Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 03 augustus 2018 13:00 (2551 keer bekeken) 5Reacties

Helm af, fiets is sneller, Quattrovelo, eigenbouw houten ligger, categorie Strava erbij, kijken, kartonnen fiets, zomers ritje, Velox 8 en Taurus, Sunriders, verbodsbord

Helm af

Een opmerkelijk pleidooi om, tot 20 km/uur, geen helm te dragen, van Lance Armstrong.
Goed, hij bedoelt het bergop: 'Bergop ga je ook niet sneller dan 16 km/h, moeten de marathonlopers dan ook een helm dragen? Wat een onzin. Zij kunnen ook struikelen of vallen, maar dragen ze een helm? Nee.'
Niet iedereen is het met hem eens: 'Als je juist langzamer fietst, breek je veel sneller iets. Als je met hoge snelheid ten val komt, glijd je meer weg en blijft de schade meestal beperkt tot schaafwonden.'

Fiets is sneller

Op de Correspondent staat een interessant artikel: Waarom de fiets sneller is (alles is te lezen! Klik op Eerst verder lezen).
Het begint al met de mededeling dat voor elk uur dat je fietst, je gemiddeld ongeveer een uur langer leeft. En dat ook nog eens gezond, want je blijft bij fietsen langer gezond. Als de minister dit maar niet leest, want dan kan het dat je, afhankelijk van je educatie, ook nog eens langer moet werken dan nu (dus zelf die fiets aanschaffen - de belastingdienst mag het niet weten -, en blijven ontkennen dat je fietst).
Zelf uitrekenen hoe 'snel' de velomobiel is!

Saukki test Quattrovelo

Nou, dit blijkt meer een preview te zijn. Niko komt even uit Oulo aanrijden met zijn Quattrovelo. Op een parkeerplaats rijdt Saukki een rondje met de QV (zet de ondertiteling aan!), want hij heeft niet de juiste plaatjes onder zijn schoen.
Zaterdag doet Saukki een echte test tijdens de Finnish Open Recumbent Championship (fb) te Nokia (wat de allerlaatste race daar zal zijn, dus wordt het zoeken naar een nieuw circuit).

Eigenbouw houten ligger

Lou heeft een geweldige mooie houten ligger gebouwd, van multiplex, populier en berk.
Nog meer foto's van ontwerp, bouw tot gereed.

Categorie Strava erbij

Er is, eindelijk, een categorie voor Strava erbij gekomen: velomobil (fb).
Voorlopig alleen in de pc-versie, dus niet in de diverse andere apps. Wel wordt de 'oude gegevens (de KOM's en QOM's) niet meegenomen' naar de nieuwe categorie. Zo kunnen nu nieuwe (langere) segmenten aangemaakt worden (de velomobilisten zijn geen sprinters, maar lange afstand rijders op hogere snelheid).

Kijken

Met een velomobiel val je echt op, ook al staat hij naast een bestelbus in zowat dezelfde tint. Als er een decente Hilgo naast staat, doet Vélofix 'klik' (fb).

Kartonnen fiets

Deze fiets, van Cardboard Technolgies (fb), is helemaal opgebouwd uit gerecycled materiaal: karton, plastic, en autobanden. Geschikt voor fietsers tot iets meer dan 110 kg (250 pounds). En de fiets is zelfs waterbestendig. Zie ook de site van Cardboard Technolgies.
Is dit nu milieuvriendelijker dan een metalen fiets? Goedkoper zondermeer, let wel het is wel een basic fiets, maar welke kunststoffen zijn er gebruikt om de fiets zo stevig en waterbestendig te krijgen?

Zomers ritje

Gewoon een zomers ritje met ligfietsers (hier de Rotte Rijders), in een langzaam verdrogend land.

Velox 8 en Taurus

Battle Mountain, de World Human Powered Speed Challenge, 10 - 15 september, meldt zich weer langzamerhand. Dus de teams zijn ook weer druk bezig.

Sunriders te koop

Er staan op Marktplaats diverse trapondersteunde Sunriders (tot 25 km/uur) te koop. Zowel het oorspronkelijke Sunrider-model (één koplamp) als de opvolger (twee koplampen).

Verkeersbord in Bredene-aan-Zee (B)

Eén van onze redacteuren is tijdens zijn vakantie het volgende verbodsbord opgevallen (zo te zien op de camping):

Ligfietsbord in Bredene aan Zee

Redactie

Reacties (5)

rowingvictor

Leuk weer, het Vrijdagbericht...

Jammer dat de link in het onderdeel "kijken" nu niet werkt.
Ook de video van de kartonnen fiets wil niet laden.

Fijn weekeinde.

rowingvictor, 03 aug 2018 18:26

avatar

Die fietshelmen horen nog steeds bij een speedpedelec qua grootte.
Voor ligfietsers en Velo-rijders zou het veel compacter kunnen,wat een bloempotten nog.

Ramsus Keller, 03 aug 2018 18:56

TeJayLigFts

Victor, jammer dat je ze niet ziet. Hier lukt het overgens wel. Voor de zekerheid gekeken of de links openbaar te zien zijn, en dat zijn ze...

TeJayLigFts, 03 aug 2018 22:47

NoStress

Kwijl, kwijl die houten fiets. Oogstrelende fietsporno :-D
Jammer van die voorvorkkeuze. OK. Hout kan wat flexible zijn. Maar op zijn minste hout met epoxy o.i.d.
Ook die wielen. Ik mag hopen dat daar in hout ook iets voor te verzinnen valt met 3 spaken of zoiets. Wie roept wat?
Verder heerlijk ontwerp om naar te kijken. Ook benieuwd hoe zoiets stuurt.
Net als mijn Raptobike zou je met deze materiaalkeuze ook iets van een mooie flex en stijfheid op de juiste plek verwachten. Wat een (h)eerlijk fietst.
In elk geval oogstrelend. Hout heeft iets warms.

NoStress, 04 aug 2018 11:14, bewerkt op 04 aug 2018 11:15

rowingvictor

Theo,
Gisteren werkte het weer/wél.
Dus fijn kunnen kijken.

rowingvictor, 06 aug 2018 14:15