Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 11 september 2020 13:00, bijgewerkt op 11 september 2020 18:59 (2069 keer bekeken) 6Reacties

Toegift, DHZ, (on)geluk, LigfietsrouteNL, WK-training, Grenslandtour, opa, trommel, stabiel, diploma, op reis, concept, Me and my Bike, RIP

De Snoek encore

Onder intrigerende titel 'Is het de snelste velomobiel?' schrijft Honza over de Snoek, een verkleinde Quest XS. Het frontale oppervlak is kleiner dan de XS en wel 22 %! Tel daarbij op (af!) het lagere gewicht à 20 kg voor de versie voor rijders tot 1,78 meter. Merk daarbij op dat er geen verlichting, knipperlicht, claxon of accu in zit.
De gewichtsbesparing en de stijfheid komt door het gebruik van een nieuw type composietmateriaal genaamd Innegra, waarmee op geselecteerde plaatsen een dunnere sandwich kan worden gemaakt.
De smurfenmuts is langer en boller voor een betere luchtstroom.
Eva, voor wie de Snoek gebouwd is, heeft er al verscheidene van haar eigen records aan flarden gereden. Dus, mogen we het zeggen (?), een echte racemachine ('Nederlands')!

En dan is er ook nog zoiets als de Quest 3.0. Het wordt volgend jaar een interessant jaar!

Sitko Velo Agilo

Bouw je eigen velomobiel vanaf nul met deze bouwinstructies. Zo te zien houdt het ontwerp een beetje het midden tussen een Alleweder en een Cabbike.

Ongeluk relatief goed afgelopen

Wim Schermer kreeg een brief van Marcel waarin hij schreef dat hij dankzij de racekap de klap op een slagboom overleefd had.
Meteen gingen onze gedachten uit naar het soortgelijke ongeluk (in het donker) van Erwin met een nare afloop.
Deze witte slagboom is overdag nauwelijks zichtbaar vanaf Marcels positie, en een geluk bij een ongeluk was dat de slagboom niet op slot zat, zodat de boom wat omhoog kwam bij de aanrijding. De racekap is helemaal niet ontworpen voor dit soort ongelukken, maar deed wel dienst om erger te voorkomen.

LigfietsrouteNL 1.0

Afgelopen zaterdag waren de Rotte Rijders onderweg van Rotterdam naar Zoeterwoude. Onderweg pikken ze steeds meer liggers op, die onderweg zijn naar Spaarndam (Spaarnwoude). Ook komen ze de nodige paarden tegen, deze maal van het schichtige type.
Bij Abeona hebben ze eindelijk de verdiende koffiepauze, waarna de RR weer huiswaarts gaan.

Spaarndam (training WK)

In Spaarndam vond zondag de eerste trainingsrace plaats nadat vrijwel alles tot stilstand kwam vanwege het coronavirus. We hebben een melding hiervan kunnen vinden op Facebook waar Arnold winnaar was in zijn klasse (ongestroomlijnd) met de Raptobike LR.
De volledige uitslagen zijn hier te vinden.

Grenslandtour 2020

(c) Ad Lamerigts

Grenslandtour

Dat de Grenslandtour afgelopen zondag geslaagd was, is op de mooie foto's op Grensrijders.com wel te zien. Op Facebook vonden we deze foto's van Mark, en deze foto's van Johan.
Dat de groep van ruim 30 ligfietsers onderweg veel bekijks had, blijkt ook uit de hiernaast getoonde foto. Een oud-collega van één onzer redacteurs had de groep gespot en stuurde zijn foto('s) nog tijdens de rit door.

Race opa

Voor wie de commentaren bij het vorige Vrijdagbericht heeft gelezen is het volgende niks nieuws: de net tachtigjarige Pé Koomen stond met zijn kanariegele capsule op drie wielen in het Noordhollands Dagblad (helaas achter de betaalmuur).
In het kort: in 2004 was Pé aan zijn eerste ligfiets toe, gekocht bij Ted de Lange. Daar reed hij binnen tweeënhalf jaar al 20.000 km mee. Toen kwam de 'ligfiets met een deksel', de Quest, en hij is momenteel al met de derde Quest bezig, waarmee hij in totaal al meer dan 200.000 km afgelegd heeft. De jaren krijgen geen vat op de geboren Zwaagdijker.
Twee dames wilde van hem weten hoe sterk de motor was. 'Precies één PK', zei Pé Koomen.
Zie ook Pé zijn blog.

