Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 29 december 2017 13:00 (3563 keer bekeken) 15Reacties

Sneeuwligger, bamboe ligger, "klapvelg", fietsvragen NWQ, Propulsione Umana, Trisled Ute, vervoer velomobielen, opvallend jack, patchwork, vliegt voorbij, afsteken mag

Sneeuwligger

Een ligfiets met dikke banden, een fatbike: de Sequoia van VeloMotion (fb). De prijs van een frame start bij € 500.

Bamboe ligger

Klaus presenteert Kali, de godin van opbouw van het goede en ondergang van het slechte, maar hier een ligfiets fb) grotendeels gemaakt van bamboe, gemaakt door Diego Serna.

"Klapvelg"

BNR vermoedt dat het met deze velg, voor wielrenners, dezelfde kant opgaat als de klapschaats, een innovatie uit 1994, voor schaatsers.
Een ouder bericht.

Fietsvragen NWQ

Wat geeft minder opwarming van de aarde, 50 km fietsen met trapondersteuning of zonder (vraag 9 van de Nationale Wetenschapsquiz - NWQ)? Een inkoppertje, dacht deze redacteur, en koos, beargumenteerd, niet voor de trapondersteunde fiets.
Er wordt uitgegaan van die befaamde ‘plak brood’ die de fietser tot zich neemt. Zo’n plak brood maken kost inderdaad energie. Maar wie gaat fietsen, eet toch vooraf niet een extra plakje brood? Dus, de energie die extra gebruikt zou worden, wordt niet genuttigd. Wel kan er een broodje bal of portie frites genuttigd worden als er onderweg, op de terugweg, een cafetaria (*) tegengekomen wordt. Maar zou die e-biker deze dan zonder meer aan zich voorbij laten gaan (terwijl de (kolen-)energiecentrale al weer bezig is om energie te produceren voor die andere trapondersteunde fietsen)?
Altijd leuk als je, als redacteur, op het verkeerde been gezet wordt (bij het afstappen), en bovenstaande is ook zo goed wetenschappelijk onderbouwd (smiley). Zelfs TestKees blijkt het eens te zijn met de uitleg van de NWQ…

Deze redacteur, nog steeds verbijsterd, was het wel eens met het antwoord op de andere fietsgerelateerde vraag (2).

* als fietser zou ik deze zaak mijden (het gaat wel om de naam), hoewel de frietjes blijkbaar niet te versmaden zijn.

Propulsione Umana

Giovanni Eupani meldt dat Propulsione Umana een nieuw bestuur heeft gekozen.
Het zijn: als nieuwe president Renato Falzetti, ondervoorzitter Daniela Pangrazi, penningmeester Salvatore D'Amico, secretaris Giovanni Eupani, en de leden van de raad Alberto Rossetti en Paolo Martini.

Meteen nodigt Giovanni een ieder uit om op zondag 25 februari mee te doen met het Italiaans kampioenschap HPV (Campionato Italiano HPV) ** op het Misano World Circuit.

De race start om 8.00 en eindigt om 9.30 uur. Het circuit opent om 7.00 uur. De organisatie is er al zaterdag vanaf 14.00 uur voor registratie. Er is een ruimte beschikbaar voor het stallen van fietsen.

** Nog niets over te vinden op de site van Propulsione Umana.

Trisled Ute

Je kent ze wel, die plateauwagentjes op hun zwenkwielen, om van alles mee te transporteren. 'Down Under' hebben ze er (alweer een aantal jaartjes geleden) een ligfiets van gemaakt, waarmee je met het grootste gemak zelfs een boxspring kunt transporteren: de Trisled Ute in een zogenaamde custom-uitvoering.

Vervoer velomobielen!

Onder de naam Triple F heeft deze Grensrijder, Chris, zijn QV in de aanhanger gezet.
Spanbanden over de velomobiel geven, kleine, beschadigingen. En dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
Dus is het Fiets Fixeer Frame (ja, de drie F's) ontworpen. De spanbanden zijn niet verdwenen, maar nu zitten ze om de banden geklemd. Inventief!

Opvallend jack

De Aalborg University in Denemarken publiceerde, dat een opvallende jack hetzelfde effect geeft als fietsverlichting overdag (!): het halveren fietsongevallen.

Patchwork

John heeft het mooiste cadeau van zijn dochter gekregen, een T-shirt met de afbeelding van een, heraldische, leeuw en een… (fb). Ja, wat? Hier is het andere onderwerp (fb) op het T-shirt.
Zo te zien heeft John ook wel eens last van winderigheid (fb).

Vliegt voorbij

We bedoelen hier niet het jaar, hoewel… Ook bedoelen we duidelijk niet de kardinaal (vrouwelijk!), maar wat daar op de achtergrond (fb) voorbij schiet.

Afsteken mag?

En, nee, we bedoelen niet het afsteken van vuurwerk. Het gaat hier om wegbelijning (fb). Gelukkig is er een verkeersbord om aan te geven hoe de ontwerper van dit lijnbeleid het gedacht heeft.
Maar deze redacteur steekt wel af.


Een prettig uiteinde en een soepel rollend nieuwjaar namens de redactie van Ligfiets.net.

Redactie

Reacties (15)

NoStress

Gevaarlijk onderwerp. Welk vervoer warmt de aarde minder op? Bijzonder lastig. Ik zou geen antwoord durven geven. Niet eens bij benadering.
Enkel wel of geen trapondersteuning? Er zijn vele variabel te noemen binnen enkel deze twee opties.
Welk van de 2 berijders is vegatarisch maakt nog het het grootste verschil volgens mij. De vleeseter is de veruit de grootste vervuiler in dit licht gezien.
De bouw van de fiets misschien? Staal of carbon? Herkomst dan?In Korea gebouwd of Arnhem? Om maar wat verwarring te zaaien.
Maar als een E-ondersteunde fiets de berijder ervan uit de auto heeft gehaald, of misschien wel dit vervoer volledig aan de kant gezet? Tja....

