Vrijdagbericht
Gepubliceerd op 26 oktober 2018 13:00 (2588 keer bekeken) 7
Aangepaste markering voor snelfietsroutes, vallen met de fiets, voor de vorm, design liggers, hulpje, nooit te oud…, Schwalbe Airless System, Amigo, schilderij
Aangepaste markering voor snelfietsroutes
In en om Utrecht is een praktijkproef gestart met snelfietspadmarkeringen.
Met meteen een generatiekloof wat betreft de dubbele middenmarkering en de blauwe middenkleur nabij kruispunten: 'oudere fietsers vinden dat het er daardoor niet veiliger op geworden is. Jongeren daarentegen zeggen de nieuwe verkeerssituatie wel veiliger vinden'.
Maar ook een onverwacht effect! 'Groepen scholieren - die vaak met drie naast elkaar fietsen – zouden minder uitwaaieren doordat de ‘derde fietser’ tussen de middenlijnen blijft fietsen.'
Vallen met de fiets
- Als je bij het fietsen, met een diamantframe, je voorwiel blokkeert, bij het remmen, ga je zo goed als zeker onderuit (over de kop). En daar komt het ABS (Anti Blokkeer Systeem) in beeld, die er voor zorgt dat dit blokkeren net niet mogelijk is.
- De meeste ongevallen gebeuren bij het op- of afstappen. Hier komt het automatisch zakken en stijgen van het zadel in beeld.
- De slimme fiets waarschuwt met trillen, handvat of zadel, voor een paaltje of tegenligger.
- Enzovoort.
Allemaal technologie (een accu is nodig, bedrading, apparatuur) die de fiets gecompliceerd maakt. Er zijn veel meer dingen die kapot kunnen gaan of zonder meer ineens, tijdelijk (?), weigeren.
Laten we zeggen dat als je niet hoog zit, hoeven de gevolgen van vallen niet zo ernstig te zijn. Waarmee we bij de ligfiets aanbelandt zijn.
Voor de vorm
Ontwerpster Christien Meindertsma verdiept zich in de oorsprong en ontwikkeling van de fiets. Maar hoe Nederlands is onze tweewieler des vaderlands eigenlijk? Christien komt erachter dat de fiets al vrij lang dezelfde basisvorm heeft. Is de fiets uitontwikkeld of komen er toch nog bijzondere vernieuwingen aan?
Bekijk 'Voor de vorm' van afgelopen donderdag. Ook met ligfietsen, de ontwerper Roulandt. Maar het programma kan ook gevonden worden met de apps, zoals NLziet of NPO Start.
Design liggers
Bicycle World heeft, onder het thema design, een aantal ligfietsen op Facebook staan.
Hulpje
De accuboormachine ligt maar stof te verzamelen bij het wachten op een klus (of zijn er meer klussen dan je zou willen?). Waarom zou je die boormachine niet kunnen gebruiken als hulpje bij het fietsen? Zoals hier getoond wordt.
Nooit te oud…
De 87 jaar oude vader van Brecht (ja, die van Fietser.be) probeert een e-Orca uit. De allereerste keer dat hij een velomobiel uitprobeert.
Nou willen we weten: Brecht, heb je je vader kunnen overtuigen (na al die jaren)?
Schwalbe Airless System
Dé band die nooit lek raakt en die nooit meer opgepompt hoeft te worden. De binnenband van het systeem bestaat uit een extreem elastisch thermoplastisch polyurethaan dat voor een lichte loop en comfort zorgt. Dit materiaal geeft een gevoelsmatige luchtdruk van rond de 3,5 bar met rijeigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van een binnenband. We zijn benieuwd naar de Schwalbe Airless System. Een andere link naar het product.
Nu niet meteen naar de gecertificeerde (!) vakhandel fietsen, want deze band is voorlopig alleen verkrijgbaar in de afmeting 40-622, en kost € 85, exclusief montage. En nog een waarschuwing: 'Voor fietsers daarentegen, die veel waarde hechten aan goede prestaties en een fijn uitgebalanceerd spel tussen band, binnenband en ondergrond, blijft de binnenband de eerste keus. Met name sportieve fietsers zijn met de klassieke butyl-binnenband of tubeless systemen het beste af.'
Amigo
Nog steeds een fraaie fiets om te zien, deze Flevobike Amigo (fb). De voorloper van de Greenmachine (en deze is te koop).
Schilderij
Een mooi schilderij van Stephen Warde Anderson: 'Valerie the Velonaut'.
Reacties (7)
Elke week komt het vrijdagbericht in de bus:-). Ik weet dat het veel arbeid is om deze site te maken met weinig mensen. Elke week als oud nederlander in Noorwegen komt er een belangrijk verhaal , foto's en video clips.Het maakt vreugde bij iedereen ook bij mij om alles te lezen. Ik wil daarom de redactie bedanken voor dit , de mensen die deze site maken:-). In de winter maanden is het speciaal fijn om het vrijdagbericht te lezen.
De groeten aan iedereen die dit mogelijk maken:-).
Ha det godt fra M.B.
Blueflame236, 26 okt 2018 21:32, bewerkt op 27 okt 2018 18:34
De film over de oorsprong van de fiets is goed gemaakt. Met vakkundige manieren gaat ze de historie en de ontwikkeling van de fiets laat zien. Wat is er niet gebeurd met het design en de Aeromatic stroomlijnen is gebeurd toen de eerste fietsen kwamen.
Bedankt M.B.
Blueflame236, 27 okt 2018 18:46
"snelfietsroutes"
"snelfietspad"
Dacht dat de NVHPV voorstander was van fietssnelweg? Lees hetzelfde ook bij CROW. Maar daar "regeren" veelal ambtenaren en consultants. Maar goed het zal wel vechten tegen de bierkaai zijn. "Snelfiets" is ook zo'n mooi woord, dat het niet haal(t)(de). E-bike, pedelec, speedpedelec. Tja, fraai is anders.
HvdK, 27 okt 2018 23:48
"Vallen met de fiets"
"ABS"
Een oplossing op zoek naar een probleem.
HvdK, 27 okt 2018 23:53
"Voor de vorm"
Fijne link redactie! Leuke film met ruim voldoende aandacht voor onze nationale ligfietsaartsvader!
Hier een link naar opname van een Amsterdams kruispunt. 09:03 minuten sociaal met elkaar omgaan. Met dank aan fotograaf en Amsterdams visueel-chroniqeur Thomas Slijper: http://schlijper.nl/180508-00-1741-korte-prinsengracht-haarlemmerstraat.photo
Spot de ligfietser! Geniet ervan!
HvdK, 28 okt 2018 00:35, bewerkt op 28 okt 2018 00:47
Wonderbaarlijk dat dat zo goed gaat! Het enige statische zijn de straten, het straatmeubilair en de gebouwen. De rest van het verkeer raakt elkaar nauwelijks of net (een keer?). Verkeersregels, hoezo? Nog een wonder dat ik die ligger gezien heb.
TeJayLigFts, 28 okt 2018 07:41, bewerkt op 28 okt 2018 07:55
Martinius, namens de redactie, bedankt!
TeJayLigFts, 28 okt 2018 07:42