Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 04 oktober 2019 13:00 (2292 keer bekeken) 7Reacties

Vrij, licht, UCI, VX2, eigenbouw, norm, voorrang, festival, toertochten, Belgisch kampioenschap, tot slot

Je ne fais pas

'Ik fiets niet om races te winnen of om competitief te zijn. Ik fiets om aan deze wereld te ontsnappen. Ik fiets om mijn geest vrij te maken, ik fiets om me vrij te voelen en ik fiets (fb) om me sterk te voelen.'

Toplicht

Alve heeft weinig vertrouwen in het gemotoriseerde verkeer, en wil zo zichtbaar mogelijk zijn in de komende seizoenen. Hij plaatst op zijn toerkap een toplicht (fb) (bevestigd met magneetjes).

UCI en ligfietsen

Na lang wachten heeft Dan Evers dan toch antwoord van de UCI, op zijn vraag of er in de toekomst wedstrijden voor ligfietsen (specifiek trikes bij paracycling) onder auspiciën van de UCI zullen zijn. Samengevat staat in dit antwoord een slap ***verhaal, dat het aan de nationale bonden ligt, dat er nog geen plannen in die richting zijn. Duidelijk is, dat de UCI nog altijd een gesloten universum is waar men niet verder over de rand wil kijken. Wie het allemaal zelf wil nalezen, kan terecht in dit topic op Facebook.

Vélomtek

Eerder dit jaar hadden we al eens een (niet helemaal correct, mea culpa) item over de Canadese velomobiel Vélomtek VX2. Intussen is op YouTube een filmpje over dit model verschenen.

Russische eigenbouw

Ook op YouTube staat dit filmpje van een uitgebreide testrit met een Russische velomobiel. Naar goed Russisch gebruik een exemplaar dat thuis gemaakt is met de voorhanden middelen. Meer foto's en info over de ontwikkeling van dit model zijn op dit Russische forum te vinden.

Beweegnorm

Hoewel een norm een afspraak is voor wat de getallen voorstellen, kan je er wel conclusies aan verbinden. De norm, hier, is om minimaal 150 minuten per week fysieke activiteiten te verrichten (waarom niet 140 of 160 minuten afgesproken? red.).
Dan blijkt dat mensen die voornamelijk fietsen 80% van de beweegnorm haalt. Verknochte automobilisten halen maar 7% de beweegnorm (vermoedelijk van en naar de auto lopen en wat wandelingen op kantoor). Openbaar vervoergebruikers halen in relatief hoge mate (48%) de beweegrichtlijn.
Een aanzienlijk deel van de 54% Nederlanders voldoet aan de richtlijn (daarnaast dragen andere activiteiten zoals sporten, huishoudelijke activiteiten en tuinieren bij aan de beweegrichtlijn).

Dan is de volgende openbaring geen verrassing voor mensen die op de fiets naar hun werk gaan.

Voorrang fietsers rotonde

Recent onderzoek naar de fietssteden top 100 door de Fietsersbond in 2018 heeft de discussie over de voorrangssituatie van fietsers op rotondes (in Tilburg) opnieuw doen oplaaien.
Argumenten voor fietsers voorrang:

  • Comfort: fietsers hoeven niet af te remmen en zijn zo sneller;
  • Uniformiteit: maakt het de situatie op rotondes overzichtelijker;
  • Geschiktheid: in de bebouwde kom is er lang niet altijd voldoende ruimte voor ‘fietsers uit de voorrang’ oplossing.

Argument tegen:

  • Veiligheid: doordat fietsers voorrang krijgen bij rotondes kunnen mogelijke conflictsituaties * ontstaan met rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer. Bij rotondes met fietsers in de voorrang wordt een groter beroep gedaan op de waakzaamheid van de automobilist.

* hoezo conflictsituatie? Er kan geen conflict zijn, de fietser heeft voorrang (bij die situatie). De automobilist is in overtreding, mocht hij de fietser geen voorrang verlenen (de gevolgen van een ongeluk zijn natuurlijk wel ernstig voor de fietser)!

Keistad (lig-)fietsfestival

Voor het tweede opeenvolgend jaar is er, zaterdag 5 oktober, een Keistad Fietsfestival in Amersfoort met workshops door TestKees (Fietsersbond / Vrije Vogel), een lezing over de aerobe en anaerobe tank, en allerlei andere fietsgerelateerde zaken.
Daarnaast verzorgt Treeker Treks een korte ligfietstocht voor aspirant ligfietsers. Waarvoor er tussen 10:30 en 12:00 uur een korte introductie van de ligfietstocht is. Ramsus en/of Freddy kunnen er meer van vertellen!

Toertochten

Dit weekend zijn er twee:

En dan ook nog even aandacht voor het weekend erna: het Herfststreffen!

Belgisch kampioenschap

Zondag, 6 oktober a.s., vindt op de wielerbaan van Antwerpen-Wilrijk het Belgisch kampioenschap plaats. Op de website van HPV België is de tussenstand over het gehele seizoen te zien.

Tot slot

...een slimme adverteerder, die schijnbaar probeert een fietspomp voor de ketting (tw) te verkopen...

Redactie

Reacties (7)

WimH

Er is niets nieuws onder de zon.

Op 22-12-13 schreef ik ook over dit zwaailicht. https://roeifietsen.blogspot.com/2013/12/jaaroverzicht-en-een-zwaailicht.html

Ondertussen ben ik alweer twee lampjes verder.

