Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 14 februari 2020 13:00 (2913 keer bekeken) 8Reacties

Drank, teaser, opbergen, hout, 30 km, tips, bakfiets, race, grootste, fietsbrug, tegenwindfietsen, toertochten

Sportdrank

Energiedrankjes zijn niet geschikt om bij het sporten te drinken. De meeste bevatten veel suiker en cafeïne. Betere sportdranken bevatten wat suikers en minerale zouten, die gemakkelijk in je lichaam worden opgenomen, ze leveren snel energie en vullen ze je vocht- en mineralengehalte aan.
Welke dan? Als je dan toch voor sportdranken kiest, kies dan een ‘isotone’ sportdrank! Die bevat naast zouten maar 6 tot 8 gram koolhydraten (suikers) per 100 milliliter. Toch is water beter en… bietensap!

Strada teaser

Hadden we vorige week al een bericht over de Strada 3.0, zijn er foto's opgedoken van de Strada. Mogelijk is het een tipo, of gebakken in vet (Croma). Neem het vooral met wat 'sale'.

Opbergen

Eveneens vorige week berichtten we over de inpandige stalplaats voor een velomobiel. Deze week hebben we het filmpje van Josef van zijn installatie. Zo wordt zijn brandschone (!) DF op zijn op zijn plek gezet.

Van hout

Olaf heeft een geweldig mooie houten stroomlijn (fb) gemaakt voor zijn Velomo Hi-Trike GTI. Zelfs een bijpassende tourkap!
Deze trike kan ook open, deels gestroomlijnd, gereden worden met een fraaie opbergplaats voor spulletjes.

30 km-gebied

Zitten wij als fietsers te wachten op shared space met zijn klinkers en verkeersdrempels? Het is toch niet de bedoeling dat er fietspaden verdwijnen omdat het een 30 km-gebied wordt.
Ook de Fietsersbond ziet deze 'valkuilen'.

(Anti-)Fietsdiefstaltips

De ANWB maakte in de laatst verschenen nieuwsbrief attent op een online artikel met tips ter voorkoming van fietsdiefstal. Zo passeren een aantal tips de revue, als bv. dat je de fiets het beste kunt vastleggen met 2 ART-sloten. Met twee degelijke ART-sloten sleep je wel wat extra kilo's mee, maar dat kun je natuurlijk beschouwen als een vorm van extra training.

Wonderwiel en nog wat

Elian heeft een bijzondere bakfiets, of cargobike, gemaakt die enorm stijf is. Op zich al heel bijzonder, alleen kon je daar alleen mee rechtuit rijden. Een vooruitgang met een heel groot nadeel.
En daar komt het wonderlijke (voor-)wiel. Dit wiel kan naar links of rechts schuiven over een horizontale buis… en de bakfiets is heel stabiel en stuurt heel direct! Echte vooruitgang.
Zie ook Elian Cycles.

Paracycling race

Op donderdag 21 (Hemelvaartsdag) en vrijdag 22 mei vindt in de De Panne (B) de International para-cycling race plaats: de ParaPanne.

De grootste

Als je de grootste hebt, duurt het niet lang of er is altijd een nog grotere. Je kan er op wachten.
Waar gaat dit over? Over Utrecht en Gent, of preciezer: Gent krijgt de grootste fietsenstalling met maar liefst plaats voor 17.000 fietsen. Krijgt! De streefdatum is namelijk eind 2027!

Overdekte fietsbrug

Er komt een nieuwe fietsbrug over het Pannerdensch Kanaal. Onder de te verlengen A15, welteverstaan. Het plan is om, naar voorbeeld van Pont d’Adolphe in Luxemburg-Stad, de fietsbrug onder de nieuwe brug voor de A15 te laten hangen, zodat de fietsers minder last hebben van uitlaatgassen en autogeluiden. We zijn benieuwd of er op het einde van de rit (naar verwachting eind 2024) genoeg geld overblijft om de fietsbrug ook daadwerkelijk te realiseren.

Tegenwindfietsen

Tegenwind is nog tot daar aan toe, maar de storm Ciara (Iers, dus de uitspraak is ongeveer 'Kiera') is toch te veel van het goede. Slechts 12 deelnemers mochten/konden van start gaan, de rest niet vanwege veiligheidsredenen.
Eerst nog, als grapje, een stand met teruggewaaide voorwerpen (fb), maar toen werd het serieus. Wachten bij de start en de start (fb). Eén van de deelnemers onderweg. Ploegende fietsers (fb).
Nederland zou Nederland niet zijn als er niet ook een waarschuwingsbord (fb) voor zou bestaan.
Ook in het buitenland is deze sport opgepikt, zoals in The New York Times ('Nederlands').

Na Ciara…

…komt de volgende storm Dennis. Met als gevolg dat ook de aflevering van zondag a.s. van de Noordelijke VelomobielTocht twee weken uitgesteld wordt. Dus op zondag 1 maart een nieuwe poging!
Waarom niet één week uitstel? Vanwege de deelname aan de wintertraining (er zijn nog maar 11 ingeschreven!).

Toertochten op zaterdag

  • De koude tenentocht wordt verreden in het Belgische Limburg met vertrek vanuit Sint Huibrechts-Lille in de Bosstraat. Er wordt gestart om 10:30, terwijl er vanaf 09:30 ontbijt klaar staat.

  • Mooi Twente doet een midwinter toertocht. Mooi Twente vertrekt om 10:00 vanuit hotel & brasserie de Zwaan Langestraat 2 in Delden.

