Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 15 februari 2019 13:00, bijgewerkt op 16 februari 2019 08:49 (3402 keer bekeken) 9Reacties

Limieten, Flater, Greenmachine, ijsblokjes, tank, te breed, vierwieler, hout, tot slot

Maximum snelheid overschrijden?

Mag je als fietser de maximum snelheid overschrijden? Eh, nee!
Dus op het woonerf maximaal 15 km/uur, in het 30 km gebied dus maximaal dertig, een bij 50 km…
Alleen de kans dat gecontroleerd wordt, is… nihil.
Alleen bij excessen wordt er bekeurd op art. 5 van de Wegenverkeerswet: gevaarlijk rijgedrag.

Guust

Hier een staaltje van een energieke velomobilist (fb).
Voor wie Guust Flater niet kent, en anders hier.

Wielkasten legen

Wij hebben, vingers gekruist, de sneeuw weer gehad, zeker komend weekend.
Ole Fredrik hoorde wat geluiden in zijn Quattrovelo die er niet hoorde te zijn, en dacht er het ergste van. Bleek dat de wielkasten vol met ijs (fb) was dat los kwam. Nadat alles verwijderd was, reed het weer rustiger, en kon hij de bochten ook weer halen.
Ook bij ons, in de lage landen, moet je af en toe kijken of wij niet te veel modder verzameld hebben in de dichte wielkasten.

Wankpanzer

Dat hebben we ook even moeten opzoeken. Een wankpanzer is een zinloos grote auto met meer vermogen dan goed is (voor iemand met een minderwaardigheidscomplex of een kleine je-weet-wel...).
En laten we niet vergeten, die velomobielen zijn ook zo breed!

Te breed voor fietspad

We gaan hier dus nog even op door.
Bezorgdiensten die hun pakjes met een vrachtfiets vervoeren, kinderdagverblijven die hun kinderen met bakfietsen ophalen en versproducten die met een fietsaanhanger worden bezorgd. De laatste jaren verschijnen op fietspaden in de stad steeds meer voertuigen die sneller en vooral breder zijn dan de 'normale' fiets. Toch ontbreekt het op sommige punten aan duidelijke regelgeving.
Pfff, de velomobiel en trike worden niet met name(n) genoemd!

Greenmachine Jubilee

Greenmachine Jubilee

Bij Flevò International, distributeur van Flevobikes in Duitsland, kan je een speciale editie van de GreenMachine genaamd "Jubilee" aanschaffen ter gelegenheid van hun tiende verjaardag. De oplage is gelimiteerd tot een maximum van 20 stuks en heeft niet alleen een felgroene accenten maar ook speciale functies.
In Dronten bij FlevoBikes kan je alleen kiezen uit rood-oranje en zwart.
Opmerkelijk zijn de carboncomposiet wielen die zijn verfijnd met een groene metallic lak, een groen geanodiseerd stuur en een groene zitplaat.
De uitrusting, die op wens gemodificeerd kan worden, bevat de volgende details: hydraulische rem Magura MT5, grote 180 mm remschijf voor, achter trommelrem, bergverzet, eenzijdige voorwielophanging (aluminium MONOFORK), luchtvering KS-562, FLEVÒ gereedschaptas achter het zitje. De totaalprijs € 4995 - ongeveer € 300 goedkoper dan de catalogusprijs. Beschikbaar in alle maten en stoelvarianten, zolang de voorraad strekt. Info bij Flevò.

4-wieler

Evol Motion komt met een nieuwe vierwieler naar de SPEZI. Het bedrijf en product zijn zo nieuw, dat er op de website nog niet veel te zien is. Het enige wat we momenteel over dit schijnbaar Franse project kunnen vinden, is een vermelding en een afbeelding bij de deelnemersinfo op de website van de SPEZI. Wordt vervolgd…

Hout

Lothar Ko maakt hele mooie dingen met hout, waaronder trikes (fb).

Tot slot

...heeft Jan Trenson op YouTube heel mooi uitgelegd wat een velomobiel nou eigenlijk is. Dus mocht je er als velomobilist een beetje moe van worden, dat je steeds weer opnieuw moet uitleggen met wat voor een fiets je nou eigenlijk onderweg bent, dan kun je vanaf nu naar dit filmpje verwijzen!

