Wie helpt mee Wikipedia aan te vullen?
Gepubliceerd op 22 maart 2018 07:33, bijgewerkt op 22 maart 2018 07:47 (479 keer bekeken) 3
's Werelds grootste online encyclopedie, Wikipedia, brengt informatie over alle denkbare onderwerpen. Iedereen kan die informatie kosteloos verkrijgen en iedereen kan er ook informatie aan toevoegen. Doordat alle informatie aangeleverd wordt door vrijwilligers, is de informatie op sommige terreinen behoorlijk compleet en ontbreekt er veel op andere terreinen
Zo is er nog bar weinig op Wikipedia te vinden over ligfietsen. Bij dezen doe ik een oproep om daar wat aan te doen. Dat gaat heel eenvoudig: typ een geschikt trefwoord in de zoekregel en als het artikel niet bestaat krijg je vanzelf de mogelijkheid aangeboden om een artikel met die naam aan te maken. Als je wilt lezen hoe je dat het beste kunt doen, klik dan op de linker marge op 'Snelcursus'.
Let wel op dat alle informatie vrij van auteursrechten moet zijn!
In 2005 hebben we met een paar NVHPV-leden een fotoshoot gedaan voor het maken van het ligfietskaartspel. De foto's die we toen gemaakt hebben zijn allemaal beschikbaar voor Wikipedia-artikelen. Je vindt ze met een zoekactie naar: Wikimedia commons Category:Recumbent cycles.
Heb je zelf foto's gemaakt en wil je ze beschikbaar stellen: upload ze daar in de juiste categorie. Wie weet kan een ander ze weer gebruiken voor een mooi artikel.
Daarnaast gaan we proberen op Cycle Vision proberen gezamenlijk de schouders te zetten onder dit project. Meer informatie volgt.
Erik Wannee
Reacties (3)
Je kunt de Wikipedia ook al helpen door een (klein) bedrag te doneren.
paulvanroekel, 22 mrt 2018 08:06
Veel succes. Ik vind de moderators van Wikipedia thuishoren in de hel. Elke pagina die je probeert aan te maken wordt door een nitwit zonder kennis zonder pardon aangemerkt om te verwijderen omdat ze er zelf nooit van gehoord hebben. Daarbij worden hun eigen regels vaak overtreden. "Een band mag er alleen in als die geregistreerd staat bij het Popinstituut". "Deze band staat daar geregistreerd, zie." "Ja maar ik heb er nooit van gehoord dus het is niet relevant." Nogal zuur als je zoals ik ooit redacteur was van OOR's Popencyclopedie en de Winklers Prins. Bij een andere pagina over Peter Pontiac, als dan niet iemand anders opmerkt "ja maar hij heeft wel de Stripschapprijs gewonnen" dan zit je pagina alweer voor je het weet in de trash. Zie hier ook de pagina die ik ooit heb geprobeerd aan te maken voor Ymte Sijbrandij. Grootste deel van het 'overleg' is verloren gegaan maar iemand had destijds opgemerkt dat we wel een pagina in de wikipedia hebben met alle Aziatische voetballers bij elkaar, maar dat een Nederlandse wedstrijdligfietser niet mag. Ook het feit dat er een wereldorganisatie is voor ligfietsen kon de zaak niet redden (wederom overtreding eigen regels). Mijn tip zou zijn: maak een netwerk van meerdere schijvers die ook samen in een Whatsapp groep zitten, zodat je bij moderator-geneuzel meteen elkaars pagina kan steunen waarom die wel moet blijven. Of bespaar je de ergernis en doe alsof Wikipedia niet bestaat, dat doe ik tegenwoordig.
Belle, 24 mrt 2018 08:33, bewerkt op 24 mrt 2018 13:06
Ik heb soortgelijke ervaring met teleurstelling in Wikipedia als bovenstaande bijdrage. Ook ik heb eens met enthousiasme geprobeerd iets toe te voegen en op te zetten als deskundige op het betreffende onderwerp. Na aardig wat werk werd dat ook achteloos in de prullenbak gegooid een paar uur later. Ik heb sindsdien geen seconde meer getwijfeld of ik ooit nog eens iets zou bijdragen aan Wikipedia...
Aiko, 25 mrt 2018 22:50