Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Battle Mountain 2018: de eerste race

Gepubliceerd op 11 september 2018 08:54, bijgewerkt op 11 september 2018 08:57 (666 keer bekeken) 2Reacties

Na de kwalificaties is het ’s avonds tijd voor de allereerste run op de volledige lengte. Normaliter moet je daar een bepaalde snelheid voor halen, die grens heeft de organisatie laten varen. Slechts negen deelnemers doen mee in de avond. Een ongekende luxe voor de rijders.

Doordat er zo weinig deelnemers zijn, kunnen de Ellen van Vugt en Jennifer Breet nog even wachten tot de wind iets gaat zakken. Eigenlijk zouden ze de eerste en tweede run rijden, maar tijdtechnisch wordt het de derde en vierde run. De organisatie is zoals zo vaak flexibel als er een kans is op een record of op zijn minst een race met de toegestane wind. De wind zakt inderdaad iets, maar zal nooit onder de toegelaten snelheid komen. Dat is pech. Desalniettemin wordt er hard gereden.

Calvin Moes gaat van start, maar zal door een lekke band uitvallen.

Calvin Moes gaat van start, maar zal door een lekke band uitvallen.

Met 109,82 km/u komt Ellen van Vugt dichtbij haar persoonlijk record. Dat terwijl ze niet heeft kunnen trainen. Ook Jennifer Breet weet gelijk in de eerste heat een mooie tijd neer te zetten en rijdt 114,72 km/u. Twee heats later rijdt haar teamgenoot van het Human Power Team Delft en Amsterdam zelfs nog wat harder en haalt 116,79 km/u. Is het record binnen handbereik? Het team moet nog wel wat aanpassen aan de VeloX 8, want er zijn wat problemen met de portofoons. De atleten van het team hebben dus zonder informatie vanuit de volgauto gereden en het protocol uitgevoerd. Via de portofoon wordt niet alleen het protocol doorgegeven, de coaches moedigen de rijders ook actief aan. Het is mooi om mee te maken. Tegelijk wordt alles realtime in de gaten gehouden in de volgauto.

Matthias König valt bij de start.

Matthias König valt bij de start.

Erg snel is de Italiaan Andrea Gallo. Hij komt boven de 125 km/u uit, net onder zijn persoonlijk record en hij is hard op weg om het Europees record van Sebastiaan Bowier te verbeteren. Minder geluk hebben Calvin Moes van de universiteit van Toronto en Matthias König van Team Elan. Beide heren krijgen onderweg een lekke band en raken van de baan. Moes doet dat zelfs bij ongeveer 120 km/u. De Eta Prime is licht beschadigd, de rijder is ongedeerd. De teams denken goed na over de veiligheid. König mankeert evenmin iets en de VeloX XS loopt slechts schrammen op. Teveel om de volgende ochtend nog van start te gaan, het team gaat liever op tijd naar bed dan een hele nacht doorhalen. Zowel Matthias König als Calvin Moes zijn ook de enigen die vallen bij de start. Allemaal niet problematisch, fijn is natuurlijk anders.

De verwachtingen voor dinsdagochtend zijn redelijk gunstig. Droog is het zeker, de kans op wind is wel reëel. Het is ook de dag dat het Franse team zich wil kwalificeren met Fabian Canal. En wie zich afvraagt waar de Soup Dragon, de fiets die door Mike Burrows is ontworpen, blijft; DHL weet niet precies waar de fiets zich bevindt. Wie weet komt die deze week nog aan.

Redactie

Reacties (2)

avatar

Wordt er nog aan een bepaalde kant van de weg gereden i.v.m stro-balen,regen op het wegdek (de strepen,markering) ,windrichting of ander sinds?

Ramsus Keller, 11 sep 2018 17:55

Roodpetje

De fietsen rijden meestal rechts van de middenstreep, maar ze mogen in principe aan beide kanten van de weg komen

Roodpetje, 11 sep 2018 21:56