Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 04 september 2020 13:00 (1931 keer bekeken) 15Reacties

Forum Ligfietsers.nl, LigfietsrouteNL, Oliebollentocht, tourkap, duurzaam, fietsspiraal, verkeersregels, fietsplaatje, fietssnelweg, nachtfoto

Forum Ligfietsers.nl nu bij Ligfiets.net

Het forum Ligfietsers.nl van initiatiefnemer Frank is sinds deze week ondergebracht bij de server van Ligfiets.net. Wel blijft het Ligfietsforum zelfstandig, de contacten over en weer tussen het forum en de ligfietsvereniging horen elkaar in de komende tijd versterken. Het forum is belangrijk voor de onderlinge communicatie tussen de ligfietsers, net zoals in België en Duitsland.
Frank treedt wel terug als beheerder, en zijn taak is overgenomen door Stan. De moderatoren, Marco en Erik, blijven dit doen, en uiteraard blijven de 'leden' van het forum nog steeds welkom.
In een komende uitgave van Ligfiets& zal Frank een stuk schrijven over de achtergronden en de geschiedenis van het forum.
De ligfietsvereniging NVHPV én het forum Ligfietsers.nl zijn heel blij met de samenwerking.

LigfietsrouteNL

Vandaag, vrijdag, rijden Paul, Bert, Rob en Marjolein een stuk van de LigfietsrouteNL. Zaterdag kunnen mensen nog aanhaken in Pijnacker. Dan gaat de route naar Spaarnwoude. De Rotte Rijders rijden dan mee. Hans, Rotte Rijder, heeft een mooie promo gemaakt.
In Spaarnwoude vinden zondag de training voor het WK plaats.

Oliebollentocht 2020

De inschrijving voor de 25e editie van de Oliebollentocht is geopend. Inschrijven gaat via de Grensrijder.com.
Toeval, of niet, aankomende zondag gaat de uitgestelde Grenslandtour (light) van start, na maanden corona-uitstel. Uiteraard wat beperkter dan de oorspronkelijke versie.

Tourkap Versatile

Gideon is voor zijn Flevobike Versatile een tourkap, pardon, racekap (fb) aan het maken. De basisvorm is klaar. Nu de gaten er nog in.
Zo te zien wordt de Versatile uiteindelijk echt een racemachine (fb).

Fiets duurzaam?

Denk je als (lig)fietser duurzaam bezig te zijn. En nu gooien Erik Bronsvoort en Matthijs Gerrits roet in het eten, via hun boek: From Marginal Gains to a Circular Revolution.
Het begint al dat de productie van een (aluminium) fietsframe ongeveer evenveel energie kost als wat een Nederlands huishouden in een half jaar verbruikt. Ook een carbon frame komt er niet goed vanaf (niet of nauwelijks circulair). En wat denk je van de romp van de velomobiel (polyester of carbon). Of onze lycra kleding.
Onze bron is Nu.nl.

Fietsspiraal

Vorig jaar hadden we een bericht over een fietsspiraal bij het station in Leuven.
Nou in Nederland komt iets dergelijks: in Amsterdam ga je in de toekomst via de IJ Klopper het IJ of Noordzeekanaal onderdoor. In 'trommels' verplaats je je via een spiraal naar beneden (of naar boven). De helling is volgens de ontwerpers flauw.
Op de tekening ziet het er spectaculair uit, in werkelijkheid zal de fietser daar niet veel van mee krijgen.
Leuk idee!

Verkeersregels

Tijdelijke situaties zijn altijd gecompliceerd voor de dagelijkse gebruikers van de weg. Dus als het fietspad vanwege werkzaamheden afgesloten is, en de fietsers zich op de weg mogen begeven, kan je als automobilist wel eens een bordje of twee over het hoofd zien. Of doorgetrokken strepen, ook al fiets je meer dan de maximale toegestane snelheid (voor auto's).

Fietsplaatje

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de bezetters het fietsplaatje afgeschaft, waarschijnlijk de enige maatregel die met instemming van het hele volk is gebeurt. De Nederlander moest deze rijwielbelasting elk jaar betalen.
De reden voor het invoeren in 1924 hiervan was ‘de treurige staat van de schatkist’. Momenteel is de staat van 's lands schatkist ook niet florissant.
Columnist Peter de Waard denkt deze fietsbelasting weer te laten invoeren. De fietsers zijn toch al een continue bron van overlast en ergernis geworden.
Het tarief zou, volgens Peter, als volgt horen te zijn: € 25 voor een huis-, tuin- en keukenfiets, € 50 voor een e-bike en wielrenfiets en € 100 voor een bakfiets en speed-pedelec.