NoStress, 29 dec 2017 17:48

avatar

Mooie beugels, grensrijder. Ooit stond er op deze pagina een velomobiel-vervoersysteem waarbij hardschuimblokken met spanbanden op het dak van de auto werden vast getrokken. Het was van een Amerikaan of een Canadees. Wie weet meer?

xanderniezing, 29 dec 2017 18:32

TeJayLigFts

Deze, Xander?

TeJayLigFts, 29 dec 2017 19:15

pietandringa

Tja, zolang vliegen (kerosine) is vrijgesteld van accijns en btw en (grootschalige) consumptie nodig is om de economie op gang te houden, ga ik mij niet schuldig voelen als ik een extra boterham moet eten, omdat ik stevig heb gefietst. Overigens wel vaak in mijn lichtrollende Quest en of de elektrische fiets het dan nog wint .....?

pietandringa, 29 dec 2017 20:21, bewerkt op 29 dec 2017 20:24

NoStress

Het leuke van een menselijke motor is juist dat bij geregeld gebruik hij steeds efficiënter gaat verbranden. Je boterham wordt beter verteerd en omgezet in bruikbare energie. Bij voldoende conditieopbouw kom je op dezelfde boterham steeds verder. Meer eten is dus niet perse noodzakelijk. Behoefte aan een extra boterham is meestal bij het begin van conditieopbouw. Daarna val je weer terug op 'normale' aantal boterhammen.

NoStress, 29 dec 2017 21:44

avatar

Ja,dat filmpje bedoelde ik Tejay. Mooie auto trouwens van die man, door het dakraam kan hij z'n fiets zien.

xanderniezing, 29 dec 2017 21:50

MaartenSneep

Krijg je bij die fatbike ook een laddertje?

MaartenSneep, 29 dec 2017 22:10

avatar

Het is juist dat de menselijke motor bij bewegen steeds efficiënter gaat werken en zich aanpast aan de geregeld inspanning. Ook je metabolisme wordt efficiënter. Tot op zekere hoogte. Naarmate het lichaamsvet afneemt en de doorbloeding van het spierweefsel toeneemt, zul je je beter moeten kleden of meer moeten eten om het lijf op temperatuur te houden. Meer bewegen leidt altijd tot meer inname van voeding. Sporten maakt hongerig. En dat je van sporten afvalt is een fabeltje.

PietV, 30 dec 2017 08:21

avatar

Met Piet A. eens en niet met de Wetenschapsquiz. CO2 uitstoot van fossiele brandstof wordt op één hoop gegooid met die van de verbranding van graan bij de vertering van bruinbrood en dat is niet juist.
Graan legt namelijk direct (het groeiseizoen er op) de verloren gegane CO2 al weer vast uit de lucht. Fossiele brandstoffen worden pas na duizenden jaren weer aangevuld en dus veel sneller gedolven dan aangevuld!

MichielAdriaan, 30 dec 2017 08:35

avatar

Voor de productie van graan en het maken van brood is energie nodig. Opslag van zaaigraan, transport, grondbewerkingen, (kunst)meststoffen, zaaien, oogsten, transport, drogen, transport, malen, kneden, rijzen, bakken en distribueren. Voor graan is veel fossiele brandstof nodig.
Ik ben het eens met de wetenschapsquiz. Er van uitgaande dat op soortgelijke modellen fiets wordt gereden. Bovendien is je metabolisme het efficiëntst tijdens gematigde inspanning. Elektrisch ondersteunt.
Je kunt het verschil kleiner maken door seizoensgebonden voedsel te eten, uit eigen land en zo min mogelijke bewerkt.

PietV, 30 dec 2017 10:59

TeJayLigFts

Analoog aan Piet V.‘s verhaal: kolen moet je delven, vervoeren, opslaan, verbranden. Daar is veel fossiele brandstof voor nodig.
Nog steeeds niet overtuigd van het ‘juiste antwoord’ bij de wetenschapsquiz. Euh, dit vrijdagbericht is door mij, redacteur, gemaakt.

TeJayLigFts, 30 dec 2017 13:33

Johannes.nl

Als je de wielen vastmaakt met velomobiel.nl spanbandjes kan je velomobiel geen kant op. link
Op een aanhanger zou je kunnen volstaan met drie eenvoudige beugeltjes.

Johannes.nl, 30 dec 2017 15:35

avatar

Het 2-spoke wiel heeft lang in de koelkast gelegen.
Sommige innovaties en de toepassing in de praktijk die duren langer.

Welke ligfietser heeft het budget en durft het aan?

Ramsus Keller, 30 dec 2017 19:24

twilwel

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik niet meer eet van het met regelmaat veel fietskilometers maken, met name forenzen. Tot mijn eigen verbazing moet ik erbij zeggen. Bij zeer lange en meerdaagse tochten ga ik pas meer eten.

twilwel, 30 dec 2017 23:36

avatar

Mooi uitgedacht Johannus. Zelf kies ik liever voor 3, straks 4, gootjes op het dak. Tillen bovenop een Peugeot Partner is ook geen probleem. Lukt me zelfs in mijn eentje (ongeveer zoals John Quell dat doet). Een eenvoudige oplossing verdient mijn voorkeur. Ik weet niet of het dak van je auto snel beschadigd en hoe erg is dat trouwens? Misschien interessant om eens over te schrijven in Ligfiets&

xanderniezing, 31 dec 2017 12:43