Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

LigfietsrouteNL

Gepubliceerd op 17 september 2020 13:00, bijgewerkt op 17 september 2020 15:47 (634 keer bekeken) 1Reacties

De LigfietsrouteNL is klaar. Weliswaar in de eerste versie, er kunnen immers altijd nog wijzigingen zijn, maar de route is gemaakt, en voor het grootste gedeelte voorgereden.

We zijn nog steeds eigenlijk heel trots dat we dat als ligfietsgemeenschap in anderhalve maand hebben kunnen doen. We zeggen altijd in de vereniging dat we veelfietsers zijn, en dat we van zoveel wegen kennen. Dat blijkt nu ook echt zo te zijn!
In 2 weken tijd is de ruwe route die we op de fietsrouteplanner van de Fietsersbond hebben gemaakt, (thuis) gecheckt door lokale rijders, en zijn er voorrijders gevonden voor alle etappes, in het hele land. In een maand tijd zijn bijna al die etappes ook daadwerkelijk voorgereden, en met commentaar teruggestuurd.

Wat een teamwork!

Dat dhr. Sybrandy op een donderdagavond tussendoor een 100 km van de route rijdt, vind hij niet bijzonder. Ach ja. Bijzonder vinden we zeker wel dat Sake heel Zeeland (van de Kreekrakbrug tot de Haringvliet) heeft doorgereden in zijn enthousiasme. En dat Paul eigenlijk alle Zuid-Holland etappes heeft gedaan. Of dat Gerrit het hele Veluwestuk totaan Dronten heeft gecheckt, met allerlei intelligente vragen er bij. Dat vinden we echt gaaf van ons als ligfietsers: gewoon fietsen. Afstanden die veel mensen ver vinden. En dat dan “niets bijzonders” vinden. We vinden dat we er trots op mogen zijn.
En dat Freddy alle gpx’en online beschikbaar stelt, en zorgt dat het de laatste versie is, inclusief alle verbeteringen, is heel tof. We zijn nu bezig een mooie plek te vinden het goed in ligfiets.net in te bouwen. Dat is nog even puzzelen, maar daar hebben we binnenkort weer lekker lange avonden voor. En de webmaster helpt, dus we zien al mooie dingen. Dat gaat goed komen!

Verslag: zelf rijden

door: Marjolein van Dillen
Na de telling van de verschillende inschrijvingen, bleek dat begin september de meeste mensen wilden meerijden. Dus ik heb op ligfiets.net een evenement aangemaakt (da’s klikken op Evenementen – Agenda – Nieuw (de tekening van een potloodje)). Ik heb n datum gekozen. Vrijdag begonnen en gezorgd dat we zondag gezellig bij de WK training waren. Kies een leuke afstand voor een groep. Ik heb gemikt op 80 km per dag. Daarna een camping er bij gezocht.
En er waren inderdaad een paar mensen komen meerijden. Onderweg sloten er nog 1 of 2 aan. Daarmee werd het een prettig rijdbare groep, tussen de 3 en 6 mensen, helemaal goed dus.
Voor mij was de route een openbaring. Terwijl ik middenin het groene hart is opgegroeid en lang vlak bij Amsterdam heeft gewoond. Het was echt een fijne verrassing, dat op de route van Rotterdam naar Amsterdam, ik bijna geen stuk “bekend” heb gefietst. Ik heb zelfs veel nieuwe uitzichten gehad en zelfs wegen die ik nog nooit had gefietst. Dus ‘s avonds kwamen we elke keer bij de camping aan met een heus vakantiegevoel. Sowieso vind ik het knap dat Rotterdam-Amsterdam een volledig groene route is geworden.

Bonus
De kers op de taart was in dit geval het huiskamerrestaurant dat geadverteerd werd in de badkamer van de camping in Spaarndam; 2 Italianen die voor de lol koken en restaurant spelen. We waren met z’n 4-en de enige gasten. Het eten was simpel, maar o zo perfect uitgevoerd. We hebben dus in volle rust en aandacht genoten van alle 4 de gangen, terwijl de regen de ramen sloeg. Ja, het goede leven was weer een dag gelukt.
En zo ging het eigenlijk elke dag: gezellig kletsen, fijn fietsen en leuke dingen vinden onderweg. Samen rijden is heel leuk, zeker als je daar normaliter niet mee rijdt. Heel gezellig.
Op de WK training op Sloten zagen we nog veel meer ligfietsers natuurlijk, en dat maakte de gezelligheid helemaal top. Dus we kwamen na 4 dagen terug thuis alsof we een volle week weg waren geweest. Heerlijk!

Ook doen?
Wat me me een beetje verbaasd, is dat zoveel mensen lijdzaam wachten op een evenement dat iemand organiseert. Ik vond het best leuk om te organiseren, hoor, maar ik doe dat niet iedere week of iedere maand. Ik hoop dat dat niemand belet om zelf op ligfiets.net een of meer evenementen aan te maken. Een camping op Google zoeken is ook tegenwoordig heel makkelijk. Of ga de route zelf, of met een groep rijden.
Dus ik roep iedereen hierbij op om een stukje LigfietsrouteNL te gaan rijden voor eind maart. Klein stukje etappe, een hele etappe, meerdere etappes. Zelf, met je familie of toerclub, of als evenement via ligfiets.net, met misschien wel nieuwe fietsvrienden. Met je ligfiets, wielrenfiets, Gazelle of Stella.

Als je onderweg op de route zaken tegen komt die niet goed zijn, mail dat dan naar ligfietsrouteNL@ligfiets.net. Verbeteringen of nog mooiere routes zijn daar ook altijd welkom.
We hopen dat we als ligfietswebsite een klein glimpje mogen opvangen van de lol die je ervan hebt. Stuur een foto naar redactie@ligfiets.net. Of zet een verslagje op je blog, facebookpagina, Strava, Insta account en mail de link naar de redactie. (De hashtag #regel17L is voor Twitter insiders.)

LigfietsrouteNL
LigfietsrouteNL

LigfietsrouteNL

LigfietsrouteNL

LigfietsrouteNL

LigfietsrouteNL

LigfietsrouteNL

LigfietsrouteNL

De eerste etappes van LigfietsrouteNL

Redactie

Reacties (1)

Fietsbennie

Ziet er goed uit allemaal. Waar is die brug, in de buurt van Gouda? Ik heb ook nog een paar foto's gemaakt vorig weekend vroeg. Ik ben zaterdag even naar Rijssen en zondagmorgen even richting Coevorden geweest. Een paar foto's gemaakt onderweg voor een kleine impressie die staan hier.

Fietsbennie, 18 sep 2020 17:26