Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 25 januari 2019 13:00, bijgewerkt op 27 januari 2019 08:26 (2970 keer bekeken) 8Reacties

Circulair, winterklaar, klein schijfremmetje, PING, After7, ambivalent, wereldfietsers, NVT, ongevallen in de media

Circulaire economie

Circulaire economie gaat over de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen. Nou schijnen we dat beter te doen dan verwacht. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft dit in kaart gebracht.
Maar wat wordt er met de, toch milieuvriendelijke velomobielen (deels opgebouwd uit composieten) gedaan? Composieten kunnen na de gebruiksfase niet gerecycled worden omdat het een sandwichmateriaal is. Ai!
Maar door het gebruik van kort-cyclische hernieuwbare grondstoffen en de mogelijkheid om het materiaal door verbranding in groene stroom om te zetten, draagt het aanzienlijk bij aan de circulaire economie (horen we hier reclame-alarmbellen rinkelen?).

Winterklaar

Goed, we zijn een beetje traag, maar de vorst en de sneeuw heeft eindelijk toegeslagen. Hoe vertroetel je je fiets in dit winterweer?

Schijfremmetje!

Ook een schijfrem kan gedesignd worden, blijkt maar weer eens. Of is dit een overkill (fb)?

PING

Na Brussel gaat ook Amsterdam pingen. En nee, dit pingen heeft niets te maken met 'kijken' of een IP-adres op het computernetwerk wel reageert.
Nee, met dit pingen, een soort extra 'bel' of knop, kan je een melding maken wat je onderweg dwarszit (kuil op fietspad, obstakel op je weg, enzovoort). Bij een 'ping' wordt je locatie via Bluetooth verzonden naar je smartphone(-app).
Nog even wachten: in maart gaat dit systeem in de lucht.

After7

Heeft iemand al de Alpha7 al in het wild gezien? Nee, dat is onmogelijk. De eerste Alpha 7 (fb) is van de week uit de mal gekomen.
Dit is al weer een nieuw ontwerp van Daniel: de After7 (fb). Naar verluidt langer dan de Milan GT of de Quest, maar wel met dichte wielkasten, want de wielbroek bij de Alpha 7 stond hem niet aan. De breedte is 78 cm, waarmee deze velomobiel voldoet aan wetgeving voor bakfietsen (hoef je niet met je velomobiel op het fietspad te fietsen, tenzij het uitdrukkelijk verboden wordt om anders dan op het fietspad te fietsen).

Ambivalente fiets

Je kan er mee rondfietsen als met een standaard tweewieler. Maar in een handomdraai verander je deze fiets in een kratfiets (fb), met extra ruimte voor je spullen.

Wereldfietsbeurs in Ede

Zondag 27 januari vindt de Wereldfietsbeurs in Ede plaats. Openingstijden : 10.00-17.00 uur.
Locatie: De Fietser, Akulaan 2 (voor navigatie Badweg), 6717 XN Ede.
De Fietser ligt op loopafstand van station Ede-Wageningen. Ede is niet ver van het geografisch middelpunt van ons land. Kom gerust op een mooie fiets, want er is een bewaakte fietsenstalling. Waarschuwing, neem contant geld mee (bij de kassa kan alleen met contant geld betaald worden).

Noordelijke Velomobiel Tocht

Het was windstil, licht bewolkt, maar wel koud, toen afgelopen zondag de Noordelijke Velomobiel Tocht werd verreden. Een tocht, kort gezegd, van Groningen (stad) naar de Waddenzee en weer terug, zo'n 80 km.
Matthijs en David ('Nederlands') hebben er een verslag over geschreven, en een onzer redacteuren maakte foto's (maar maakte de tocht niet af). De start in een 360 graden video van Marten.

Ongevallen in de media

Nieuwssite De Correspondent is enige tijd geleden gestart met 'Het Ongeluk'. Het doel van deze site is het krijgen van begrip over hoe we via media met elkaar praten over het verkeersleed in onze samenleving. Je kunt zelf hier berichten over ongevallen aan bijdragen.

Tot slot

Wil je lekker een stukje gaan fietsen, is je fiets bezet (twitter)!

Redactie

Reacties (8)

Bobslee

Weer een nieuw ontwerp van Daniel Fenn, mooi allemaal, maar waar blijft de doorontwikkeling van de vierwieler? Ik zit zelf echt niet te wachten op weer een supersnelle driewieler, wel op een lichtere vierwieler, die ook brede banden onder de body kan hebben.
Het gaat goed met de verkoop van de gewone DF, gezien de orderlijst. Leuk voor Ymte natuurlijk, en ik gun het ze ook, maar een vierwieler zou die orderlijst nog een stukje langer kunnen maken. Het ziet er nu naar uit dat Daniel het vierwielproject voor onbepaalde tijd in de ijskast heeft geschoven, en dat vind ik erg jammer!

Bobslee, 25 jan 2019 17:33

avatar

Die breedte van Daniel Fenn z'n creatie is ideaal in NL,mede omdat deze Velo's onder andere op de weg horen!(als madurodam-land)Helemaal als het een 50 km. weg is,daar moet je niet snel op een 2 meter breed fietspad zitten met tegen(liggers:)

Ramsus Keller, 25 jan 2019 20:47

m_anderseck

@Adri: Ymte heeft er niks meer van de nieuwe ontwikkelingen van Daniel (na de DF) omdat Daniel nu al een tijdje zijn eigen weg gaat. Daarom staat er ook niet te verwachten dat Intercitybike nog ooit een vierwielerontwerp van Daniel uit zal brengen.

m_anderseck, 25 jan 2019 21:30

avatar

Zijn er ook ontwikkelingen op tweewieler gebied?
Kom op tweewieler-ontwikkelaars.

GHOOGEN, 25 jan 2019 22:30

Bobslee

@Martin: Bedankt voor deze informatie, dat wist ik niet. Hopelijk komt er toch nog ooit een vierwieler bij op de markt. Dan valt er weer wat te kiezen........;-)

Bobslee, 26 jan 2019 05:09

avatar

Toch jammer dat de vierwieler van Daniel niet door ontwikkeld wordt.
Ik heb het prototype een aantal keren live gezien en dat zag er veel belovend uit.
Ik denk dat er zeker een markt is voor een wat compaktere en lichtere vierwiel velomobiel met zoals bij het prototype toch een ruime bagageruimte. Velen vinden de Quartrovelo toch net wat te groot en log.

Lazyryder, 26 jan 2019 09:26

lighans

De vierwieler van Intercitybike wordt doorontwikkeld. Dat doen Ymte en Pjotr nu zelf. Een mooie onderhoudsvrije vering is daar het eerste resultaat van. De basis is het model wat DF heeft bedacht. Deze wordt nu geïnstalleerd met simpele onderdelen. Dus verwacht geen vreemd georiënteerde kettingen langs een zijkant, maar door het midden. Een simpele mogelijkheid om elektrisch te maken. En naar ik dacht rondom open wielkasten voor makkelijk onderhoud.

Maar gezien de drukte bij Intercitybike zal het nog wel even duren.

lighans, 27 jan 2019 11:10

Bobslee

@Hans: Bedankt voor je uitleg, ik had ondertussen van iemand anders ook een email ontvangen, en aan de hand daarvan een mail naar Ymte gestuurd. Ymte schreef grotendeels hetzelfde wat jij hier schrijft, hij zette er geen tijd bij, maar er wordt aan de vierwieler doorgewerkt, dus er is hoop!

Bobslee, 28 jan 2019 08:03