Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 06 maart 2020 13:00, bijgewerkt op 12 maart 2020 22:31 (2858 keer bekeken) 13
Fietsstad, 202020, druk, kunst, 24 uur, varen, watertrappen, 4-wieler, documentaire, fototas, koninklijk, Mango, groet
Veenendaal Fietsstad 2020
Veenendaal is voor de tweede keer (de eerste keer in 2000) Fietsstad van het jaar geworden. Onder meer door: brede fietspaden, verkeersveilig en voldoende fietsparkeerplekken. Bovendien ook de beste middelgrote gemeente. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente, Winterswijk de prijs voor de beste kleine gemeente.
Blog Alve
Kilometervreter Alve Henricson is afgelopen zaterdag op pad gegaan voor zijn volgende uitdaging: de 202020 Velomobile Challenge. We hopen dat hij tijdens zijn reis alleen last heeft van het beruchte fietsvirus, en dat andere virussen hem verder met rust laten. Je kunt zijn reis volgen op zijn blog.
Rolweerstand
Pomp jij je banden ook te (!) hard op? Ja, testresultaten (in een laboratorium) geven aan dat dat juist goed is, maar de praktijk is weerbarstiger. In de praktijk is zelfs een gladde asfaltweg 'hobbelig', dus ga je bij wijze van spreken 'stuiteren' bij een te hoge druk: trilverlies.
Praktisch, bij de in de test gebruikte band ligt het kantelpunt bij ongeveer 100 psi (of ongeveer 7 bar). Bij een hogere druk neemt het vermogen dat je extra moet ontwikkelen vlot toe. Je kan zelfs beter wat minder druk in je banden hebben dan meer (bij het omslagpunt of optimum).
Tijdens wedstrijden rij je misschien op één soort wegdek, maar in de praktijk kom je van alles tegen.
Fietskunst
Je verwondert je toch wat er allemaal met fietsonderdelen gemaakt kan worden. Hier die kunstzinnige voorwerpen van Drew (fb).
24 uur Jan
Nog even in herinnering brengen: Jan Kranczoch viert zijn vijftigste verjaardag met een 24 uur race in Oldenzaal.
Er zijn al rijders, wel voornamelijk Duitsers. En Oldenzaal ligt toch in Nederland, dus waar blijven jullie?
Je kan ook in een team racen, zodat je niet de volle 24 uur op de baan hoeft te rijden. Ook is er een mogelijk om individueel een 6 uur race te houden op beide dagen.
Tijdens de race is een helm verplicht!
Vrijwilligers zijn ook nodig!
Noordelijke 'Vaar'Tocht
Na een schrikkelmaand wachten is de Noordelijke VelomobielTocht het afgelopen weekend eindelijk toch doorgegaan, ondanks de toch stevige wind. Het zal niemand verbazen dat er her en der een plasje water op het fietspad lag. Eén daarvan was een uitdaging: houden we het droog?
Foto's
Blog
Watertrappen
Ook als ligger kan je op water vooruit komen (fb) als het niet waait. Wel even uitkijken met die pedalen, want anders kun je écht gaan watertrappen!
eQuad RS
Bij Utah Trikes hebben ze aan het begin van het jaar de Revolution eQuad geïntroduceerd. En zoals dat hoort in het land van bigger is better, kan dat altijd nog wat groter en luxueuzer, al is de 1000 Watt ondersteuning hetzelfde gebleven bij deze dikke eQuad RS.
Achter de schermen
Bij hetzelfde Utah Trikes geven ze bij YouTube ook een mooi kijkje achter de schermen. Kijk mee hoe een Catrike Road AR geheel naar de wensen van de klant wordt samengesteld. En het moet gezegd, behalve van ligfietsen hebben ze ook duidelijk verstand van het maken van (reclame-)filmpjes!
Bas
Een mooi verhaal van een fotograaf, Bas, die de HPV-wereld 'op de korrel' neemt, in de NYA-EVO go further. Met uiteraard schitterende foto's van Bas en zijn foto-uitrusting.
King of the Mountain
Marc heeft een nieuwe velomobiel, en laat die nog vlotter rijden dan zijn 'oude'. Resultaat 30 King of the Mountains (fb) bij Strava in drie maanden, tegenover 24 in de drie jaar met zijn vorige.
Van Mango tot Super Mango
Hoewel de 'Mango and Hilgo Velomobile Riders' op Facebook openbaar is, is de serie van 'van Mango tot Super Mango' door Piet Kunis helaas alleen in te zien voor groepsleden!
Toch heel interessant wat je allemaal kan doen (als je veel tijd over hebt)!
