Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Alligt neemt 70 tands tandwielen in productie

Gepubliceerd op 16 juli 2020 09:11, bijgewerkt op 16 juli 2020 09:20 (632 keer bekeken) 3Reacties

Het bedrijf Alligt is specialist in bijzondere onderdelen voor fietsen die veelal in aluminium worden gemaakt. Het bedrijf heeft nu een kunststof variant van aluminium tandwielbladen met beschermrand in productie genomen. De tandwielen zijn specifiek ontwikkeld en uiteraard geschikt voor velomobielen. Maar zouden ook perfect gebruikt moeten kunnen worden op vouwfietsen dus bijvoorbeeld voor de modellen van Brompton, Birdy of Dahon. De 70 tands tandwielen zijn vooral gericht op gebruik van fietsen met een kleine wielmaat zoals 20 inch.

kunststof tandwiel kettingblad voor 70 tands van Alligt uitgevoerd in kunststof met beschermrand glasvezel met carbon

Tandwiel

We noemden de ontwikkeling al in het vrijdagbericht van 26 juni, de fabrikant Alligt heeft nu wat meer informatie over de onderdelen.

Kunststof
Alligt geeft aan dat de nieuwe onderdelen niet zonder reden uit kunststof zijn vervaardigt, Leo Visscher legt uit: "Ik maak deze onderdelen voor een aantal velomobiel fabrikanten die ze gebruiken in fietsen zoals bijvoorbeeld de Quattrovelo. Echter mijn productiemethode waarbij vanuit aluminium een tandwiel wordt gefreesd zorgt voor nogal veel verspilling van materiaal. Vanuit een groot stuk grondstof wordt relatief veel weg gehaald. Dat zette me aan het denken of het niet beter kon. Een deel van de onderdelen die mijn bedrijf maakt wordt al uit kunststof gefabriceerd door een bekend bedrijf dat vooral voor industriële toepassingen materiaal maakt. Deze gaf aan dat ze ook een kunststof aanbieden waarmee anderen al tandwielen maakten voor de industrie. Daar gaat het meestal om tandwielen met brede tanden voor allerlei apparaten. De tand van een fietskettingwiel is daarmee vergeleken extreem dun. Het kan dus ook een tandwiel zijn met twee geïntegreerde beschermranden eraan. Het gewicht is laag en de productie is relatief eenvoudig. Ik geef garantie dat het tandwiel minimaal twee kettingen mee moet gaan."

Garantie en ontwikkeling

De tandwielen worden inmiddels geleverd en gekocht maar vanwege het nieuwe materiaal is het toch wel een beetje spannend voor het bedrijf. Leo geeft aan : "De twee kettingen als uitgangspunt voor de levensduur vormt wel een risico maar het is voor mij erg van belang om ervoor te zorgen dat het product goed is. De praktijktest die nu door de fietsers wordt gedaan die de tandwielen in gebruik hebben levert waardevolle informatie op. Ik kan in de samenstelling van de kunststof met percentages carbon en glasvezel werken. En uiteraard zijn er vele berekeningen voor de sterkte gemaakt gedurende het ontwerp. Ik zal er bij de eventuele garantie gevallen uiteraard zeer coulant mee omgaan."

kunststof tandwiel kettingblad voor 70 tands van Alligt uitgevoerd in kunststof met beschermrand glasvezel met carbon

Tandwielen verzameling met en zonder rand, verschillende varianten

Beschermrand
De tandwielen zijn te leveren met beschermrand en zonder. Ook kun je kiezen voor een variant met 1 of twee zijdige bescherming.

Redactie

Reacties (3)

CV

70 tanden op een Brompton? Dan steekt je blad dus een heel eind uit naar achteren als je de fiets opgevouwen hebt.

En dan nog; waarom? Ik fiets ook wel eens hard op een Brompton, maar ik heb eigenlijk nog nooit de wens gehad om >45 km/h te gaan op een tweewieler met 16" wielen...

CV, 17 jul 2020 01:13

Flevo-Whike

@CV je Brompton heeft nu 50 tanden, en is 8 tandjes lang van je as verwijderd. 70 tanden steekt dan ongeveer 3 tandjes verder uit.

Het mooie in natuurlijk dat hij aan beide kanten je de ketting omhult, dus jou en je kleren beschermt tegen smeervlekken.

Maar inderdaad goed punt: gaat het niet te veel botsen tijdens transport? Lijkt me iets dat goed is om te testen in de praktijk. En juist jij Coen, zou daarvoor een goede tester zijn.

Flevo-Whike, 17 jul 2020 08:30

CV

@Flevo-Whike;

Brompton heeft ook 54T bladen.
Het standaard 50T blad steekt net niet uit buiten de kabelboom van versnellingskabels, remkabel en verlichtingskabel die in opgebouwen toestand strak langs het draaipunt van de achterkant zitten. Aan de buitenkant van het tandwiel zit standaard al een beschermrand. Als je de clip van de vergrendeling van de achterkant indrukt past een gebouwen Brompton klem tussen twee face-to-face stoelen van een LINT41. Bij een ICM waar voor je een rugleuning zit past hij al maar net er tussen, als het blad dan nog een eind verder uitsteekt wordt er meer van je zitplaats afgesnoept.

En nee, ik ga geen 120 euro uitgeven voor een tandwiel wat ik niet nodig heb. De Brompton is gewoon niet stabiel genoeg om zulke snelheden te willen rijden.

De rest van de kettinglijn van de Brompton is ook open; als je een jurk of een wijde broek aan hebt moet je die toch clippen, anders gaat hij via de onderkant van de trekkende ketting alsnog mee het blad in, beschermrand of niet.

CV, 17 jul 2020 17:12