Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 19 april 2019 13:00 (3382 keer bekeken) 3Reacties

Fietssnelwegentest, SPEZI, Wilrijk, autofiets, eerste Alpha 7, geschiedenis, velomobielquiz(en), oorlog op het fietspad, snelheidsadvies fietsers, hoog, track, Paastreffen

Fietssnelwegentest

De ANWB heeft een aantal fietssnelwegen getest, en er zijn nog veel verbeterpunten, zoals: slechte bewegwijzering, gevaarlijke kruisingen, onverlichte stukken of onhandige obstakels op het fietspad.

Nu blijkt dat er in het najaar van 2018, t.o.v. 2015, meer fietsers op de snelfietsroutes rijden, en wel bijna 30 % meer (in Gelderland, wel te verstaan).

SPEZI

De Spezialradmesse SPEZI vindt plaats op 27 en 28 april bij de Stadthalle van Germersheim (D).

  • Waterstof
    Trapondersteuning wordt momenteel gedaan alleen met accu's, maar is waterstof als leverancier van elektrische energie een oplossing? Op de Spezi wordt een Pedelec-batterij met een waterstoftank en brandstofcel (en uiteraard accu's) (fb) gepresenteerd. Het neemt niet meer ruimte in dan een conventionele Pedelec-batterij. Zie ook dit bericht over Fraunhofer.

  • Dijker D
    Er wordt een raadselachtige vierwieler uit Nederland gepresenteerd: Dijker D (fb). Raadselachtig, omdat we er verder niets over konden vinden dan de mededeling op Spezialradmesse SPEZI. Totdat Gideon ons via Facebook op het spoor bracht van MyShelter.
    Het is zelfdragende, lichtgewicht semi-open velomobiel op vier wielen met aandrijving welke geïntegreerd in de vlakke sandwichbodem (deels carbon): het chassis. De lineaire pedaalriemaandrijving gebeurt met de rechtervoet voor het rechter achterwiel en met de linkervoet voor het linker achterwiel. Je beweegt de pedalen van voor naar achter, en vice versa. De pedalen rollen over de sandwichbodem. De overbrenging is variabel en vereist derailleur noch naafversnelling. Om te remmen duw je op het ronde stuurtje.
    Een heel interessant concept!

Wilrijk

Edward heeft een aantal video's gemaakt van de openingswedstrijd in Wilrijk.

Autofiets

In Gent rijdt een fietsgevaarte rond met plaats voor vier mensen: de autofiets.
“Het voertuig is geen fiets, maar valt onder de categorie van de ‘rijwielen’. Dat wil zeggen dat het niet sneller gaat dan 25km/u, een beetje zoals een gocart of een bierfiets”, legt schepen (wethouder, red.) Filip Watteeuw (Groen) uit. […] “We kunnen er als stad niet tegen optreden.”

Op de basis van de QuattroCycle is een omhulsel gebouwd, en is verder uitgerust met twee elektromotoren voor de trapondersteuning.

Eerste Alpha 7

De eerste van een proefserie Alpha 7's (fb) heeft intussen de fabriek in Roemenië verlaten. Voordat de daadwerkelijke productie van dit model op gang wordt gebracht, zullen de fietsen uit deze serie stevig aan de tand worden gevoeld. Hiermee hoopt men het productiemodel een goede inenting tegen kinderziektes mee te kunnen geven.

Stukje geschiedenis

De échte die hard ICE-fan kan hier zijn hart ophalen: Gary Solomon, van de Laidback Bike Report, plaatste onlangs deze presentatie over (onbekende aspecten van) de geschiedenis van ICE op Youtube. Als je een uurtje over hebt kun je er eens voor gaan zitten om je algemene kennis over ligfietsen weer een stukje uit te breiden.

Velomobielquiz(en)

En over kennis gesproken: Mooi geel kwam eind vorige week in zijn blog op de proppen met een velomobielkennisquizvoor familie en vrienden. Mochten familie en vrienden niet veel van die velomobielkennisquiz bakken, wat niet geheel onaannemelijk is, dan hebben ze in ieder geval weer een leuk Scrabble-woord geleerd...

Amper 1 of 2 dagen later verscheen deze Engelstalige variant op internet, voor wie ook familie of vrienden heeft die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

Oorlog op het fietspad

Het fietspad wordt door een 'hallucinant' aantal verschillende voertuigen bereden. In Amsterdam is de snorfietser al verbannen naar de rijbaan en desondanks is het razend druk op het fietspad. Ook buiten de stad.
De ligfietser komt maar één keer voor in het verhaal, en dan nog wel in de verleden tijd…

Fietsers zien zo’n snelheidsadvies wel zitten

Nou dachten we dat fietsers allemaal eigenheimers waren, en zich niets aantrekken van snelheden.
Maar het blijkt toch iets anders te liggen.
De adviessnelheid stelt de fietser in staat om het volgende verkeerslicht met groen te passeren, zonder te moeten stoppen voor rood licht. De groene golf!

Niet te laag

Je krijgt zo in elk geval niet het verwijt dat je veel te laag bent en er een vlaggetje op moet.

Track 'Vijgen na Pasen'

Wie mee wilt doen met Vijgen na Pasen (op Paasmaandag), kan de route al downloaden!

Paastreffen XX

In dit lange paasweekend vindt het illustere Paastreffen plaats. Wij wensen een ieder een geweldig paasweekend. Aan het weer zal het niet liggen (denk even terug aan het vorige weekend: brr)!

Redactie

Reacties (3)

CV

Die foto van de groene golf in Leiden laat een stuk minachting richting fietsers zien; de fietsstrook, strak tegen de rijbaan, is uitgevoerd in klinkers, de rijbaan in asfalt. Zwaar gemotoriseerd vervoer gaat vervolgens er voor zorgen dat de klinkers op de overgang gaan verzakken, waarmee het alleen maar nog gevaarlijker voor fietsers wordt.

Begin eens met een goede basis; asfalt of beton als oppervlak.

Als je daar in de streetview terug in de tijd gaat kun je zien dat ze het fietspad gedowngrade hebben; in het verleden was het wel asfalt. Ofwel; Leiden verdient hier negatieve aandacht voor het bewust verslechteren van het wegdek voor fietsers.

CV, 19 apr 2019 14:50, bewerkt op 19 apr 2019 14:53

hanzdaniel

ik weet niets over de dijker
maar wat te denken van dit trapautootje van nederlandse makelij
https://www.conam.info/historie/fabrikanten-autos-en-motorfietsen/fabrikanten-beschrijvingen/521-story

groets hanz

hanzdaniel, 23 apr 2019 13:06

TeJayLigFts

Leuk, Hanz!

TeJayLigFts, 23 apr 2019 21:06