Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 21 augustus 2020 13:00, bijgewerkt op 21 augustus 2020 18:47 (1896 keer bekeken) 8Reacties

Getest, laidback, Mike Burrows, pedalen, kunst, 3D, DF4, klein, zoekplaatje

Bandentesten

Wim Schermer heeft weer wat bandentesten gedaan met zijn befaamde pendel.

Laidback Bike Report

Mike Lecka, de ervaren velomobielontwerper uit North Carolina, heeft de VeloTilt project overgenomen, en in het Laidback Bike Report praat hij over de vele updates die hij van plan is er in aan te brengen.
Daarnaast brengt Tray Bourgoyne ons op de hoogte van Randy Ridings laatste etappe van zijn amfibische Trans-Am reis in zijn Quadyak.
Larry Seidman doet een verslag van de ligfietsers die meededen met de Nebraska Senior Games, en het programma eindigt met kijkersinzendingen met onder andere een update over de oude Rans Rocket in Zuid-Afrika en een slim eigenbouw, op een koopje, trike/fietsrek op wielen.

Mike Burrows

John, van velo-ads, heeft een video gemaakt met Mike Burrows (77) over de vele fietsen die hij heeft ontworpen en gebouwd, zowel racefietsen (bijvoorbeeld de Giant TCR), stadsfietsen, bakfietsen, als ligfietsen (o.a. de Rat Catcher) of stadsligfiets (Easy B lijkt op de Giant Revive).
Een leuk weetje is dat de UCI de kettingkast ook verboden heeft vanwege het aerodynamische voordeel die je er mee verkrijgt.
De video duurt een uur, en zal je niet vervelen.
Zie ook Facebook.

Klikpedalen of niet

Dylan vroeg zich af of er echt wel een verschil bestaat in energieoverdracht tussen klikpedalen en klikloze pedalen. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat je bij klikpedalen bij de opgaande beweging (trekken) ook kracht zou kunnen overbrengen, net zoals je normaal al doet met de neergaande beweging (duwen). Natuurlijk kan je minder kracht overbrengen bij de opgaande beweging, omdat de spieren daar niet op gebouwd zijn, de spieren zijn bij deze beweging niet zo efficiënt.
Dus, levert het trekken aan de pedalen nou een betere efficiëntie op? Nee, niet noemenswaardig, tenminste op een vlakke (!) weg.
Dat neemt niet weg dat klikpedalen ook veel voordelen hebben (bijv. tegen het onverwacht wegschieten van de voet bij een oneffenheid in de weg).
Zie de video of kijk op Facebook.

Fietskunst

Met de wolf rijden (fb).

Mango in 3D

Wil je een 3d-model hebben van de Mango om deze te printen, dan kan je deze op Thingiverse.com vinden.

DF4

Herinnert u zich dit prototype uit 2017 nog? Volgens de geruchten op Facebook zou er over een week of drie, dus ongeveer halverwege september, een eerste rijdend exemplaar van de DF4 beschikbaar zijn. We zijn erg benieuwd hoe dit rode exemplaar (speciale link voor wie niet naar FB wil) er gaat uitzien als het straks helemaal afgewerkt is!

Blinde hoek

Marco doet zijn beklag op Facebook, en weet het eigenlijke probleem daarbij exact te lokaliseren.
Ze vertellen me "je bent te klein", "ik zie je niet". Het probleem is niet dat ik klein ben, het probleem is dat je voertuigen bestuurt, die niet eens zouden moeten bestaan (fb).

Zoekplaatje

Het moge duidelijk zijn, dat Mark vaker in de contreien van beide Limburgen onderweg is. Hij had snel gezien dat de Gaucho van Arnold Kester aan het Albertkanaal bij Vroenhoven geparkeerd stond, op een steenworp afstand van Maastricht.

Redactie

Reacties (8)

CV

In de velomobiel zijn klikpedalen wel nogal noodzakelijk. Je wilt daar echt niet met je voet aan de grond raken en er overheen rijden...

Het bij stilstand gewoon kunnen laten hangen van de voeten is ook comfortabel.