Ik heb virtueel in mijn garage gekeken wat ik aan fietsen heb… Nou dat wordt een behoorlijke aanslag. En ik kan maar, in of op, op maar één fiets tegelijk zitten.

Noorse fietssnelweg

Woensdag is in Noorwegen de eerste fietssnelweg geopend door de minister van infrastructuur Knut Arild Hareide in een Podbike.

Mooie nachtfoto

Barld rijdt sinds kort op een M5 M-Racer. Hij heeft een mooie nachtfoto (fb) gemaakt van zijn fiets met verlichting.

Redactie

Reacties (15)

Johannes.nl

Mooi filmpje over Verkeersregels. Maar waarom zou een velomobiel na een bord van 30km/h sneller mogen?
https://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/2014-03-20#HoofdstukIII_Paragraaf1
Paragraaf 1: Weggebruikers zijn verplicht gevolg te geven aan de verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden.

Johannes

Johannes.nl, 04 sep 2020 14:15

lighans

@johannes: een fietser kan alleen op basis van artikel 5 worden bekeurd als deze te hard gaat. Een fiets is nog niet verplicht om een km-teller te hebben. Dat geldt bijvoorbeeld ook in een woonwijk.

lighans, 04 sep 2020 14:51

lighans

Ik weet niet zo goed of een podbike (25 km/h fiets) zich koning van de fietssnelweg kan noemen. Een racefiets was misschien meer op zijn plaats geweest. Maar wie ben ik om te oordelen. ;)

lighans, 04 sep 2020 14:53

avatar

Ik verwacht van de ondersteuning bij de Podbike dat deze vooral tot zijn recht komt bij het wegfietsen uit stilstand en bij klimmetjes. Op het vlakke verwacht ik dat je vanwege de aerodynamica boven de 25 km/u fietst zonder ondersteuning. Bij de specificaties wordt vermeld dat je met 100 W uit je benen 30 km/u zou moeten kunnen fietsen. Alhoewel ik enkel op eigen kracht fiets, ben ik niet op de hoogte van hoeveel moeite 100 W uit je benen kost.

Met 65 kg ledig gewicht is die elektrische ondersteuning ook wel op z'n plaats voor klimmetjes en wegrijden uit stilstand. Wellicht geldt dit nog sterker voor de doelgroep waar Podbike zich op richt of wil richten, naar ik aanneem "het grote(re) publiek".

Als ik met baby/dreumes in de Chariot fietskar een steile helling op fiets, dan wens ik me ook wel eens wat elektrische ondersteuning... Maar het blijft waarschijnlijk bij wensen...

raymonds, 04 sep 2020 15:48

WimH

In de balk bovenaan staat nu een link naar het forum ligfietsers.nl.

Mocht dit forum voor lezers van ligfiets.net nog onbekend zijn, klik dan op de link en word lid. Neem deel aan de diverse gesprekken of plaats berichten over nieuwe onderwerpen. De sfeer is altijd goed en gemoedelijk, zoals het echte ligfietsers betaamt.

Dit forum bestaat sinds 8 april 2017 en kwam in de plaats van een ander Nederlands Ligfietsforum dat een stille dood is gestorven, omdat de oprichter niets meer van zich liet horen.

Frank richtte toen het forum ligfietsers.nl op en samen met een aantal leden van het oude forum hebben we toen dit nieuwe forum 'op de kaart' gezet.

Op dit moment zijn er 269 leden die samen 10.695 berichten hebben geschreven in 722 topics.

Veel leden zijn lezers en zo'n 150 leden (oeps, ik was de 1 vergeten) hebben de berichten geschreven. Dat mogen er dus gerust iets meer worden.

Dus....ben je ligfietser, word dan lid van het forum ligfietsers.nl

WimH, 04 sep 2020 18:04, bewerkt op 05 sep 2020 06:52

avatar

Hans,

"@johannes: een fietser kan alleen op basis van artikel 5 worden bekeurd als deze te hard gaat. Een fiets is nog niet verplicht om een km-teller te hebben. Dat geldt bijvoorbeeld ook in een woonwijk."

Een bijzondere strafbepaling (snelheid) van artikel 62 i.c.m bord 1 RVV 1990 gaat vóór de algemene strafbepaling van artikel 5 WVW 1994.
Dus een sanctie opgelegd krijgen voor de snelheid kan zonder meer bij forse overschrijding. Een km-teller heb je niets aan. Een snelheidsmeter des te meer.