Corona begroeting
Goed, dit berichtje is er met de haren bijgesleept (het speelt zich af bij een fietsparkeerplaats): de veilige begroeting bij een rondwarend virus.
Reacties (13)
Bandenspanning is buiten merk en model niet zomaar in te geven. Het is raar om te zeggen dan 7 bar een omslagpunt is. Een en ander ligt ook aan de breedte van de velg. Die bepaald ook hoe een band op de weg rolt.
Ook de invloed van een binnenband speelt meer mee dan men denkt. De gewone butyl band is ook veel stugger dan een latex binnenband.
Als men kijkt naar tubeless dan is het verschil in rolweerstand nog kleiner.
Voor de mensen met 28 inch banden en wielen kan men kijken op de website van bikerollingresistance
Burley1979, 06 mrt 2020 15:52
Burley: er staat ‘bij de in de test gebruikte band’.
TeJayLigFts, 06 mrt 2020 17:49
Oud nieuws over rolweerstand. Precies deze informatie stond al op https://wimschermer.blogspot.com/2016/11/bandentest-schwalbe-pro-one-28-mm-en.html
aerocam, 06 mrt 2020 19:04
Dat is ook het probleem Theo. Er word iets half overgenomen uit een test waar men 700c banden test. Maar de hele achterliggende gebeuren daar word dan maar niet over gesproken. Ik vraag me dan ook af wat dit met ligfietsen te maken heeft. Aangezien de meeste ligfietsen met 20/24/26 inch rijden. Een enkeling rijd met 28 inch.
Burley1979, 06 mrt 2020 21:23
M racer van M5 waar ik op rij heeft gewoon 28 inch wielen en op glad wegdek is 10 bar 23 mm breed goed te doen. Maar op klinkers wil je dan echt niet meer rijden daarom rij ik nu op 28 mm breed pro-one 8 bar net wat meer comfort wat een lange rit minder vermoeiend maakt. Maar een goed gesmeerde ketting met dunne goed smerende olie levert ook veel meer snelheid op dus comfort en energie verlies op andere plekken verminderen geeft mij meer rijplezier. En tussen de oren helpt ook veel tijdens het fietsen. Zachte banden kost wel meer energie maar tijdens het fietsen voel ik weinig verschil tussen 6 en 8 bar maar voor wedstrijden wil ik maximale druk wat de band aan kan. Alle beetjes helpen denk ik. Rolweerstand is puur meten en dat heb ik nooit gedaan. Dus op de wielerbaan Apeldoorn is heel anders dan buiten op de weg. Referenties en opgave van fabrikant is bij mij de door slag. GP 5000 of pro one maken niet veel uit persoonlijke mening.
A.C.B., 06 mrt 2020 23:48
@ Burley: Er wordT iets, Maar HET hele achterliggende gebeuren, daar wordT dan...
Ik vraag me dan af wat dit met Nederlands te maken heeft?
Bovendien klopt het argument ook al niet. Zowel Velomobiel.nl als InterCitybike leveren tegenwoordig grotere achterwielen dan 26" (zoals 29").
MichielAdriaan, 07 mrt 2020 15:09
Ik wil bij deze mijn waardering uitspreken voor het kleine groepje mensen dat iedere keer weer een Vrijdagbericht weet te vullen.
Aanvullingen en/of verbeteringen zijn uiteraard altijd zinvol, mits op een positieve en constructieve wijze gebracht.
WimH, 08 mrt 2020 11:50
Dit zijn precies de banden waar ik mee rij op mijn Challenge Chamsin, 28" dus. Mijn gevoel zegt dat het precies klopt wat uit de test komt maar dat is een gevoel. Mijn Schwalbe Marathon Supreme 26" banden(50mm) op de optima Condor heb ik op 4,5...5,0 bar. Daar merk je ook minder verschil in ondergrond. Dus is het inderdaad vooral van toepassing op de geteste band.
Ook ik waardeer het vrijdag bericht enorm! Bij deze bedank ik de redactie.
opco, 08 mrt 2020 12:04
@Wim H. Eens. En mag zeker (weer) eens gezegd worden. Top! Erg leuk om iedere vrijdag weer te lezen.
Hoekie, 08 mrt 2020 19:52
10 bar op 23 mm banden? Ik vraag me af wat je velgen voor maximale druk aankunnen. 6 bar met een 28 mm band is ook veel te hoog. Vraag me af hoe breed je binnebreedte van je velg is.
Wat dat met Nederlands te maken heeft? Net zo weinig als de testen die jullie wegjatten bij de racefietsers waar altijd op moet worden afgegeven. Bedenkt zelf lekker wat.
