Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 24 juli 2020 13:00, bijgewerkt op 26 juli 2020 18:46 (1574 keer bekeken) 3Reacties

202020, nieuws, dashcam, geen ketting, zelfbouw, remmentestbank, Velocar, zoekplaatje, agenda

202020

Oorspronkelijk was het plan van Alve om dit jaar met groep velomobilisten door 20 landen te reizen. Daar was het coronavirus de grote spelbreker van (net als vele andere leuke evenementen). Het nieuwe doel is nu 'lange afstand fietsen met de velomobiel'.
Er is al een team, Jörg & Jonathan Gebers, dat vanuit China via de zijderoute naar Duitsland wil fietsen en zijn te volgen met de lange weg naar huis. Zie ook de video.
Komt dit enigszins bekend voor? Het is Jörg die zijn Quattrovelo een paar weken geleden moest afgeven vanwege vermeende trapondersteuning. Zie Duikbootachtige voertuig verboden.

In het Nieuws

Een geinig futuristisch ding

Une dôle d'engin

Op vrijdag 19 juni verwelkomde Pascal Folleau, uit l'Arcombelle, een ongewone klant voor een overnachting. Roel Van Dijk, afkomstig uit Arnhem (Nederland), maakte een tussenstop in Montigny-le-Roi. Hij was gekleed in fietskleding, had weinig bagage bij zich en reed in een velomobiel.
Dat is een 34 kg zware carbonfiets, die meer lijkt op een raket dan op een tweewieler. En niet voor niets is deze velomobiel uitgerust met vier wielen, een crankstel, een stuur en een blauwwitte schaal en heeft een rode kap die als helm fungeert. Je ligt zo goed als in dit futuristische ding. Roel van Dijk, een 67-jarige huisarts, wijst erop dat dit een zeer comfortabele positie is om optimaal te kunnen rondtrappen. Het lichaam wordt optimaal ondersteunt, en niet, zoals bij een traditionele fiets, alleen de billen. Hij fietst op deze manier alweer 20 jaar rond en bezit nu zijn vijfde voertuig, waarbij telkens het remsysteem, de mobiliteit, het comfort en het weggedrag verbetert werd. Er zijn verschillende verenigingen, waaronder drie in Frankrijk, die velomobilisten bij elkaar brengen. Eenmaal per jaar neemt hij, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, deel aan een Europese bijeenkomst voor een avontuur met meer dan 150 leden. Als voorzitter van zijn vereniging (met een site: ligfiets.net) reist hij niettemin vaak alleen door Frankrijk (regelmatig), maar ook door Tsjechië of Sicilië.
Dit is zijn eerste reis met zijn nieuwe voertuig. Hij doorkruiste België en kwam Frankrijk binnen bij Roubaix, ging verder naar Saint-Dizier en vervolgens richting Langres. De terugreis is gepland langs de bronnen van de Maas. Een 'reis' van acht dagen met een totaal van 1.600 km. Roel lijkt best tevreden met zijn nieuwe voertuig en is ook tevreden met de ontmoetingen die hij onderweg heeft. Sportief, eenvoudig en zeer 'cool', laat Roel Van Dijk, in het Frans, weten met een bedaardheid die hem geloof en vertrouwen in de mensheid geeft. Voor hem is er geen moed of moeite, alles is eenvoudig en authentiek.
In l'Arcombelle steeg deze vrijdag, na een moeilijke periode, hernieuwd geluk omhoog.

Roel Van Dijk en zijn velomobiel: een geinig futuristische ding waarmee je optimaal kan rondtrappen.

Dashcam

Kevin heeft, na een zware aanrijding van een medeligger, besloten om dashcams te plaatsten in zijn Quattrovelo zonder de fraaie lijn ervan te verpesten. Daarvoor moesten er wel gaten in geboord worden.
Of het gelukt is, ja (!), zie 365cycle.nl.