PietV, 04 sep 2020 19:14, bewerkt op 04 sep 2020 19:14

avatar

Leuk, die IJ Klopper. Maar helaas lukt het mij niet om ergens een richtdatum te vinden wanneer die fietsbaar zou kunnen zijn. Ergens binnen de vijf jaar? Iemand die het weet?

Aiko, 04 sep 2020 19:19

Hoekie

Top geregelt zo met ligfietsers.nl en ligfiets.net!

Hoekie, 04 sep 2020 20:06

avatar

@ Hans Huijgen en Piet Vis: Ik ben heel benieuwd naar hoe een verkeersjurist hier over denkt, maar uiteindelijk komt het volgens mij op hetzelfde neer: Bij gevaarlijk rijgedrag loop je risico op een bon. Op plaatsen waar de gemiddelde automobilist de snelheid veel meer overschrijdt, zoals in bovenstaand filmpje, valt het denk ik wel mee.
Ik rijd vaak erg hard met m'n VM, en ben weleens gecontroleerd op ondersteuning, maar nog nooit beboet (of zelfs maar gewaarschuwd) voor snelheid. Common sense will prevail ;-)

tdt, 05 sep 2020 17:00

avatar

Erg leuk artikel over Pé! Nog van harte.

Wilco, 06 sep 2020 21:42

CV

We hebben ook nog deze parel; https://youtu.be/YJ5Qertz2OA?t=228


Verkeersregels

Tijdelijke situaties zijn altijd gecompliceerd voor de dagelijkse gebruikers van de weg. Dus als het fietspad vanwege werkzaamheden afgesloten is, en de fietsers zich op de weg mogen begeven, kan je als automobilist wel eens een bordje of twee over het hoofd zien. Of doorgetrokken strepen, ook al fiets je meer dan de maximale toegestane snelheid (voor auto's).

Tijdelijke situaties zijn helemaal niet gecompliceerd. Je ziet een stortvloed aan fel gekleurde borden en door de snelheidsbeperking heb je alle tijd ze te lezen.

Dat asociale getoeter zou wel echt aangepakt moeten worden. Ik ben benieuwd wat de radarauto's van de politie vanaf het najaar gaan doen.


Tourkap Versatile

Gideon is voor zijn Flevobike Versatile een tourkap, pardon, racekap (fb) aan het maken. De basisvorm is klaar. Nu de gaten er nog in.
Zo te zien wordt de Versatile uiteindelijk echt een racemachine (fb).

De Versatile wordt nooit een racemonster. Te hoog, te zwaar, te veel frontaal oppervlak en te hoge wrijvingscoefficiënt. Daarom ook dat de gelijkvormige Orca vrijwel altijd met e-assist aangeschaft werd.

Het is een hele mooie fiets, degelijk, onderhoudsarm, mooi afgewerkt, heerlijk kleine draaicirkel. Maar een racemonster wordt het niet.

CV, 07 sep 2020 00:00, bewerkt op 07 sep 2020 00:05

avatar

We hebben ook nog deze parel; https://youtu.be/YJ5Qertz2OA?t=228

Deze "parel" is geen parel, om dat de info onjuist is. Voor fietsers is geen algemene gedragsregel vastgesteld betreffende de maximumsnelheid. Wel dienen bestuurders of weggebruikers, waaronder fietsers, zich te houden aan:
- Artikel 45 RVV 1990
Bestuurders mogen binnen een erf niet sneller rijden dan 15 km per uur.
- Artikel 62 RVV 1990
Weggebruikers zijn verplicht gevolg te geven aan de verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden.

PietV, 08 sep 2020 18:41

WimH

@PietVis:
"Een km-teller heb je niets aan. Een snelheidsmeter des te meer."

In de volksmond wordt een snelheidsmeter heel vaak een kilometerteller genoemd.
Net zoals dat een verkeerslicht door enorm veel mensen een stoplicht wordt genoemd.

En zo bestaat er echt een hele lijst van woorden die mensen zeggen en wat ze eigenlijk bedoelen.

WimH, 09 sep 2020 06:15

avatar

@ tdt,

Ik heb wat uitgebreider geschreven over de overschrijding van de maximumsnelheid voor fietsers. Staat op het forum ligfietsers.nl

PietV, 09 sep 2020 13:35