En wat maakt rolweerstand voor een ligfietser uit. Daar word rondgereden met wiellagers die vast zitten, buitenbanden waar de groene anti lek laag door heen komt en waar kettingen spontaan breken. Laat ik dan maar zwijgen over de mensen waarbij vanalles aan de fiets scheurt of breekt.
Als je je fiets al eens goed onderhoud dan heb je al de eerste watts gewonnen.
Wat ik vooral zie in het vrijdag bericht is dat er veel vervuiling van niet ligfiets gerelateerde zaken.
Burley1979, 10 mrt 2020 23:40
@Burley1979 Ik vind het fijn om elke vrijdag wat te lezen over ligfietsen en aanverwante zaken. Ook over rolweerstand. Niet zo belangrijk als luchtweerstand, maar toch. Dat heeft niets te maken met wat voor soort fiets je rijdt. Ik kan daar niets negatiefs bij bedenken.
Maar ik rij regelmatig met 6 Bar in een 28 mm achterband. Op glad asfalt rijdt dat prima. Wat doet de velgbreedte daar aan toe? En rijden met vastzittende wiellagers is mij nooit gelukt. Dat rolt niet meer.
En wat volgens jou vervuiling is, is voor mij interessant.
PietV, 11 mrt 2020 18:07
@Burley1979 oftewel Pieter,
Op mijn Handbike had ik 28mm banden en die stonden op maximaal 12Bar.
Was geen enkel probleem voor die velgen. Waren daar prima voor geschikt.
Mick sprak jou aan op de spelfouten in de Nederlandse taal, vandaar zijn opmerkingen. Lever je commentaar, dan kun je namelijk ook iets terug verwachten.
Testen die 'jullie' wegjatten? Toevallig heeft WimS die hierboven ook al heeft gereageerd heel veel testen uitgevoerd. Daar had de redactie volledigheidshalve inderdaad op kunnen wijzen.
Ik ken geen enkele ligfietsers die met vastzittende wiellagers rijdt.
Vooral de kettingen van een vm gaan extreem lang mee en misschien breekt er zo nu en dan eentje spontaan. Ook dat ken ik persoonlijk niet van mede-liggers.
Buitenbanden waar de groene laag zichtbaar van wordt, duidt misschien wel op rijders die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Zaken positief benaderen geeft veel voldoening en zorgt voor begrip van anderen.
WimH, 11 mrt 2020 19:33
Velgbreedte bepaald hoe een band op de velg ligt en bepaald ook het rijgedrag van een band. Meeste banden gaan tot een bar of 8 meeste velgen iets lager zelfs. Kans met te hoge druk in een band is dat velg van binnenuit scheurt met alle gevolgen van dien. Enige band die indertijd tot 12 bar mocht was een 19 mm Continental gp supersonic. Maar dan mocht je dit wel een paar velgen hebben die daar geschikt voor waren. 28 mm op 12 bar schiet niet op. Rij dan met 23 mm op 8 bar dan heb je ook minder last van luchtweerstand.
@wimh ik moet je teleurstellen want ik ben de genoemde persoon niet. Die genoemde persoon zie heb ik wel een tijd overal te pas en te onpas zien reageren. Hij heeft niet overal gelijk maar er zijn toch wel interessante punten die naar voren gebracht zijn. Want Elan heeft de nieuwe chamsin dan ook voorbereid voor wielen met steekassen.
Ik denk niet dat het verstandig is om zomaar mensen een "naam" te geven zonder dat jij dit weet of dat echt wel zo is.
Duurzaamheid is goed. Bezuinigen op of geen of slecht onderhoud is een andere kant.
Elk voertuig of dat nu een fiets brommer auto of wat dan ook is heeft periodiek onderhoud nodig . Of dat nu jaarlijks, per kwartaal, of per tig kilometer is maak niet uit.
Jij noemt dat duurzaamheid ik ben van mening dat het niet goed is. Buiten dat het niet lekker fietst, zorg je indirect ook dat ligfiets bedrijven te weinig inkomsten hebben van onderhoud of onderdelen. Uiteindelijk trekt dit soort mensen de strop hard aan zodat ligfiets fabrikanten in zwaar weer kunnen verkeren. Ook blijft vernieuwingen uit want er is geld om door te ontwikkelen.
Als je met een auto met kale banden rijd dan staat daar een serieuze boete op onder je andere mensen in gevaar kan brengen. Wat mij betreft is dit voor een fiets in al zijn vormen net zo.
Het verhaal van de lagers of frame onderdelen die scheuren etc genoeg over te lezen en te vinden. Evenals kettingen derrailleurs etc.
Burley1979, 14 mrt 2020 15:56