'!
Voordat deze Wegcode uitkwam zijn in België natuurlijk alle fietspaden aangepast. Of…
Uiteraard is op Facebook al heel wat gediscussieerd. De hoop ligt in België in de woorden uit artikel 1 'Wanneer de openbare weg een berijdbaar fietspad…'. Wat wordt er verstaan onder 'berijdbaar fietspad'?

Snoek gespot

Ach, hij (zij?) is nog zo jong (fb) en wil gedragen worden. Je kan wel duidelijk zien hoe fors de Quattrovelo is.

En nog een keer de Snoek, nu bij de LOL (Lekker Ongebonden Ligfietsen), staand naast een DF, in Zutphen. Ook onderweg is de Snoek een aantal keer te zien.

Velomobieltreffen Frankrijk

Het is inmiddels alweer het negende treffen van de National Vélomobile Club de France.
Rasta Rocket toont in het eerste deel van de reis naar het treffen (via Mont Saint-Michel) met de rode Strada met trapondersteuning. De rit is meer dan 600 km, met aan het eind een mooie verzameling velomobielen, waaronder de DuoQuest, en trikes.
Het eigenlijke treffen: de rit.
En de thuisreis van Rasta Rocket.

Dat brengt ons op het Paas- en Herfsttreffen voor het volgende weekend!

Riga

Vladimir is weer alle wielrenners aan het inhalen op een afgesloten deel van de autoweg, omdat hij als laatste mag starten. Geen probleem voor Vladimir!

Mooie foto

Op de een of andere manier vinden wij dit een mooie foto van de Alpha 7.

Ancora un giro 2021

De inschrijving voor de internationale velomobieltour Ancora un giro 2021, van 23 mei tot 12 juni, is geopend.
Het is de tour die dit jaar moest worden geannuleerd vanwege de coronapandemie; zie hier de bijgewerkte website met het nieuwe schema.
Zie ook Facebook.

Onbreekbaar

Eindelijk is er een echte fiets voor Super(wo)man of een willekeurige andere superheld. In Limburg is deze week een onbreekbare fiets gepresenteerd. Door de carbon met dyneema te combineren is dit prototype één van de veiligste fietsen ter wereld. Daarnaast is de fiets volledig recyclebaar en dus uitermate duurzaam.
Een ander voordeel is, dat iedere fiets aan de gebruiker aangemeten wordt, als ware het een maatpak. Klanten kunnen ook hun wensen aangeven, zodat ze een echt unieke fiets krijgen. Onze wens zou vooral een model ligfiets of velomobiel zijn. Dan is het pas echt een superheldenfiets!

Tot slot

…nog de melding, dat tijdens het Verbindingsfestival Slimme en Gezonde Stad, een discussie plaatsvond over een helmplicht voor fietsers

Redactie

Reacties (5)

CV

Wat een tekst, die wegcode van de Belgen... is dat primair in het Frans geschreven en toen vertaald?

Maar dat "berijdbaar" zijn is wel een dingetje. Net zoals in sommige Nederlandse steden trouwens.

Mooie traler achter die QV. Werkt dat ook met een QV er op?

CV, 10 okt 2020 13:00, bewerkt op 10 okt 2020 13:00

TeJayLigFts

'Mooie trailer achter die QV. Werkt dat ook met een QV er op?'
Vast wel, vermoed ik. Zo kunnen ze velomobielen carbonvrij ophalen en wegbrengen. Dus waarom zouden ze de QV niet meegenomen in de beslissing voor de trailer.

TeJayLigFts, 10 okt 2020 14:53

avatar

Een kleine verduidelijking op het bericht over de Velayo proefrit ..en de Different. Dit is een project van Jan Reus en ondergetekende. Bram Smit helpt ons met draai- en laswerk werkzaamheden en Wim Schermer verzorgd de publicaties

Piku, 10 okt 2020 15:08

quesjer

De aanhanger is gemaakt om al onze modellen te kunnen vervoeren, bijvoorbeeld naar de spuiter. Dus zowel Mango, Quest, XS, Strada, QuattroVelo, en nu ook de Snoek passen allemaal.....ook zonder wielen, maar op onze spuitbok gemonteerd past dat trouwens

quesjer, 11 okt 2020 10:17

CV

En die trailer is niet geremd?

CV, 16 okt 2020 16:50