Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 07 februari 2020 13:00 (3497 keer bekeken) 2Reacties

11steden, pothole, the art of, regenjas, 3.0, Velayo, drukte, onveilig, foutje, kleurig, stormachtig, tot slot

Winterfiets Elfstedentocht

Afgelopen zondag is de Winterfiets Elfstedentocht verreden. De tocht was pittig door de regen. Ook Omrop Fryslân maakt er melding van. De Leeuwarder Courant rept van een griepepidemie.
Hier zijn wat foto's van Cees (fb), en hier staan de foto's van George (fb). Ook Tandem-on-Tour toont ons foto's (fb).
Cees heeft ook nog een video gemaakt, en natuurlijk ook zijn blog bijgewerkt. Peter heeft zijn blog ook weer netjes bijgewerkt.
De volgende editie is voorlopig (!) vastgesteld op 31 januari.

Aaaii!

Surrey-Velo rijdt in zijn Strada tegen de 80 km/uur, helling af, over een gat in de weg. Gevolg enige benauwde momenten (voor de haastige onder ons, het moment zit na 1.35 minuut).
Dezelfde actie, maar nu naar achteren gekeken (na 1.30 minuut).

Stalplaats of kunstobject?

Josef parkeert zijn velomobiel verticaal (fb) naast zijn boekenkast.
Dat inspireert Sandiway voor een vergelijkbare situatie (fb).

Weerbestendig

Het rijden met velomobielen is voor de Rotenburger Rundschau ('Nederlands') reden om dat eens in ogenschouw te nemen. 'Waar ze ook rollen, is aandacht verzekerd.'
'In tijden van klimaatbescherming en het CO2-debat wordt het publiek steeds bewuster en gevoeliger voor het onderwerp en daarom biedt de velomobiel iedereen een ideaal vervoermiddel', legt Henning Tesch, eigenaar van een velomobiel, uit.

Strada 3.0

Chris heeft een primeur te pakken. Er komt een STRADA 3.0 (fb). Dat deelde Theo van Andel mee in antwoord op vragen van Grensrijder.com. De nieuwe Strada zal zijn gebaseerd op de QUEST 3.0 die nu wordt ontwikkeld. 'Alleen de voorzijde wordt iets anders vanwege de wielophanging van de STRADA. Door de schuine stand van de wielen zou het wielvlak van de Quest niet mooi zijn.'

Velayo

In dit filmpje uit 2008 wordt het chassis getoont van de toch echt wel bijzondere Velayo (fb).
De voorwielen van de Velayo worden aangedreven, terwijl de besturing geschiedt m.b.v. het achterwiel! Zie IDMOOVE.
Bij de Different heeft men (Wim c.s.) de kunst een beetje bij de Velayo afgekeken, om op het juiste spoor te komen.

Relativering verkeersdrukte

In België is er eveneens sprake van de toegenomen verkeersdrukte, deze gegevens werden door TomTom geleverd (in Nederland doet de ANWB dit, blijkbaar).
Verkeersdrukte? Kris: TomTom stelde vertraagd autoverkeer gelijk aan ‘druk autoverkeer’, dat het vervolgens eenvoudig veralgemeende tot ‘verkeer’. Wat ziet de politiek? De files nemen toe! Het autoverkeer vertraagt! Dat kost tijd en ‘dus’ geld.
Wat TomTom niet gemeten heeft, is de verliestijden van alle andere weggebruikers. Denk aan trams, bussen en taxi's die mee moeten aanschuiven, of denk aan voetgangers en fietsers.
Samengevat: we hebben hier te maken met een klassiek geval van ‘meten is niet weten’.

Europa nog onveilig

"Het verkeer wordt steeds veiliger voor automobilisten, maar het risico op overlijden wil voor fietsers en voetgangers maar niet dalen.", zo schrijft het AD.
"Natuurlijk niet!", zeggen wij dan, want naar mate de automobilist zich steeds veiliger voelt, verliest deze steeds meer het besef dat hij/zij een voertuig bestuurt, dat tevens een potentieel dodelijk wapen van (tegenwoordig meestal) meer dan 1.000 kg is.

Kettingwielen foutje

Volgens Paulus, op MeWe, is met deze cassette 40.000 km gereden.

Kettingwiel foutje


Zie jij het?
(Foto: Paulus)

Staat er gekleurd op

Fluorescerende kleuren

Niet alle verven zijn geschikt voor je velomobiel. Dit schreef Paulus op MeWe:
Regelmatig heeft een klant de wens om zijn/haar fiets in een superzichtbare kleur te laten overspuiten. Zeg maar de \"ambulancekleuren\". Met de term \"Luminous\" in de naam. Fluoriscerend geel, oranje, rood of groen dus. En dat is een probleem. Deze lakken bevatten namelijk chromaat 6. En dat is inmiddels al jaren verboden spul. De lak is ook zonder dat chromaat 6 wel verkrijgbaar, maar garantie op de kleurechtheid gaat tot de deur. Hij verbleekt vrij snel naar wit. En gelijkende goede alternatieven zijn ons niet bekend. Vandaar dat we eigenlijk steeds weer terugkomen op de standaard uni-kleuren die al jaren op onze fietsen zitten, en voor lichtgroen groen komt daar het zgn. Kawasaki-groen bij. Al heeft die kleur weer als nadeel dat ie minder goed dekt. De dikkere verflaag betekent relatief meer gewicht… (foto: Paulus).

Noordelijke VelomobielTocht uitgesteld

Let op: in verband met de aangekondigde storm Ciara voor zondag a.s. is de Noordelijke VelomobielTocht, weer, een week uitgesteld. In de veertiendaagse vooruitzichten ziet die zondag, 16 februari, er niet ongunstig uit.
De Grensrijders hebben het iets anders aangepakt, en gaan een dag eerder. Hun voor zondag geplande rit wordt op een later te bepalen tijdstip gewoon nog eens overgedaan, voor wie zaterdag niet mee kan.

Tot slot

...zakte vorige week vrijdag een vrachtauto door... een houten fietsbrug...!!!

Redactie

Reacties (2)

NoStress

Johan van de Grensrijders heeft misschien de primeur een (bijzonder mooi) ontwerpplaatje van de Nieuwe Quest. Het nieuws ging al veel eerder rond. Met de Oliebollentocht benaderde Jan Trenson de producenten gewoon. Dat kon hoor ;-) https://www.youtube.com/watch?v=JEC5F91lmEA
Op 2.10 komt Ymte van Intercitybike aan het woord.
Vanaf 5.30 maakt Allert van Velomobiel.nl zijn plannen bekend.

NoStress, 08 feb 2020 09:45

MaartenSneep

Ambulance-geel is RAL 1016, "Zwavelgeel". Die is niet fluorescerend, en goed kleur-echt. Omdat de kleur verder weinig gebruikt wordt valt die goed op.

Rose lijkt me trouwens ook wel iets: https://www.youtube.com/watch?v=_NzVmtbPOrM

MaartenSneep, 09 feb 2020 00:12