Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 24 mei 2019 13:00 (3855 keer bekeken) 4Reacties

België, historie, fietsambassadeurs, vet, bungee, SPEZI, omrijden, schatten, liefde, ontwikkeling, dagopvang, zot, 30, Ian Sims

Wetgeving velomobielen in België

Niet bepaald t.b.v. velomobielen, maar heel wat ligfietsers rijden er nu eenmaal mee.
Op 31 mei a.s. gaat de nieuwe wet in met de volgende strekking:

  • Art. 2. Artikel 2.15.1. van hetzelfde koninklijk besluit wordt aangevuld met een lid, luidende:
    "Drie- en vierwielers die een breedte hebben van maximum 1 meter worden gelijkgesteld met fietsen.".

M.a.w. je hoort vanaf 1 juni in België verplicht op het fietspad te rijden, en niet zoals in Nederland waar de grens op 75 cm ligt (waar je mag kiezen, als de velomobiel breder is dan die 75 cm *, of je fietspad dan wel de weg neemt).
Wel heeft deze wet dan weer voordelen:

  • je mag tegen de richting in een éénrichtingsstraat (onderbord M2) fietsen;
  • in voetgangerszones fietsen, aangeduid met een verkeersbord F103;
  • op voorbehouden wegen fietsen, aangeduid met een verkeersbord F99a en F99b.

* tegenwoordig zijn er velomobielen die smaller zijn dan die 75 cm!

Onderwerp is gemaakt m.b.v. dit Facebookbericht (Bart Vandersteen).

Dus rijders bij het Grenslandtreffen, let op als je vanuit of via België naar Limburg reist! De route van de Grenslandrit voert overigens niet over Belgisch grondgebied.

Historie

Het is altijd interessant om iets te weten over de historie van ligfietsen, ook al is dit bericht voornamelijk met een Amerikaanse bril geschreven. Niet helemaal natuurlijk, de start is bij Charles Mochet.

Fietsambassadeur (1)

Joost is officieel benoemd tot fietsambassadeur binnen zijn organisatie (Waterschap Rivierenland). En waarom? Joost fietst al tien jaar dagelijks negentwintig kilometer heen en negentwintig kilometer terug door wind en weer. In de winter beschut in zijn gele velomobiel ligfiets en in de zomer wat luchtiger op een racefiets.
Proficiat!
À propos: afgelopen donderdag was het Fiets naar je Werk Dag (fb)!

Fietsambassadeur (2)

Maar blijkbaar bestaan er verschillende soorten fietsambassadeurs. In dit artikel staat dat er 13 fietsambassadeurs zijn, waarbij Joost en zijn werkgever niet worden genoemd.
Zouden we nu kunnen stellen dat het begrip aan inflatie onderhevig is? Misschien wel, maar daar hoeven we niet rouwig om te zijn: hoe meer fietsambassadeurs, hoe liever! En zijn we eigenlijk niet allemaal een beetje ambassadeur, als we de auto laten staan en hiervoor de fiets gebruiken?

Grafkaarsvet

Jeroen vond dat het tijd is om zijn ligfiets een grote onderhoudsbeurt te geven: smeren, vervangen van de kettingbuis, enzovoort.
Het smeren gebeurt met het kaarsvet van een graflicht. Daar werden wij even stil van.

Bungee-koordjes

Tony moest zijn bungee-koordjes (fb) van zijn racekap vervangen. Voorlopig zit hij niet zonder koordjes.

SPEZI

Wie vergeten heeft regelmatig de eerder door ons aangeleverde zoekopdracht te gebruiken, die heeft wellicht deze bijdrage van Velo-Ads (aka John Williams) gemist.

Omrijden

De afsluiting van de Afsluitdijk heeft zelfs in Utrecht gevolgen. In Groningen heeft deze redacteur zo'n bord nog niet gezien (terwijl het veel verder weg is).

Schatten

Adam schat vooraf dat het net gaat. Gelukkig benadert hij de over het fietspad liggende boom (fb) voorzichtig.

