Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 28 juni 2019 13:00 (2287 keer bekeken) 5Reacties

Mobieltjes, allure, posters, RITP/CV, Nandax, luchthapper, vakantie, FAW, dijk, tot slot

Fietsen en mobieltjes

Vanaf maandag 1 juli mag, tijdens het fietsen, het mobieltje niet meer met de hand vastgehouden worden. Het boetebedrag hiervoor bedraagt maar liefst € 95.
Het mobieltje mag, op de fiets vastgeklemd, wel gebruikt worden (bijvoorbeeld bij het gebruik van een navigatie-app), maar bedienen moet stilstaand gebeuren.
Het gebruik van een mobieltje in een velomobiel is voor de controlerende macht wat moeilijker te overzien…

Mag je tijdens het fietsen foto's maken met een smartphone?

Mag je dan wel foto's maken tijdens het fietsen met je smartphone?


Nederlandse allure

In de provincie Antwerpen legt een fietspad aan van bruinrode asfalt, 4 meter breedte en midden- en kantmarkering op maat van de fiets: de ‘fietsostrade’.
Er zijn al heel wat lovende reacties op sociale media van eerste (stiekeme) gebruikers. Terzijde: De ‘look & feel’ van deze nieuwe fietsverbinding doet erg Nederlands aan. Geen wonder dat Fietsberaad Vlaanderen de komende jaren een enorme groei van het fietsverkeer verwacht met deze fraaie fietsostrade's.

In Engeland zijn ze nog niet zo ver. Daar zijn ze er achter gekomen dat geverfde 'fietspaden' verspilling van geld zijn ('Nederlands', The Guardian laat 'vertalen' niet toe).
'De overheid heeft honderden miljoenen ponden verspild aan zinloze witte lijnen op drukke wegen en ze fietspaden genoemd, volgens de Britse Britain’s cycling and walking commissioners, en deze paden doen niets om mensen zich veiliger te voelen op een fiets.'

Posters

De Britse Guardian heeft 'een halve eeuw posters', uit Amsterdam, online gezet onder de titel: 'Ik denk dus ik fiets'.
Ja, ook in Nederland ging het niet vanzelf.

A Race in the Park / Cycle Vision

Net over de grens vindt dit weekend A Race in the Park / Cycle Vision plaats in het Racepark / Funpark Meppen.
Kom ook kijken!
Een, voornamelijk natte, impressie van twee jaar geleden. Het weer zal dit jaar beter zijn (is beloofd), misschien wel een beetje teveel van het goede.

Nandax 3

Er is weer een promotievideo van de HPV World Championships - France 2019 waarin het begrip 'velo couché' duidelijk in beeld komt.
En? Heeft iedereen zich al ingeschreven voor de races?

Luchtinlaat Milan

Dan wil een luchtinlaat bouwen op het stuwpunt van een Milan. Nu kan je dat wel bedenken, maar er komt een punt waarop je dat gat er in moet zagen: een point-of-no-return. Dan slaat zich daar professioneel doorheen.
Overigens worden de Duitse Milan's uitgerust met een NACA net voor het instapgat, bij de Canadese Milan's is het instapgat de NACA (fb).

Gezinsvakantie

Vorige week werd bekend dat de Armadillo van Velove in de prijzen was gevallen als cargo-bike. Maar je kunt 'm dus blijkbaar ook als een soort van camper gebruiken en er met je hele (of in ieder geval je halve) gezin mee op vakantie gaan!

Ombouw

Larry Ploetz is een Amerikaanse pensionado, die niet achter de geraniums is gaan zitten. Je kunt bij hem terecht voor reparaties aan je fiets of je PC. En wat hij nog aan tijd over heeft, besteedt hij aan projecten als de ombouw van een FAW (Nr. 4!) naar voorwielaandrijving.

Markerwaarddijk / Houtribdijk open

Vanaf vandaag is de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen weer open (als het niet stuift!).

Tot slot

Iemand stond op de bus te wachten, toen er iets bijzonders (fb) aan kwam zeilen. Ja, klopt, deze wegpiraat is geen HPV. Maar wellicht kan de één of andere velomobielbouwer dit als bron van inspiratie gebruiken voor een volgend model? Sponsoring door Iglo zou tot de mogelijkheden moeten behoren.

Redactie

Reacties (5)

avatar

Ook foto's mag je dus niet meer maken met je smartphone terwijl je fietst. Je mag het ding iig niet vasthouden.

peter2807, 28 jun 2019 15:55

TeJayLigFts

Snap ik, maar als ik mijn fototoestel pak, is het wel toegestaan. Probeer dat maar eens uit te leggen.

TeJayLigFts, 28 jun 2019 18:36

CV

Waar halen jullie vandaan dat het bedienen ook verboden wordt?

Wat ik er van kan vinden is dat artikel 61a van het RVV1990 gewijzigd wordt naar;

Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel
elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of
informatieverwerking vast te houden. Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in
elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.

Daar gaat het dus over vasthouden; niet over bedienen.

CV, 28 jun 2019 19:43

avatar

Ook een fototoestel vasthouden als bestuurder is niet toegestaan. Dat hoeft niet uitgelegd te worden. Het bedienen strafbaar stellen is de volgende stap.

PietV, 29 jun 2019 08:49, bewerkt op 29 jun 2019 08:52

jzwaard

De Belgische fietsostrades zijn zeker een welkome verbetering. Maar er is nog wel ruimte voor verbetering willen ze er een echte strade van maken (autostrade is Vlaams voor wat we in Nederland een snelweg noemen).
Zelf maak ik in mijn woonwerkverkeer Breda-Antwerpen vv deels gebruik van de fietsostrade F14. Deze loopt een heel stuk parallel aan een spoorbaan. Een fijn strak en breed aangelegd fietspad. Echter er zijn nogal wat wegen die dit fietspad kruisen om het spoor over te steken. En bij geen van die kruisingen heb je op de fietsostrade voorrang.
Geeft mij nog niet echt een snelweg/strade gevoel.

jzwaard, 30 jun 2019 10:10