Redactie

Reacties (9)

avatar

Wat het Franse project betreft dat te zien is op de Website van de SPEZI, zijn meer details terug te vinden op het Franse ligfietsforum : link

Bietrume, 15 feb 2019 13:31

nvanderwal

Als ik vermoed dat de wielkasten van mijn velomobiel vol met zand en aangekoekte modder zitten en een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, dan rijd ik herhaaldelijk door wat grote plassen. Schoon!

nvanderwal, 15 feb 2019 17:32

avatar

Aanvulling op de maximum snelheid: de borden met 50 erop zijn geen zoneborden en gelden daarom tot de eerstvolgende zijweg. Voor motorvoertuigen en dergelijke geldt een maximum snelheid van 50 km/uur voor de hele bebouwde kom, dus ook na de eerstvolgende zijweg. Voor fietsers geldt dat echter niet, en dus kan een fietser na de eerstvolgende zijweg niet bekeurd worden voor het overtreden van de maximum anelheid.
Bij een maximum snelheid van 30 km/uur wordt meestal aangegeven dat het voor een zone geldt, en dan geldt dat voorbij de eerstvolgende zijweg ook voor fietsers.

mango34, 15 feb 2019 20:10

TeJayLigFts

Tot slot: nieuwe link gemaakt naar 'wat is een velomobiel nou eigenlijk' (oude video was verwijderd door Jan).

TeJayLigFts, 16 feb 2019 08:50

avatar

Aanvulling op de maximumsnelheid:
De maximumsnelheid kan worden geregeld door een gedragsregel in paragraaf 8 RVV 1990. Daarin worden fietser niet genoemd. Wel worden de fietsers genoemd in de gedragsregel van artikel 45 van het RVV 1990 in de paragraaf Erven. Bestuurders mogen binnen een erf niet sneller rijden dan 15 km/h.

Of de maximumsnelheid wordt geregeld door een verkeersteken (borden).
Artikel 62 RVV 1990: Weggebruikers zijn verplicht gevolg te geven aan de verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden. Dus het A1 geldt ook voor fietsers. Of op dat (zone)bord b.v. 15, 30 of 50 staat maakt geen verschil. Die plicht geldt voor alle weggebruikers.
Al vele jaren staat bij het binnen komen van een bebouwde kom alleen het bord H1 (bebouwde kom) en daarbij geen bord A1 (50) meer. Bestuurders zijn dan gehouden aan de gedragsregels van paragraaf 8 RVV 1990. Het bord 50 is tegenstrijdig, omdat verkeerstekens boven gedragsregels gaan en verwarring sticht.

PietV, 16 feb 2019 10:13

teuben

Gezond verstand gaat boven verkeersregels.

Chris Teuben, 16 feb 2019 13:08

avatar

Met gezond verstand loop je een groot risico in het verkeer. Gezond verstand is aan culturele invloeden onderhevig en erg vaag. Kennis van basis verkeersregels in combinatie met praktische ervaring is veel belangrijker dan "gezond verstand". Heb beroepshalve jarenlange ervaringen opgedaan dat "gezond verstand" fout ging

PietV, 16 feb 2019 16:13, bewerkt op 16 feb 2019 16:14

avatar

Waarom zou je je ook in een voetgangers gebied met een fiets/velomobiel moeten misdragen door toch sneller te willen rijden ? Zeker velomobielen en trikes kunnen zo langzaam als ze willen zonder om te vallen en in zo'n gebied ben je overduidelijk te gast. Het is al mooi dat je er mag fietsen, op veel plaatsen mag dat niet en dan moet je maar afwachten wat ze van stapvoets rijden met een velo vinden. "afstappen" gaat niet. Duwen natuurlijk wel maar dat hoeven de handhavers niet te weten :-)

BOW, 16 feb 2019 20:29

avatar

Maximum snelheid:
30 en 50 haal ik binnen de bebouwde kom vaak niet. Ook niet met mijn Velomobiel. Maar je mag ook minder hard dan het maximum. Al zijn veel automobilisten daar niet zo van gecharmeerd.
Wel een klein puntje waar ik nog nooit opmerkingen over mijn snelheid heb gehad. In de ochtend rijd ik op een 60 km-weg en in de afdaling rijd ik steevast rond de 68 km/h. Soms moet ik remmen voor een automobilist die de 60 aanhoudt, maar vaak krijg ik een reactie in de trant van je hoort hier niet dus toeter ik je aan de kant.
En met het gezonde verstand van mij blijf ik daar fietsen, want het naastliggende fietspad heeft een S-bocht die ik boven de 45 km/h niet kan nemen.

Nico-on-trike, 21 feb 2019 12:49