Trommeltunnel

Vorige week hadden we al een onderwerp over de IJ Klopper waarmee je als fietser in een spiraal afdaalt tot de eigenlijke tunnel. Hier is nog een impressie (fb).

Drie wielen geeft stabiliteit…

Toch?
Wij zijn toch redelijk bekend met de driewielers (trikes) om dat te kunnen aannemen. Misschien is er met drie wielen nog wat te ontdekken (out of the box), dus een nieuwe kijk op het fietsontwerp.

Zwemdiploma nodig

Ergens in een bergachtig land staat een bord met een dwingend aanwijzing (fb).

Reis met de Velayo

Peter rijdt in de Velayo van Korbach naar Rostock (fb), beiden Hanzesteden, een afstand van bijna 600 km.
Er wordt door Peter melding gemaakt over een nieuw type Velayo, een ietwat smallere versie.

Auto of …

Het lijkt erop, dat sommige wat grotere fietsfabrikanten langzaam het idee van de velomobiel beginnen te waarderen. Het Duitse Canyon Bikes maakt met het Future Mobility Concept in ieder geval een uitstapje in deze richting. Naar onze smaak nog veel te veel auto, maar van de andere kant: dat is wat de gemiddelde gebruiker gewend is.

Mike Burrows

In de gisteren verschenen aflevering van Me and my Bike, is John Williams deze week op bezoek bij niemand minder dan Mike Burrows.

Adieu Richard Papa

Helaas had bovengenoemde John op Facebook ook minder goed nieuws te melden, namelijk het overlijden van Richard Papa. Wie veel in ligfiets-/velomobielgroepen op Facebook onderweg is, zal deze naam ongetwijfeld regelmatig langs hebben zien komen.

Redactie

Reacties (6)

avatar

Eva reed in haar gloednieuwe Snoek op het bochtige parcours van Spaarnwoude 51.2 km in 1:04:59, ofwel 47.3 km/uur. Nu nog een racekap erop en de nodige gewenning aan de nieuwe fiets en dan...

wakkermans, 11 sep 2020 13:51

avatar

Mooi vrijdagbericht weer, van alles wat.
Wat betreft dat Innegra voor de Snoek, dat spul werd toch al een tijd gebruikt voor de Orca?

sjef, 11 sep 2020 21:16

avatar

https://youtu.be/bDq1YMRp-U0
Het filmpje van de grenslandtoer

johanvbenthem, 13 sep 2020 09:22

CV

Mooi vrijdagbericht weer, van alles wat.
Wat betreft dat Innegra voor de Snoek, dat spul werd toch al een tijd gebruikt voor de Orca?

Ja, voor de onderkuip van de latere Orca's. Voorheen was dat van Twintex.

CV, 13 sep 2020 17:21

avatar

Het gebruiken van innegra bij velomobiel.nl is toch niet nieuw?
Ze gebruiken toch al een tijdje de innegra/carbon multi layer voor al hun velomobielen.
Er heeft een bericht op hun site gestaan dat ze dit voortaan gingen gebruiken , omdat de innegra/carbon multi layer zorgt dat het carbon minder kwetsbaar is.

Lazyryder, 14 sep 2020 21:30

Hoekie

Inderdaad Eric. Ik heb het even snel opgezocht.

https://www.velomobiel.nl/nieuws/87/innegra.html
Nieuws : Innegra 13-07-2016
In onze velomobielen worden al enige tijd Innegra gebruikt. Dit materiaal zit in de carrosserie verwerkt tussen 2 lagen carbonweefsel in, en heeft meerdere functies. Het maakt de fiets stiller, sterker, stijver en veiliger. Bij een aanrijding zal de carrosserie niet gemakkelijk meer open scheuren. Dit werkt beter dan kevlar. Wij zijn trots op deze verbetering aan onze modellen.

Hoekie, 14 sep 2020 22:37, bewerkt op 14 sep 2020 22:41