Geen ketting of snaar

NuBike zegt met de ultieme oplossing te zijn gekomen, geen aflopende ketting of snaar. Nee, de pedalen drijven het achterwiel aan via een bijzondere constructie. Net zoiets als vroeger de trapnaaimachines (na 2.30 minuten). Ook fietsen werden er mee uitgevoerd, of wat moderner: de ElliptiGO. En daarmee gaat de kreet 'revolutionair' de deur uit.
Uiteraard heeft deze constructie, volgens NuBike (fb), voordelen, zoals minder druk op heup en knieën en een hogere snelheid.
Laat nou de kettingaandrijving een efficiëntie hebben van maximaal 98%. Daar is moeilijk, zo niet onmogelijk, overheen te komen. Als er bij deze NuBike ook nog naafversnelling in zit…
Maar niettemin een heel fraai uitgewerkt idee.

Zelfbouw creaties

 • Overdekte trike
  Bernard Houzet heeft een fraaie overdekte zonne-energie aangedreven trike, met aanhangwagen, gebouwd. In de video zegt hij dat hij er al 120 km mee gereden had. Let ook op zijn uitvoering van het stuurtje.
  Op zijn kanaal staat ook nog een elektrisch aangedreven Quadricycle!
 • Yelomobile
  Nog meer zelfbouw: de Yelomobile.
 • Sportwagen
  Op het eerste gezicht hoort dit niet hier thuis, maar… het is echt een fiets, deze Mercedes SLS AMG.
 • Amerikaanse auto
  En deze dan, een volgens kenners Studebaker Lark (fb) verknipt en gelast tot fietsgrootte.

Remmentestbank

Met de remmentestbank is Velomobiel.nl nu in staat om dynamische remtests uit te voeren en de remmen uit te balanceren. Hiermee is Velomobiel.nl in staat om nieuwe remblokken op de juiste manier te vervangen op remschijven en remtrommels.

Velocar

Twee 'Mochet' Velocars rijden in 1938 door Hamilton, de hoofdstad van Bermuda.

Zoekplaatje

Waren de vorige zoekplaatjes blijkbaar (te?) gemakkelijk, die van vorige week is wellicht te moeilijk (of is iedereen op vakantie?). Peter had al goed gezien dat de foto afkomstig is van Maarten Sneep, en Theo had ook al de nodige aanwijzigingen gegeven. Maar daarna werd het, wat het zoekplaatje betreft, stil in de opmerkingen.
Daarom bij deze nog een hint: tussen Nieuwegein en Schoonhoven. We zijn benieuwd of dit jullie op gang helpt. Wie gaat een gokje wagen?

Agenda

In de agenda hiernaast staan drie toertochten voor dit weekend.

Wees, zoals altijd, voorzichtig. Het lijkt er namelijk op dat de tweede coronagolf gestart is.

Redactie

Reacties (3)

avatar

Zoekplaatje. Op de fiets van Maarten staat IJsselstein. Wat je niet op de foto ziet is een klaphek, waaraan ik vanwege de palen rechts moet denken. Op de dijk langs de Lek heb je nabij IJsselstein een (volgens mij doodlopend)weggetje genaamd Klaphek. Mogelijk is dat de plaats waar de foto is genomen.

Azaria2, 26 jul 2020 16:29

TeJayLigFts

Leuk, Azaria, maar het Klaphek (naar de rioolzuivering) is het niet!

TeJayLigFts, 26 jul 2020 18:44

JoostC

Ben benieuwd welk dashcam systeem is geinstalleerd, dit zijn systemen voor motorrijders met een externe accu en datarecorder als het goed is. Ben benieuwd naar ervaringen en hoge kwaliteit beelden die er vanaf komen.

Wel heb ik de ervaring dat fysiek zichtbare en stroomlijn verpestende camera's wel een groot preventief effect hebben.

JoostC, 11 aug 2020 18:05