Nederlands English Français Deutsch
Gereedschap

Vrijdagbericht

Gepubliceerd op 22 december 2017 13:00, bijgewerkt op 22 december 2017 15:34 (2160 keer bekeken) 8Reacties

Staatssecretaris, 11-steden, Battle Mountain, Mango, KIDAM, Fietspad, Voeten, Snorfiets, Slee, Kerstcadeaus, In de stalling, Verwacht

Staatssecretaris

‘Tot mijn genoegen kan ik constateren dat we met staatssecretaris Stientje van Veldhoven een warm pleitbezorger hebben voor de fiets en de Tour de Force’, stelt Tour de Force-voorzitter Henk Brink. Laten we hopen dat de staatssecretaris zich op dit punt kan doorzetten.

Winterfiets Elfstedentocht 2018

Er worden echte fietsbikkels voor de Winterfiets Elfstedentocht gevraagd. Op 4 februari, komend jaar, gaat deze fietstocht voor de vierde keer vanuit Leeuwarden van start.
En omdat Leeuwarden, en daarmee heel Fryslân, in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is, wordt er iets extra bijzonders van gemaakt.
Er is plaats maximaal 1.500 rijders, dus schrijf je meteen in!
De inschrijving voor de Winterfiets Elfstedentocht en de Winterfiets Zevenstedentocht sluit UITERLIJK 15 januari 2018, hier geldt: vol = vol.

Voorbereiding

De voorbereiding voor het World Human Powered Speed Challenge (WHPSC), Battle Mountain, zijn al in volle gang. Dit blijkt al uit beelden van de windtunneltest van de Taurus (fb) van het Italiaanse Team Policumbent.

Ook het HPT is bezig (fb).

Test Mango

Nog meer Italiaans, alleen jammer dat ons Italiaans beperkt is tot: ciao.
Marco test de Mango van Matteo. Blijkbaar is de oorspronkelijke transmissie opnieuw ontworpen door Alberto Rossetti, het sublieme brein van Propulsione Umana (aldus Matteo).

Trophee KIDAM

Op 26 mei 2018 vindt in het velodrome Jacques Anquetil het jaarlijks terugkerende evenement "Trophee KIDAM" (fb) plaats. Dit is eigenlijk een wedstrijd voor ligfietsen, maar iedereen die zich op mensaangedreven wielen verplaatst (van inliners tot velomobiel) mag hieraan meedoen. Het velodrome Jaques Anquetil is gelegen in het bos van Vincennes, een voorstad van Parijs. Meer info is op de officiële pagina van de Trophee te vinden.

Tweerichtingsfietspaden: gevaar uit onverwachte hoek

'Je kijkt naar links en je mist de fietser die van rechts komt. Kruispunten met tweerichtingsfietspaden zijn daarom twee keer zo onveilig.', aldus CROW-Fietsberaad.
Schrijver dezes kan dit helaas uit ervaring bevestigen en is (mede) daarom binnen de bebouwde kom nog maar hoogstzelden met zijn velomobiel op een fietspad te vinden.

Koude voeten?

Op de website fietssport.nl van de NTFU staan in het magazine een aantal tips om koude voeten tegen te gaan. Wij zouden er nog eentje aan toe willen voegen: pak een velomobiel!

Snorfietsers weren van fietspad

Met het verplaatsen van snorfietsen/-scooters naar de rijbaan wordt het op het fietspad niet alleen weer een stukje rustiger, maar ongetwijfeld ook een heel stuk gezonder! Maar zou het niet nóg gezonder (en goedkoper) zijn om die krengen helemaal te verbieden...???

Slee van de Kerstman?

Wilde dieren mogen sinds een jaar of twee niet meer in een circus optreden, dus het zou zomaar kunnen dat de Kerstman, in navolging van deze regel, zijn rendieren met pensioen (fb) heeft gestuurd.

Kerstcadeaus

Zit je nog verlegen om wat cadeaus, dan heb je nog een dag. De ANWB heeft nog wat tips.

Gestald

Mooi geel en mooi wit hebben hun berijders toch wel gemist, de afgelopen maanden. Gelukkig waren ze met z'n tweeën, daar in die stalling.

Verwacht in Rotterdam e.o.

Komende donderdag worden daar vele velomobielen verwacht. Ook in deze krant.

Redactie

Reacties (8)

pietandringa

Koude voeten, Wim Hof Methode? https://www.youtube.com/watch?v=7VTZgh2omrY&t=8s

pietandringa, 22 dec 2017 13:20

NoStress

Mooi filmpje Piet. Het idee is goed. Lijkt me zeker zinvol als je (zoals jij en M.) barfoot loopt.
Het is te simpel gesteld dat je warme voeten hebt in een velomobiel.
Ook al zit je grotendeels uit de wind, je voeten zitten vlak voor de open voetgaten. De luchtstroom is daar juist extra hoog. Sluiten lijkt dan de beste optie. Echter in mijn DF met gesloten voetgaten komt het ook nog voor dat ik koude voeten krijg. Hoe kan dat dan?

Vanwege de beperkt ruimte bleek bij toeval North Wave winterschoenen het beste vrij rond te kunnen draaien. Deze draag ik daardoor noodgedwongen zomer en winter. Door de Goretex binnenin is het zomers nog goed uit te houden. (Ook makkelijk in nat gras lopen met kamperen)
Het punt is dus dat je droge voeten hebt en houdt. Tevens is het verstandig met warme voeten je rit te beginnen. Ze zullen nooit onderweg nog opwarmen door het trappen.
Dat Goretexmenbraam in mijn schoen zorgt kennelijk voor een goede vochtbalans.
Ook is het belangrijk dat de schoenen goed passen. Niets afklemmen. Waar dan ook. Slechte bloedcirculatie=koude voeten.
Als laatste komt het nog wel eens voor bij verkeerde afstelling van de cranklengte. Of door niet soepel in te laag traptempo, of juist geforceerd zwaar op de pedalen trappen dat bloedvaten of zenuwen in de voetzolen worden afgekneld. Ook dat kan een oorzaak zijn van 'ijsklompjes'.

