Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 28 december 2018 13:00 (2211 keer bekeken) 2Reacties

Na de Kerstdagen, net op tijd, nieuwe kleuren voor de DF, een fietsgezicht hebben, Nieuwjaarsrolletjes, getrapt fietspad, klimaatakkoord, fietsen is dodelijk, zichtbaarheid en bescherming...

Diverse Kerstnabranders

Wilco reed een kerstrit met een record, ook Erwin was op tijd in kerststemming, Paul schreef een kerstverhaal dat maar net goed afloopt en AZUB stuurt de Kerstman met passend vervoer op pad.

Net op tijd…

…voor de Oliebollentocht: Auntie Helen zag op om deze tocht met 150 snelle medevelomobilisten te maken. Dus was het aanpoten om de Milan op tijd klaar te hebben ('Nederlands').

Groen wordt blauw-rood

Met een mooi design voor de reflectiestickers: de allereerste XL-versie van de DF heeft een nieuw kleurschema. Alleen jammer van die PBP-sticker. Dit ontwerp voor het kleurschema voor nieuwe DF's is vanaf komende dinsdag verkrijgbaar.

Fietsgezicht

Een groot gevaar voor fietsers is geraakt worden door een auto, nu en toen. Enkele artsen uit de late 19e eeuw waarschuwden dat het gebruik van de 'nieuwerwetse fiets' zou kunnen leiden tot een angstaanjagende medische toestand - met name voor vrouwen -, namelijk het fietsgezicht ('Nederlands').
"Overmatige inspanning, de rechtopstaande positie op het stuur en de onbewuste poging om het evenwicht te handhaven, hebben de neiging om een ​​vermoeide en uitgeputte 'fietsgezicht' te produceren, gekenmerkt door een harde, gebalde kaak en uitpuilende ogen. Het zou niet alleen leiden tot een fietsgezicht, maar ook tot uitputting, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn en depressie."

Rollegiestocht

Kon je er vandaag niet bij zijn bij de Oliebollentocht, en komt de Loliebollentocht zondag ook niet uit, dan kan je misschien op zondag 12 januari wel meedoen met de Nieuwjaarsrolletjestocht, of in onze agenda van Mooi Twente, vanuit Hengevelde. Deze nieuwjaarsrolletjes (of rollegies, de opgerolde kniepertie) staat klaar voor de deelnemers vanaf 9:45 uur, en vanaf omstreeks 10:15 vertrekken ze voor een tocht van bijna 60 kilometer, door o.a. het Buurserzand en langs landgoed Zonnebeek, tussen Haaksbergen en Enschede.

Getrapt fietspad

Een fraai fietspad over de A7 op de grens van Drenthe en Groningen had een verrassing voor twee velomobilisten in petto. Een bord met een trap had hen al kunnen waarschuwen, maar verwacht was deze 'oplossing' niet.
Was het geld op, ruzie tussen twee provincies over de ruimte, of had de bouwer zin in deze oplossing (wel met fietsstrook!)?

Trap?

Getrapt afdalen!


Klimaatakkoord biedt kansen voor de fiets

Fietsen wordt door het Rijk en de mobiliteitstafel gezien als een kansrijk instrument om CO2-uitstoot te voorkomen, Nederland sluit daarbij aan bij andere landen die de fiets al eerder hebben ontdekt als belangrijk instrument voor verduurzaming van de mobiliteit. Fietsen heeft ook onder Nederlanders groot draagvlak en past daarmee ook naadloos in de visie van het kabinet dat alle Nederlanders moeten kunnen meedoen aan het klimaatbeleid en het betaalbaar moet blijven.

Fietsen voor het eerst dodelijker dan autorijden

Twee derde van alle fietsdoden was 65 jaar of ouder. Ook afgezet tegen de bevolkingsomvang is dit een relatief groot aandeel. Bovendien maakt de groep de minste fietskilometers. 3 procent van de dodelijke fietsslachtoffers was jonger dan 18 jaar. Ruim een kwart van alle fietsdoden (57 mensen) verongelukte op een e-bike. Dit aantal is 17 hoger dan in 2016. Onder 65-plussers is het aantal e-bikedoden verdubbeld: van 15 in 2016 naar 31 in 2017. In alle leeftijdsgroepen overleden meer mannen dan vrouwen door een fietsongeval. Meer lezen...

Zichtbaarheid

Welke kleuren zijn het beste zichtbaar in het donker (fb). Welke kleur kleding trek je dan aan of eventueel welke kleur kies je voor je velomobiel?

Bescherming

De onderkant van de DF kun je tegen krassen en andere beschadigingen op diverse manier beschermen. Wel eens van kayaktape (fb) gehoord?

De redactie van het vrijdagbericht wenst iedereen alvast een goede jaarwisseling en een geweldig fietsjaar 2019!

Redactie

Reacties (2)

NoStress

Zit ik met rood niet in het goede spectrum. Daar ben ik mij van bewust. Dus vandaar de vele witte accenten op mijn fiets.
Helaas knallen nog regelmatig (spook) fietsen tegen mij aan. Achja..

NoStress, 28 dec 2018 18:53

paulvanroekel

Over kleuren in het donker schreef ik ooit dit verhaal: https://mooigeelisnietlelijk.blogspot.com/2016/10/geen-hand-voor-ogen-maar-toch-een.html inclusief een kleuren in het donker Simulator.

paulvanroekel, 28 dec 2018 19:29