Redactie

Reacties (8)

G

Opgepast met het advies betreffende bietensap! Het wordt (bij mijn weten) al een jaar of 8 gebruikt onder duursporters. De geldende consensus is om gebruik te beperken tot één glaasje uren voor de inspanning (en evt dagelijks één gedurende een zware trainingperiode). Vanwege de werkzame stof; nitraat.

Het is zéker geen goede vervanger voor water of een isotone sportdrank!

G, 14 feb 2020 14:26

Gideon

Fiat Strada ..... Croma, doet mij hier aan denken https://m.youtube.com/watch?v=vAhjWivfS1o

Gideon, 14 feb 2020 14:34

avatar

Ik vraag me af wat een cargofiets met ligfietsen te maken heeft. Ook het tegenwind fietsen heeft niks met ligfietsen te maken.
Wat betreft energiedranken vraag ik me dan weer af wat de meerwaarde is om zogenaamde alternatieven te bespreken. Als je water of bietensap aanprijst dan vraag ik me af of je dan wel weet wat je lichaam per uur kan opnemen en of gebruiken. Na een uur fietsen is je koolhydraat reserve op en hoor je die aan te vullen. Dit kan je niet doen met een isotoon drankje aangezien die alleen gemaakt zijn om je vochtgehalte aan te vullen icm de nodige mineralen. Prima voor trainingen van een uur of minder. Fiets je langer dan zou ik eerder terug grijpen naar iets wat meer koolhydraten heeft. En dan in de vorm van zetmeel. Suikers wil je juist niet hebben. In water zit niks en zeik je ook gelijk uit. Als je dan advies wil geven over sportdranken dan zou ik eerder daar een apart topic aan wijden ipv kort door de bocht wat te roepen

Burley1979, 14 feb 2020 15:22

avatar

Niet zo krampachtig over rode bietensap. Er zit zeker 7% suiker in. De hoeveelheid nitraat valt mee en bij de afbraak van nitraat wordt NO gevormd. Stikstofmonoxide is een bloedvat verwijdende stof.
Verder heeft een gezonde fietser bij aanvang minimaal 500 tot 600 gram glycogeen in z'n lever en spieren opgeslagen liggen. Dat zijn 2.000 tot 2.400 kCal. Die reserve rijdt een profwielrenner niet binnen 1 uur op.

PietV, 14 feb 2020 16:31

G

Piet, ik ben van mening dat de tip om isotone sportdrank te vervangen voor bietensap beter niet gegeven kan worden. Ten eerste bevatten de diverse bietensportdrankjes véél hogere hoeveelheden nitraat, ten tweede adviseert het Voedingscentrum uit voorzorgsprincipe om terughoudend te zijn in gebruik.

Wat je daar zelf mee doet moet je helemaal zelf weten.

G, 14 feb 2020 20:13

avatar

Die Strada introductie was steengoed gevonden! Gelukkig zag ik op tijd dat deze 4-wheel Strada pas per 1 april leverbaar is.

wakkermans, 14 feb 2020 20:17

nvanderwal

Voor gewone fietstochten (zeg 2 uur) heeft je lijf alles aan energie bij zich; vaak ook nog als voedsel in maag en darmen. Het is wel goed om wat water mee te nemen en bij warm weer voorzien van mineralen (je zweet deze als zouten nl uit). Het enige waar je suikers voor nodig hebt zijn korte explosieve inspanningen zoals zo hard mogelijk tegen een heuvel/berg aan rijden of voor bij een eindsprint in wegwedstrijden.
Na een tocht kun je eventueel wat eiwitten (joghurt) gebruiken omdat je lichaam dit omzet in spieren om beter voorbereid te zijn op weer zo'n tocht.
Energie-drankjes en energie-repen zijn alleen nodig voor wedstrijd-atleten, die op specifieke momenten maximaal moeten presteren. Voor anderen is de aanschaf hiervan weggegooid geld.

nvanderwal, 15 feb 2020 10:25

avatar

G, Ik ben van mening dat isotone sportdrank waarschijnlijk goed zal zijn voor topsporters na intensieve en zware duursport, maar fietsers kunnen absoluut zonder. Het Voedingscentrum is de spreekbuis van de Gezondheidsraad en loopt altijd achter de feiten aan.
In de Richtlijnen goede voeding 2015 is een verschuiving gaande in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, dat bevorderlijker voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water. Dus geen isotoon suikerwater. Als veganist eet ik zeer gevarieerd onbewerkte voeding, vezelrijk, waaronder regelmatig rode biet. Maar ook Chinese kool, Kervel, Paksoi, Postelein, Spinazie, Bleekselderij, Kropsla, Peterselie, Bieslook, Tuinkers, Veldsla, Selderij en Raapstelen. Allemaal nitraatrijk.
Ik fiets daar veel beter op dan die isotone suikertroep. Dus ook geen rode bietensap, vruchtensappen of ander suikerhoudende dranken.

Inmiddels heeft het Voedingscentrum twee maanden geleden haar advies over het eten van nitraatrijke groente herzien. Alle beperkende adviezen voor het eten van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eet. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Twee adviezen die wel van kracht blijven zijn om water uit privébronnen niet te gebruiken voor flesvoeding en om niet dagelijks nitraatrijke supplementen als bietensap te consumeren. Water uit privébronnen kan een verhoogde hoeveelheid nitraat bevatten, wat gevaarlijk is voor baby's. Kraanwater is wel geschikt. De hoge dosis nitraat in bietensap en -supplementen komt bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Geconcentreerd bietensap drink ik nooit.

Maar je moet het helemaal zelf weten.

PietV, 17 feb 2020 13:54, bewerkt op 17 feb 2020 15:11