Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Roeifietsen uitverkocht!

Gepubliceerd op 22 september 2020 13:46, bijgewerkt op 22 september 2020 14:03 (1492 keer bekeken) 3Reacties

Na 35 jaar roeifietsen bouwen is het voor de ontwerper en bouwer, Derk Thijs, tijd om de bakens te verzetten.

De roeifiets is voor het grote publiek al 35 jaar een volledig nieuw en onbekend fietsfenomeen. Een prestatie op zich om 35 jaar nieuw en vernieuwend te blijven. Het is een excentrieke fiets in letterlijke en figuurlijke zin. Wat sport betreft heeft het niets met fietsen te maken maar is het roeien net als in de skiff of op de sportschool ergometer.
De roeifiets sport is geliefd in velerlei kringen. Vooral bij roeiers en ligfietsers is de roeifiets zeer populair. Ook voor gebruikte roeifietsen worden behoorlijke bedragen geboden.
Nadat de eerste 15 jaar de roeifiets meer een dure hobby was is de roeifiets de laatste 20 jaar een sportief, technisch en commercieel succes geworden.

In de bouw van de roeifiets worden veel excentrieken gebruikt met als hoogtepunt de Snek overbrenging, het meest efficiënte traploze versnellingssysteem dat er bestaat. Geen ketting maar een dyneema kabel die via een excentrische Snek het achterwiel zonder aandrijf- of versnellingsbak- verliezen aandrijft.

Na 35 jaar roeifietsen bouwen is het voor de ontwerper en bouwer, Derk Thijs, tijd om de bakens te verzetten. Met de AOW leeftijd in zicht wil hij verder met research & development, zoals bijvoorbeeld het rowfoil project.
De roeifiets ofwel de sport roeifietsen is te leuk om niets mee te doen, Derk blijft zelf ook zeer zeker vaak en veel roeifietsen.
De roeifiets assemblage en verkoop gaat bij Thijs door in 2020 en 2021 maar alle roeifietsen zijn nu besteld / gereserveerd.

Derk zegt daarover:
"Een heel raar gevoel dat ik nu nee moet verkopen als iemand een mooie nieuwe roeifiets wil bestellen. Op de wachtlijst dan maar voor een gebruikte.
Onderdelen en onderhoud blijf ik doen zolang er nog geen opvolger is in de roeifietswereld. De roeifietsbezitters hoeven zich wat dat betreft geen zorgen te maken.
Ik ben op zoek naar een partij die de roeifiets productie voort wil zetten. Er zijn ook enkele roeifietsers die zich in willen zetten voor het voortbestaan van de roeifiets en een rol als promotor en zelfs verkoopmaatschappij op zich willen nemen.
Voor het produceren en assembleren van de roeifiets is het handig als je al fietsfabrikant bent, dan weet je de ins en outs van de productie en inkoopkanalen. Voor zo’n partij is het makkelijker om de roets voor een redelijke kostprijs te produceren.
De potentiële markt voor de roeifiets is mijns inziens astronomisch groot, bijna iedereen wil een roeifiets, men weet dat alleen zelf nog niet :-)"

Redactie

Reacties (3)

Nyh

Er zitten geen excentrieken in een roeifiets. Ook de snek is geen excentriek:
In de mechanische techniek is een excentriek een mechanisme dat een ronddraaiende beweging uit center laat draaien. Een voorbeeld hiervan is een krukas, die terug te vinden is in een motor. Om iets excentriek te maken, moet men twee denkbeeldige assen creëren, die een bepaalde afstand van elkaar staan. Deze afstand bepaalt in hoeverre een stang, die met een excentrieke as is verbonden, over en weer kan bewegen.

De snek is een (logaritmisch?) spiraal wiel met daarin een blokkeerlager. Het stuur is een hefboom en de voetenslee zit op een lineaire rails. Verder nog een paar katrollen en een tweetal gewone wielen.

Nyh, 23 sep 2020 10:19, bewerkt op 23 sep 2020 10:20

Beant670

Hans,bij de roeifiets moet je niet de mechanische techniek uitleggen maar deze :
1) Afwijkend van de norm 2) Apart 3) Bijzonder 4) Bizar 5) Buitenissig 6) Curieus 7) Eigenaardig 8) Extravagant 9) Grillig 10) Humeurig 11) Kronkelend 12) Merkwaardig 13) Ongewoon 14) Raar 15) Speciaal 16) Typisch 17) Uitmiddelpuntig 18) Vreemd 19) Wankel 20) Zonderbaar 21) Zonderling 22) Zonderlinge

Beant670, 23 sep 2020 10:54

WimH

En al die bovenstaande 22 punten zijn dus ook op mij als Roeifietser van toepassing.

Of bedoelde je toch enkel de Roeifiets?

WimH, 23 sep 2020 16:51