Wat betreft "meer energie"; volgens mij gaat de video over efficiëntie. Ze zeggen dat die niet toeneemt. Maar dat zegt niks over het (tijdelijk) kunnen leveren van een hoger vermogen bij het gebruik van klikpedalen. Dat laatste kan natuurlijk wel.

CV, 21 aug 2020 17:51

TeJayLigFts

Je hebt gelijk: ‘meer energie’ is ‘betere efficiëntie’ geworden.

TeJayLigFts, 21 aug 2020 18:49

emgaron

Ik vind het opvallend hoe slecht de Nutrak-banden in Wims test uit de bus komen - ze golden in het Duitse Velomobilforum een tijdje terug bijna als een geheimtip (wel met wat problemen bij regen). Ik heb ze zelf lang op een Mango gereden en vond ze zeker niet langzaam en ik was niet de enige. Blijft een interessant thema...

emgaron, 21 aug 2020 19:30

avatar

Efficiëntie is belangrijker dan energieverspilling. Trekken aan de klikpedalen is energieverspilling, omdat je minder efficiënte spiergroepen aanwendt. Op (zit)fietsen ben ik overgestapt op platform pedalen. Ideaal. Op de 3 ligfietsen rij ik met combipedalen.
https://www.sport.be/cycling/nl/nieuws/article.html?Article_ID=708274

PietV, 22 aug 2020 19:01, bewerkt op 22 aug 2020 19:02

nvanderwal

Spieren zijn geen zuigers. Spieren hebben rust nodig voor herstel en aanvoer van energie. Door rond te trappen belast je spieren op telkens een andere plek en ontlast je spieren als je andere spieren belast. Hiermee creëer je de ontspanning die nodig is voor de aanvoer van energie en belast je de spier op die plek maar kort zodat er minder 'slijtage' is die tussentijds of naderhand hersteld moet worden.
Bij racefietsen was ooit het idee dat je meters moest maken, en werd er zwaar getrapt met een lage trapfrequentie. Eind jaren 80 kwam het inzicht dat spieren ontlasting nodig hebben om beter te presteren en sneller te herstellen. De opkomst van de hoge trapfrequentie.
De hoge trapfrequentie is inmiddels standaard in het peloton; zo zijn klikpedalen. Dat trekken energieverspilling zou zijn is zeer achterhaald denken.

nvanderwal, 23 aug 2020 11:02

CV

Efficiëntie is belangrijker dan energieverspilling. Trekken aan de klikpedalen is energieverspilling, omdat je minder efficiënte spiergroepen aanwendt. Op (zit)fietsen ben ik overgestapt op platform pedalen. Ideaal. Op de 3 ligfietsen rij ik met combipedalen. https://www.sport.be/cycling/nl/nieuws/article.html?Article_ID=708274

Efficiëntie is niet ten alle tijden heilig als je een vereist vermogensminimum hebt. Bijvoorbeeld; met de VM er voor zorgen dat de e-bikers bij het stoplicht niet voor je rijden aan de andere kant van de kruising.

CV, 23 aug 2020 13:22

avatar

Vergeet ook de centripetale versnelling niet bij hoge trapfrequenties. Zorgen dat je voeten niet naar "buiten" geslingerd worden kost ook energie.

opco, 23 aug 2020 14:06

avatar

"Spieren hebben rust nodig voor herstel en aanvoer van energie."
Door de rondgaande trapbeweging zorgen de klepjes in de aders voor de afvoer van bloed naar het hart. Belangrijk blijft de ademhaling en het Bohr-effect.

"De hoge trapfrequentie is inmiddels standaard in het peloton."
Het peloton gaat voor de wedstrijd en niet voor efficiëntie. Voor topvermogen. Dat is altijd trapkracht x trapfrequentie. Een hoge trapfrequentie is inefficiënt, omdat bij elke omwenteling de knieën 4x tot stilstand worden gebracht. Bovendien presteren spieren beter wanneer ze rustiger worden bewogen Elke fietser heeft zijn eigen optimale trapfrequentie, zonder energieverspilling.

"Dat trekken energieverspilling zou zijn is zeer achterhaald denken."
Integendeel. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat trekkracht op de pedalen efficiënt is.

PietV, 23 aug 2020 18:33