Nederlands English Fran├žais Deutsch
Gereedschap

20 jaar ligfietshistorie

Gepubliceerd op 11 april 2020 00:36, bijgewerkt op 11 april 2020 00:49 (632 keer bekeken) 2Reacties

Het is wel eens leuk om terug te kijken op de geschiedenis. Jack Dekker is 20 jaar geleden actief geworden bij NVHPV Nederlandse ligfietsvereniging en ook ligfiets.net. Hij vertelt in het uitgebreide verhaal de historie.

Jack vertelt: "eigenlijk was het vinden van een ligfiets puur toeval. Een paar vrienden in Delft organiseerden met een motorclub iets 'geks' en dat geks was een ligfietsprobeerdag van Kemper in Den Haag. Daar heb ik voor het eerst in een Verhees Alleweder gereden. Het was een fantastisch gevoel, drie wielen heerlijk snel en supercomfortabel. Met een woon werk afstand van 44 kilometer was ik eigenlijk toen al 'verkocht'. Het duurde echter nog een paar jaar totdat ik het reizen per auto echt zat was en wij bij Flevobike terecht kwamen in 1999. Daar stonden de alu alleweders maar ook een prachtige C-alleweder in geel. Het showmodel was te koop omdat men stopte met de productie. In een middag was de koop beslist en werd het forenzen gestart.

Een opmerking van oprichter van Flevobike, Johan Vrielink, tijdens het kopen van de velomobiel intrigeerde me, de opmerking dat veel mensen begonnen met fietsen maar daar weer na een bepaalde periode mee stopten. Aangezien ik houd van uitdagingen en zeer graag problemen oplos vroeg dat om een actie mijnerzijds.

Ik besloot een dagboek bij te gaan houden. In dat dagboek stond de problemen die ik ondervond in het eerste jaar van het fietsen. Inderdaad er waren zeer veel momenten en legitieme redenen om te stoppen. Gesteund door mailgroepen en onderzoek lukte het prima om het eerste jaar door te komen. Later is het dagboek verwerkt naar een 'Handboek fietsforens' dat bewust mensen ondersteunt in het eerste jaar.

Na een jaar fietsen en zo'n 15000 kilometer brak de tijd aan voor Velo Mondial 2000. De NVHPV was gevraagd om daar ondersteuning te geven voor het presenteren van de fiets van de toekomst, de ligfiets! Wij reden vanaf Amsterdam naar Utrecht steeds heen en weer op een dijk en allerlei verkeerskundigen zagen ons rijden vanaf een boot die over het kanaal voer. Dat was voor mij de eerste publieke presentatie met andere ligfietsers.

Later dat jaar bezocht ik voor het eerst in mijn leven Cycle Vision en werd bij een standje van Fietserbond in de tent van het evenement in Lelystad lid van Fietsersbond. Weinig vermoedend van mijn latere 'carriere' in ligfietsland.

De verdere infectie van het ligfietsvirus begon in een discussie in een mailgroep over kleding. Met een jaartje ervaring en een paar duizend kilometer kwamen er nogal wat opmerkingen vanuit mij. Reden genoeg om vanuit Ronald van Waveren (voorzitter NVHPV) om me te vragen voor het organiseren van de kledingshow van Cycle Vision. Dat was in 2001 en ontzettend leuk. Naast het ligfietsvirus sloeg ook het organisatievirus toe!

Een jaar later kreeg ik kans om voorzitter te worden van Cycle Vision. Ik heb dat daarna op verschillende locaties georganiseerd.

Maar ook kwam er een vraag om vanuit publiciteit oogpunt veel meer te doen met de site www.ligfiet.net dat toen ligfietsplaza heette. Tot 2000 was er relatief weinig nieuws gepubliceerd. Met de opkomst van internet en fora lukte het om veel vaker nieuws te publiceren. Als ik nu kijk naar het overzicht van berichten in 2000 is het duidelijk dat we bij de site nog lekker actueel zijn maar ook met veel fantasie bovenop het nieuws zitten.

Op dit moment ben ik niet meer actief betrokken bij de organisatie van Cycle Vision maar nog wel actief voor de site. Dat blijft wel in je zitten. Ook in perioden dat het persoonlijk wat slechter ging bleef ik graag wel actief met de redactie van nieuwsberichten en de inhoud van ligfiets.net.

Als we kijken naar het nu zie ik dat we bij ligfiets.net nog steeds met een aantal geweldige mensen aan het werk zijn. Zowel voor beheer van de site, de verschillende afdelingen en op de redactie!

Uiteraard blijven er wensen, zo zou ik supergraag ooit nog het handboek fietsforens op ligfiets.net geactualiseerd willen neerzeten en zou het fantastisch zijn om de oude ligfietsbladen uitgaven ooit op internet beschikbaar te krijgen. In 2007 kregen we toestemming om de ligfietsbladen digitaal beschikbaar te maken en eind 2007 was er een cd. In 2008 maakten we een actie 'wordt nu lid en ontvang de eerste 22 jaar gratis'. Dat vond ik zelf werkelijk een hilarische actie!

Over de afgelopen 20 jaar kijk ik terug naar heel vele mooie momenten met de ligfietsers. Ik kijk met vertrouwen vooruit met de supergemotiveerde mensen die nu aan de vereniging werken. "

Redactie

Reacties (2)

WimH

Voor mij zullen Cycle Vision en Jack Dekker altijd met elkaar verbonden zijn.

Sinds 2001 ben ik bijna ieder jaar geweest (na een paar jaar ook als vrijwilliger) en voor mijn gevoel was Jack er ook altijd.

WimH, 12 apr 2020 15:49

avatar

Ongeveer 20 jaar geleden heeft de NVHPV een CD uitgebracht met informatie over merken en modellen, kopieen van websites en nog wat andere data.
Internet bestond net.

hsl, 18 apr 2020 21:29