Heel veel liefde…

…nodig.
Op Marktplaats is momenteel een 'velomobiel als opknapper' te koop. 'Met een beetje liefde en wat vervangende slijtonderdelen heb je straks weer een flitsende velomobiel voor een fractie van de nieuwprijs.'

Vooruitgang

Wat in al die jaren, een eeuw, bereikt hebben (fb).

Dagopvang

Danny had zich aangeboden om op te passen. Maar ja, om maar te blijven zitten (luisteren naar het gebrabbel)…
Op 'zullen we gaan fietsen' wordt enthousiast gereageerd. Het kan niet gek genoeg gaan. Gelukkig zijn er ook pauzes ingelast!
Let ook op de bloopers, en...

Don't try this at home (or outside)!

Zot

Hans rijdt met zijn Quest de kruising over, als er uit tegenovergestelde richting ook fietsers komen. Wat er daarna gebeurt… (na 3:25 min).

30

Onlangs werd bekend, dat de RAI (Rijwiel en Automobiel Industrie) vereniging voorstander is van het verlagen van de snelheid naar 30 km/u binnen de bebouwde kom. Het moge geen verrassing zijn, dat fietsers hier intussen positief op reageren, terwijl automobilisten het maar niks vinden.

Ian Sims overleden

Helaas bereikte ons deze week weer een overlijdensbericht. Ian Sims, de grondlegger van Greenspeed, heeft zijn lange strijd tegen kanker verloren.

We laten zijn zoon aan het woord (fb).

Andere bijdragen over het leven en overlijden van Ian Sims zijn o.a. te vinden bij Bentrider Online en bij Laidback Bike Report op Facebook.

Redactie

Reacties (4)

avatar

Antwoord van de fietsersbond:
dag Yannick, hierbij het antwoord: Artikel 9.1.2. 1° blijft gelukkig ongewijzigd: "De drie- en vierwielers zonder motor waarvan de breedte, lading inbegrepen, minder is dan 1 meter, mogen eveneens het fietspad volgen."

Ook als die gelijkgesteld worden met fietsen mogen ze het fietspad volgen, maar moeten dus niet.

Ares, 25 mei 2019 06:01

avatar

Ik heb het nieuws van de Fietsersbond gelezen. Daarin wordt gesteld dat 3 en 4 wielige fietsen met een maximum breedte van 1 meter als fietsen worden gezien en het recht krijgen om van fietspaden gebruik te mogen maken. Het recht om gebruikt te mogen maken is heel wat anders dan de verplichting te moeten maken. Van een verplichting is geen sprake. https://www.fietsersbond.be/nieuws/wat-verandert-er-vanaf-315-voor-de-fietser

PietV, 25 mei 2019 10:34

JoostC

Dank voor de aandacht! WE proberen fietsen te promoten en hebben alle voorzieningen daarvoor inmiddels netjes op orde. Ook voor gasten inclusief handdoekenservice en shampoo!

Mocht je meer informatie willen over wat wij allemaal gedaan hebben of nog gaan doen, schroom niet mij te benaderen. Of kom gewoon bij ons werken en fiets lekker naar Tiel, check dan onze website: https://www.werkenbijwaterschaprivierenland.nl/

Die andere fietsambassadeurs draaien inderdaad mee in een rijksprogramma en het gaat ook om grote werkgevers in grote sectoren. Bij één zo'n bedrijf/instelling werken al minimaal 4-5 keer zoveel mensen als bij ons waterschap of als alle waterschappen (21) bij elkaar.Maar inderdaad, hoe meer fietsambassadeurs hoe beter!

Voorlopig nog wel de enigste velomobilist op mijn werk, naast nog één andere M5 ligfietster.

JoostC, 28 mei 2019 09:54, bewerkt op 28 mei 2019 10:05

MarkCox

Inmiddels is bevestigd door de FOD mobiliteit dat 3- en 4-wielers nog altijd de keuze hebben tussen rijbaan en fietspad in België. De wetswijziging had niet de bedoeling dit te beperken. Zie deze post op het ligfietsforum.

MarkCox, 03 jun 2019 16:11