Ik heb nu een Lezyne Zecto Drive Max 250. https://youtu.be/-KshJRYM9Wc

WimH, 04 okt 2019 14:58

rowingvictor

De UCI maakt zich liever zorgen over de te hoog opgetrokken sokken van menig wedstrijdrijder.

link

rowingvictor, 04 okt 2019 16:08, bewerkt op 04 okt 2019 16:12

avatar

Toplicht? Ook wel kerstboomverlichting genoemd. Sinds jaar en dag verboden op de fiets. Vestig met kerstboomverlichting nooit de aandacht op jezelf, naar andere weggebruikers toe. Daar waar de ander naar toe kijkt, rijdt ie onwillekeurig op af.
Artikel 35 lid 6 RVV 1990: Er mogen niet meer lichten worden gevoerd op een fiets, door de bestuurder daarvan of door een achter de bestuurder gezeten passagier dan de in het tweede tot en met vijfde lid genoemde lichten.
Een zwaai- of toplicht staat niet genoemd.

PietV, 04 okt 2019 19:48, bewerkt op 04 okt 2019 19:50

MartiniusBerg

Piet Vis

In Nederland wat je dan ook zegt " een zwaai- of toplicht"genoemde lichten , staat dit wel in de Ned. wetgeving of niet ? Ik heb nu over dit licht wat 16 Led lichten en 6 verschillende standen heeft. Voor gebruiken alleen in nood situaties. Trouwens heeft deze Pureflare puck Led 2 standen met stille standen! Kan gewoon als licht gebruiken of als ekstra licht in nood situaties. Kan goed helpen als b.v. de batterij van de velomobiel stuk gaat og elders. Gelukken met de fietsritten.

Velomobile Facebook staat een goed artikel over dit Led licht genoemd van Alve Henricson Sweden:

Everyone:

If you copy the idea, remember it is for emergency use only. And the magnet has to be very strong.
In most countries, you are not allowed to have this kind of blinking lights on unless you are making works on the road, have to stop for emergency reasons or if there is an accident. I would use the emergency blinking yellow light if:
1- I have a puncture
2- There is too much snow on the road so that I only am able to ride very slow
3- There is a very heavy mist or snow smoke from passing lorries
4- I feel extremely exposed to dangerous roads where there are no alternative roads
5- I am riding slowly in, for example, a narrow tunnel
6- And similar

Martinius Berg/Noorwegen.

MartiniusBerg, 04 okt 2019 21:39, bewerkt op 04 okt 2019 22:08

avatar

De belangrijkste functies van verlichting in het verkeer is drieledig: 1. om te zien; 2. om gezien te worden; 3. om herkend te worden.

Herkenning door de medeweggebruiker is belangrijk en geeft een rustiger verkeersbeeld, zonder overdreven aandacht. Het gebruik van lichten staat omschreven in het RVV 1990. Voor fietsverlichting in artikel 35 RVV 1990.

En ja, ingevolge artikel artikel 28 RVV 1990 mogen bestuurders slechts geluidssignalen en knippersignalen geven ter afwending van dreigend gevaar. Dus ook in noodgevallen. De meest voor de hand liggende knippersignalen zijn de amberkleurige richtingaanwijzers rondom, indien aanwezig. Maar in noodgevallen kan ook een soort knipperend geel of amberkleurig licht worden gebruikt. Maar geen zwaai- of flitslichten. Daar zijn we het over eens.
Blauwe, gele en groene zwaai-, flits- of knipperlichtenst mogen alleen worden gebruikt in de aangewezen gevallen en/of voor bestuurders van aangewezen motorvoertuigen. Niet door fietsers.

De term "toplicht" komt uit het Binnenvaartpolitiereglement.

PietV, 05 okt 2019 04:58

WimH

Ieder dag fiets ik tegenwoordig weer 2x in het donker.
Een groot deel gaat via een N-weg met een maximum snelheid van 60km/u.
50% van de automobilisten rijdt echter te hard en daarvan rijdt een klein gedeelte zelfs meer dan 80 km/u (dit is een schatting).
Ik kom op deze weg per dag maximaal 4 mede-fietsers tegen/achterop.
Op dit soort wegen heb ik ook een knipperend toplicht aan. Regelmatig werd ik namelijk flink gesneden, rakelings gepasseerd en van de weg afgetoeterd. Sinds ik het knipperende toplicht voer, is dit soort voorvallen enorm afgenomen.
Ik ben al vaak ingehaald door politieagenten en ook kom ik ze tegen. De enige reactie die ik tot nu toe heb ontvangen is een opgestoken duim.
Uiteraard zal ik een boete gewoon betalen, want ik weet dat het niet mag. Toch kies ik voor mijn veiligheid en ik geloof niet dat ik nou de aandacht afleid van de andere niet-aanwezige fietsers.

WimH, 10 okt 2019 06:31, bewerkt op 10 okt 2019 06:32

avatar

Wim,

Ben het met je eens. Zeker op smallere wegen zonder fietspaden en grote snelheidsverschillen. Dan mogen knippersignalen worden gevoerd op fietsen ter afwending van dreigend gevaar. Ook in lange, matig verlichte, tunnels.
De beste kleur knipperlicht is amberkleurig. De attentiekleur in ons verkeer. Wettelijk staat geel in de wet, maar waar geel staat wordt amberkleurig gebruikt. In de volksmond "oranje" genoemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Amber_(kleur)

Het voorbeeld met het oplaadbare Roadflare LED baken is overkill aan aandacht. https://www.youtube.com/watch?v=M83upT9hAFk
Voor pech stilstaand op een donkere weg zonder verlichting is een ander verhaal. Dan voer je geen verlichting op je fiets.

Het gaat niet om de aandacht af te leiden, maar de aandacht extra op jou voertuig te vestigen met "kerstboomverlichting". Daar waar men naar kijkt, stuurt men onwillekeurig naar toe.

PietV, 10 okt 2019 08:49, bewerkt op 10 okt 2019 08:52