Fietssnelwegen worden volwassen met bewegwijzering
Gepubliceerd op 05 juli 2018 13:16, bijgewerkt op 05 juli 2018 13:19 (827 keer bekeken) 5
We hebben al regelmatig nieuws over fietssnelwegen gehad. Dat is dan vaak het aanleggen van een snellere verbinding dan de gebruikelijke fietsvoorzieningen waar de fietser te pas en te onpas stil wordt gezet, wordt uitgebogen van de rechtdoorgaande route en uit de voorrang wordt gehaald. Toch lijkt de fietssnelweg wel in populariteit te winnen en zelfs volwassen te worden. Zodanig zelfs dat er gekeken wordt naar bewegwijzering die voor fietsers verbeterd kan worden!
Er is in Brabant een test aan de gang waarbij een nieuwe vorm van bewegwijzering in de praktijk wordt bekeken. Er interessant is om te lezen de pdf waarin de positie van de bewegwijzering wordt uitgelegd. Uiteraard voordat je op het kruispunt komt, anders sta je weer stil. Ook leesbaar met een hogere snelheid van ongeveer 30 kilometer per uur. Verder werd in een van de bladen van Fietsverkeer een rapport besproken waarin ook het materiaal en de rest van de voorzieningen worden uitgelegd.
In dat artikel staat in de aanhef dat er al strikte regels waren voor het bewegwijzeren van autoroutes en fietsroutes maar dat toch een aantal provincies hiervan afwijken. Die afwijkingen, die beter gezegd eigenlijk nu in goed nederlands "pilots" worden genoemd, vormen de mogelijke nieuwe aanpak van de bewegwijzering.
We krijgen er dus naast de bekende knooppuntroutes nu ook snelfietsroutes bij. De bewegwijzering van de snelfietsroutes heeft echter ook wel iets van de knooppuntroutes in zich zitten. Bij grote plaatsen waar je op af komt en waar je op een andere fietssnelweg verder kunt gaan wordt keurig aangegeven. Ook zijn de bordjes een stuk opvallender en kunnen dus minder makkelijk verdwijnen en je kunt ze minder vaak missen.
Ook een tip om te lezen is dit artikel op verkeerskunde over het onderwerp met een mooie uitwerking van een interview.
Reacties (5)
In Hengelo (OV) hebben ze nu ook borden staan waarmee je het vervolg van de F35 weer kunt vinden. Voorheen kwam je nooit weer op de F35 terecht als je eenmaal bij Hengelo was.
Hopelijk brengt die verbetering in van afstand leesbare bewegwijzering ook een reductie in het aantal stilstaande fietsers bij kruisingen.
CV, 05 jul 2018 16:43
Ik zou graag een markering (lijn?) op het wegdek hebben die bij afslagen en kruisingen de route van de fietssnelweg aangeeft. Bordjes zijn onduidelijk, kosten tijd en zie je vaak niet gelijk. Als fietser ben je gewoon ook altijd naar het wegdek te kijken omdat je als tweewieler gevoelig bent voor gaten, kuilen, grind en ander ongemak op/in het wegdek
Deze lijn graag in een landelijke standaardkleur, zodat het overal gelijk te herkennen is als je ergens fietst waar je voor het eerst bent.
nvanderwal, 06 jul 2018 09:54
Niels +1
Bijkomend voordeel: die pijlen op de weg worden ook niet gesloopt of gejat.
rowingvictor, 06 jul 2018 12:16
En als ze de zelfde status krijgen als een afbeelding van een fiets op een fietsstrook, dan worden ze bij herasfaltering ook direct weer teruggeplaatst.
nvanderwal, 06 jul 2018 12:51
Tekst op het rijvlak zie je niet als het druk is en ook niet als er sneeuw ligt.
CV, 12 jul 2018 14:24