Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2019: (Wereld)records en tranen

Gepubliceerd op 14 september 2019 07:34, bijgewerkt op 14 september 2019 07:37 (681 keer bekeken) 0Reacties

Voor het eerst deze week is het echt warm in Battle Mountain. De thermometer geeft meer dan dertig graden Celsius aan. Dat is meestal een goed teken, zeker als de wind blijft liggen. Ideale omstandigheden voor records, die vanavond ook worden verbroken. Afgewisseld met tranen.

Groot verdriet bij het Human Power Team.

Groot verdriet bij het Human Power Team.

De tranen komen voornamelijk van het Human Power Team. De run van Jennifer Breet gaat prima, al haalt ze net niet haar persoonlijk record. Twee heats later zou Rosa als eerste moeten starten. Maar ze valt twee keer bij de start en moet haar kans voorbij laten gaan. Dat terwijl Rosa in topvorm is en alles op alles wilde zetten om vanavond de Fransen terug te pakken. Het ongeloof bij het team is groot. Starten was nooit een echt probleem, de hele week gaat het goed. Uitgerekend vandaag gaat het fout. Wellicht is de druk net te groot.

De tegenslag is des te groter als blijkt dat Ilona Peltier haar wereldrecord aanscherpt tot 126,51 km/u. Tot overmaat van ramp gaat ook de Italiaanse Vittoria Spada sneller dan Rosa, Vittoria haalt 123,89 km/u. Van de snelste vrouw van de wereld op maandag, is ze nu al twee plaatsen gezakt. Hoe dat kan is een grote vraag bij het team.

Ellen van Vugt weet het gelijk: zij rijdt een nieuw persoonlijk record.

Ellen van Vugt weet het gelijk: zij rijdt een nieuw persoonlijk record.

Nederlands succes komt deze keer van Ellen van Vugt. Als ze uit de fiets komt spreekt haar gezicht boekdelen. Zij heeft haar persoonlijk record weten te verbeteren tot 115,94 km/u. Terechte blijdschap bij Hans en Ellen, ze hebben het doel gehaald. Ook Andrea Gallo verbetert zijn snelste tijd. Maar de 136,49 km/u is nét niet genoeg om Fabien Canal te snel af te zijn. Bij het vangteam stromen dan ook enkele tranen, die later wel worden omgezet in blijdschap over de goede resultaten.

Een nieuw wereldrecord komt van Yasmin Tredell, zij verbetert het vrouwen multitrackrecord fors tot 90,8 km/u. Na alle tegenslag van het team uit Liverpool is dit een hele mooie opsteker. Een ander record dat uit de boeken wordt gereden is het tandemrecord dat al een paar jaar op naam van Larry Lem staat. De Titan van Toronto haalt met Calvin en Evan als piloot 107,3 km/u en dat met een nog steeds niet afgewerkte kap.

De hele week werd al gehint dat vrijdag wellicht de beste avond zou worden. Met alle hoge snelheden die zijn behaald lijkt die voorspelling uitgekomen te zijn. En dat op vrijdag de dertiende, die voor het Human Power Team wel een absolute ongeluksdag is geworden. Er zijn nu nog maar mogelijkheden te gaan. Maar dit is nu al de meest spannende World Human Powered Speed Challenge sinds tijden.

Redactie

Reacties (0)