Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 29 november 2019 13:00, bijgewerkt op 29 november 2019 19:48 (3886 keer bekeken) 4Reacties

Noordkaap, paraplu, weg, alternatief, jubileum, hout, evenwichtig, afstappen, naar school, licht, Oliebollentocht, afscheid

Saukki meets Alve

Afgelopen zondag kwam Alve in Stockholm aan, na ongeveer 1640 km en veel sneeuw. Toen was er nog 550 km te gaan.
Op de terugweg is hij ook Saukki tegengekomen, die Alve heeft geïnterviewd.
Ook heeft Alve het bewijs geleverd dat hij echt op de Noordkaap is geweest.

Paratop

De Paratop is een soort grote paraplu die aan de voorkant op een (gewone, ordinaire rechtop-)fiets kan worden gezet. Hoe dit in de praktijk uitpakt als het een beetje waait, kunnen we helaas niet zeggen. In het gunstigste geval heb je een groot zeil, waarmee je flink vaart zou kunnen maken als je de wind in de rug hebt. Maar wie rijdt nu alleen maar met de wind mee...???
De montage van de Paratop duurt met een beetje oefening een kleine 3 minuten. Dus als je niet in een plotselinge plensbui terechtkomt, heb je een goede kans om het redelijk droog te houden, als het rustig begint te regenen.

Waar een wil is…

…is een weg. Sommige plekken zijn vrijwel onbereikbaar. Waarom zou je moeilijk doen als het ook zo kan!
Wij kennen dit soort overbruggingen ook in Nederland! Zo bouwt de Genie ieder jaar een pontonbrug bij Cuijk, waarover de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse de Maas oversteken.
Binnen het Koninkrijk der Nederlanden bestaat ook nog een permanente pontonbrug, te weten de Koningin Emmabrug op Curaçao.
Wat dit allemaal met ligfietsen te maken heeft? Niks eigenlijk! Maar zou je er niet graag eens overheen willen fietsen...???

Platteland

Met name Duitsers op het platteland zeggen voor vervoer van hun auto afhankelijk te zijn. Het weekblad die Zeit heeft een serie artikelen waarin wordt gezocht naar alternatieven voor de auto. In deze serie verscheen woensdag een artikel met reacties van lezers, met daarin als voorbeeld een 'aangeklede pedelec', oftewel een velomobiel met ondersteuning.

Ligfietsweek

Ter gelegenheid van 35 jaar NVHPV, was de ligfiets het thema van de week in de Facebookgroep 'Bicycle World'. Eén van de bijdragen toont een oude foto uit 1940 van Evelyn Hamilton (fb), die te bewonderen is op een Velostable.

Eerste rit houten quad

We hadden in februari al eens aandacht besteed (fb) aan de creatie van Lothar. Deze week is de eerste rit geweest met zijn houten quad (fb).
Hier is Facebook pagina van Lothar, waar de ontwikkeling van de quad te zien is, plus nog een fraaie tweewieler.

In balans

Deze video gaat over een motor (!) die vrijwel niet uit balans (fb) is te krijgen, en dat zonder berijder!
Dit wordt het gyroscoop effect genoemd: een snel draaiende wiel zal zich verzetten tegen verandering van de stand van de draaias.
Rectificatie: deze redacteur is er ingetrapt, terwijl hij beter had moeten weten: zie in balans.

Fietsers afstappen (bis)

De foto zal wel iets overdrijven (genomen met stevige telelens), maar zoveel keer afstappen lijkt ons ook een beetje teveel van het goede (fb).

Op de fiets!

In Finland fietst 83 % van de jeugd naar school!
Zie ook de foto van de hoeveelheid fietsen bij de school bij 17 graden vorst.

Licht

"Hé, het ligt dus niet aan mij!" dacht deze redacteur, toen hij dit artikel tegenkwam. Gelukkig hebben blijkbaar niet alleen ligfietsers last van tegenliggers met (te) fel licht. Nu is gebleken dat ook automobilisten hierover klagen, wordt er wellicht (en hopelijk!) sneller iets aan gedaan.

OBT proloog

De oliebollentocht (inschrijven is open, tijdens dit schrijven waren er al ongeveer 75 aangemeld!) nadert nu toch wel heel snel. Dus is controle van de route ook heel noodzakelijk, zodat je ook met dikke banden alle bochten kan halen.

Paul

Wie nog afscheid wil nemen van Paul, kan morgen, zaterdag 30 november, afreizen naar het station in Zutphen. Paul zijn ligfietsclub heeft een tocht georganiseerd naar Rheden.
De start in Zutphen is 11:30 uur, en de route naar Rheden zal zo'n 20 km zijn.

Redactie

Reacties (4)

Nyh

Ne invloed van een gyroscoop op het balanceren van een (motor)fiets is erg klein. Om dit aan te tonen hebben studenten ooit eens een fiets gemaakt waarbij het gyroscoop effect werd te niet gedaan door een gelijk wiel dat de anderekant op draait. De balhoofdshoek in combinatie met de voorloop is het belangrijkste voor balans.

Nyh, 29 nov 2019 14:04

avatar

Het zelfcorrigerend effect van de tweewieler heeft inderdaad weinig te maken met het gyroscopisch effect van de wielen. Maar met de hierboven eerder omschreven factoren van de stuurgeometrie. https://www.youtube.com/watch?v=IXhRPnh1JSU&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=YdtE3aIUhbU https://www.youtube.com/watch?v=2Y4mbT3ozcA

PietV, 29 nov 2019 14:33

avatar

Haha, ik denk dat een rectificatie wel geoorloofd is :P

mikok, 29 nov 2019 18:03

TeJayLigFts

Gerectificeerd!

TeJayLigFts, 29 nov 2019 19:49