NoStress, 22 dec 2017 17:07, bewerkt op 22 dec 2017 17:12

nvanderwal

Focus bij koude voeten niet alleen op de voeten. Je lichaam is een geheel. De meeste warmte verlies je op je hoofd omdat je lijf er prioriteit aan geeft je hersenen op 37 graden te houden. Als er veel warmte naar je hoofd toe moet is er weinig warmte over voor je voeten en krijg je koude voeten. In extreme omstandigheden kunnen je voeten zelfs afvriezen (terwijl je hersenen op 37 graden blijven). Als je vaker last hebt van koude voeten zorg dan dat je de bloedtoevoer naar je voeten, en zeker je hoofd, goed isoleerd. Een muts met oorbeschermers bijvoorbeeld en een trainingsbroek onder je gewone broek.

nvanderwal, 22 dec 2017 19:24

avatar

Ik doe al een aantal jaren aan ijszwemmen en douche altijd volledig koud. De warme kraan raak ik nooit aan. Ik heb geen last van zere handen of voeten. De Wim Hof methode laat ik aan anderen over. Puffen als een barende vrouw, is niet aan mij besteed. Gewoon je ademhaling onder controle houden en een optimaal CO2 niveau in je bloed. Het CO2 niveau is belangrijk op het openhouden van bloedvaten, luchtwegen en de werking van het metabolisme. Ik hou het op de Buteyko methode.

Je kunt mijn foto zien op de site van ligfietsers.nl
http://ligfietsers.nl/showthread.php?tid=119&page=4 bericht 71

PietV, 23 dec 2017 00:08, bewerkt op 23 dec 2017 00:18

liggerzutphen

Koude voeten in een velomobiel, waarin je het verder erg warm kan hebben, vinden ook een oorzaak in de overdracht van koude pedalen. Door van PDM naar SPD te gaan en stap je over van metaal maar kunststof. Dat scheelt, mij in ieder geval, een aantal graden temperatuur. Ik hoef nooit meer met verwarming in de schoenen te rijden.

liggerzutphen, 23 dec 2017 19:50

avatar

Ik zit vaak in de sauna thuis en rol mijn lichaam in de sneeuw buiten . Je kan ook in een koud bad gaat zitten :-) ! Het effect is fijn tot dan de lichaam warmte verdwijnt want dan krijgt je een lichaam onderkoeling. Ik denk dat het mogelijk is de koude weerstand in het lichaam voorzichtig is op te voeren ! Elk mens kan dit proberen maar niet alle mensen vinden dit fijn te doen.Ik denk dat er ook mensen zijn die absoluut dit soort oefenen niet moeten doen vanwege gezondheid redenen.

Ik wil iedereen niet aan bevelen om ijs direct op de huid te leggen door voorkomen brandwonden te krijgen , gebruikt een handdoek of plastic er tussen.

"De Ice MAN" Wim Kok heeft deze "Extreme" sport manieren dit zelf ontwikkeld en heeft dit commercieel gemaakt , het koopt ook nietwaar !

Martinius/Noorwegen.

Martinius, 25 dec 2017 13:13

avatar

Wim Hof, the Iceman, doet iets wat velen voor hem hebben gedaan. Met zijn Tummo yoga ademhaling, waarvan het effect niet wetenschappelijk bewezen is, voert Wim Hof een soort van circus-act op.
https://skepsis.nl/wim-hof-methode/?clid=CjwKCAiA4ILSBRA0EiwAsuuBLQSa0dZSV6JxM0yDsfnpY5rq2A00CnRH8avT76JPi6Obs62FoxqyuBoCZDkQAvD_BwE

Ik zwem al jaren, het hele jaar, door, in het buitenwater. Ik heb geen sauna, maar rol ook, als het er ligt, naakt door de sneeuw. Dat is “warmer” dan in een wak baden en dat is weer warmer dan zwemmen in water van circa 1 graad C. Zwemmen is circa 35% kouder dan baden, door een constante stroming van koud water langs de huid in de oksel en het kruis.

Blootvoets lopen over sneeuw of over ijs in Nederland is zelden kouder dan -1 graden C. Voor een korte tijd is de kans op bevriezing erg klein. Mijn natte handen vriezen wel eens “vast” aan een stalen trapje, maar ook dat leidt niet tot bevriezing of blaren.

Het koud douchen of ijszwemmen verbreedt je comfortzone. Zowel bij koude als bij hitte. Je traint je onderhuidse bloedvaten. Niet dat een mens van kou houdt, maar je leert je warmte beter vast te houden. Een lichte onderkoeling vindt pas plaats als het bloed weer volledig gaat stromen door de ledematen. Dan stroomt het koude bloed weer terug in de kern. Na jaren van gewenning merk ik dat steeds minder.

PietV, 25 dec 2017 18:57, bewerkt op 25 dec 2017 18:58

avatar

Piet Vis

Bedankt voor jouw persoonlijke beschrijving en ervaringen . Ik vond het er interessant de lezen:-). Mijn eigen ervaringen zijn de zelfde ! De link naar het gesprek met Wim Hof geeft positieve interessante ideeën. Ik geloof in het goed ademhaling en deze technieken ( Yoga) en meditatie. Ik ga het boek lenen .

Hartelijk bedankt Martinius.

Martinius, 26 dec 2017 10:26