Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Hand-voet fietsen te zien op de HPV Wereldkampioenschappen.

Gepubliceerd op 23 februari 2020 00:00 (824 keer bekeken) 1Reacties

Op de komende HPV Wereldkampioenschappen in Amsterdam is een ongebruikelijk fietstype te zien: de hand-voet fiets. Een bijzondere verschijning, omdat het nog niet zo simpel om is iets te verzinnen dat een draaiende handbeweging combineert met een stabiele besturing.

Wat Derk Thijs is voor de roeifiets, is Martin Kraiss voor deze HF (hand-foot) bike. Op zijn initiatief komt een groepje van circa 15 HF-bikers naar het WK om mee te doen in een eigen klasse.

In dit artikel (Engels) in de Daily Mail uit 2013 wordt de fiets geintroduceerd onder de naam Varibike. In het model uit dat artikel zijn besturing en aandrijving gescheiden. Zo te zien is er gekozen voor een geometrie waarbij de fiets erg graag rechtuit wil, en is er tevens een stuurdemper gemonteerd. De fiets is tevens door Testkees van de fietsersbond aan de tand gevoeld.

Bij de Varibike trike in de kopfoto wordt een Flevo-bike achtige besturing gebruikt, zo is te zien op dit plaatje.

Natuurlijk is er ook door vele anderen geëxperimenteerd met hand-voet aandrijving. Soms valt het niet mee om het compact te houden.
Bij de Raxibo zijn de handaandrijving en besturing geïntegreerd.
Een overzicht is te vinden in dit artikel (Duits) op fahrradzukunft.de.

Redactie

Reacties (1)

avatar

And we had an interview with Martin at Spezi 2018 about his Varibike. You and see it here: https://youtu.be/UNDYarVVkFw?t=969. I will be excited to see these special bikes in larger numbers competing in the World Championships in July!

garysolo, 25 feb 2020 16:11